(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Muna kreeg deze week een prangende vraag van Leon, én een lief mailtje van Ans, die een paar maanden geleden advies van Muna kreeg. Leons planten staan momenteel ’s nachts in het donker en overdag in het licht maar met de zomer op komst wil hij dat schema omdraaien. Hoe kan dat het best zonder de planten te stressen?

Lieve Muna,

Ik zit met een prangende vraag: m’n stekken staan nu nog van 0.00 uur tot 06.00 uur ’s ochtends in het donker. Maar gezien de komende semi-zomermaanden wil ik het lichtschema eigenlijk veranderen zodat ze van 21.00 uur tot 09.00 uur in het donker staan. Kan ik bijvoorbeeld met het naar eenmaal een lange donkere periode van 18 uur gebruiken om vervolgens te starten met het mooie 12/12 lichtschema?

Ik heb op CNNBS een artikel gelezen waarin staat dat een eenmalige lange donkere periode, de puppies eigenlijk dwingt om direct in bloei te gaan. Help dus, ik sta aan de vooravond van besluitvorming en twijfel enorm, want gezien de hoge temperaturen wil ik eigenlijk zo snel mogelijk ’s nachts draaien.
Met een vriendelijke groet en kind regards, Leon

Van dag naar nacht, en andersom…

Hoi lieve Leon, goed besluit om het lichtschema tijdens de zomermaanden om te draaien! Door de lampen ’s nachts te laten branden in plaats van overdag kun je de temperatuur toch een paar graden omlaag krijgen. En bovendien verklein je daardoor het verschil tussen de temperatuur ’s nachts en overdag. En das goed, want  hoe stabieler de temperatuur, des te beter voor je wietplanten.

In 18 of zelfs 48 uur donker wat sommige kwekers doen, kan een wietplant in één keer veel meer bloeihormonen aanmaken dan verdeeld over periodes van 10 uur

Wat mij betreft heb je het zelf al heel goed uitgelegd en hoef je ook niet aan jezelf te twijfelen. Het klopt namelijk helemaal dat een eenmalige lange donkere periode ervoor zorgt dat wietplanten sneller in bloei gaan. Dat zit als volgt. ’s Nachts – of in ieder geval in het donker – maken wietplanten bloeihormonen aan. Wanneer de nachten 10 uur of langer duren, en dit een paar weken zo blijft, heeft de plant in ongeveer twee weken genoeg bloeihormonen gemaakt om tot de bloei over te gaan.

Dit proces kun je dus ook versnellen door de plant éénmalig extra lang in het donker te zetten. In 18 of zelfs 48 uur donker wat sommige kwekers doen, kan een wietplant in één keer namelijk veel meer bloeihormonen aanmaken dan verdeeld over periodes van 10 uur. Het kan dus helemaal geen kwaad om je planten een keer extra lang in het donker te zetten, en zeker niet wanneer je daarna over gaat tot de bloeifase!

Veel geluk met de stekken Leon, stuur je nog eens een fotootje?

Bedankt voor die bloemen…

Nee, Ans is niet de paus die ‘ons’ voor de tulpen bedankt maar een blije CNNBS lezer, en dat mag ook wel eens gezegd worden. Ik heb haar een tijdje geleden geadviseerd over een eerste kweek die nu bijna klaar is. Ans stuurde me daarom een lief mailtje en een paar mooie foto’s van haar planten. mijn plantjes
Bericht

Lieve Muna,

Een aantal weken geleden heb ik je om raad gevraagd in verband met mijn eerste kweek in de G-Kit. Nou en die informatie kreeg ik van je stap voor stap inclusief foto’s. Het heeft me goed op weg geholpen, hiervoor nog mijn hartelijke dank! Hierbij ook  een paar foto’s van de plantjes, de top van het kleinste plantje heeft al aardig wat bruine haartjes dus de oogst zal wel niet meer zo lang op zich laten wachten denk ik.

Lieve groetjes, Ans

Nou, je hebt niets teveel gezegd Ans, die toppen zien er lekker uit! Heb je er later nog wat planten bijgezet misschien? Ik zie op de achtergrond namelijk nog wat andere mooie plantjes die nog wat langer moeten bloeien volgens mij? In ieder geval heel erg bedankt voor je bericht! Erg leuk om wat van je te horen en te zien, stuur je binnenkort ook nog wat te roken? 😉

-xxx- Muna

[Openingsfoto: Rikesh Attadip, Shutterstock]
(advertentie)