(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Rob is sinds kort de trotse eigenaar van een Apollo 10 led kweeklamp en stuurde onze Muna daar een interessante vraag over. Wanneer de lamp namelijk voluit aanstaat lijken sommige led diodes het niet te doen, terwijl anderen op halve kracht lijken te branden. Hij zou toch niet stuk zijn? Help! Oprah! Dokter Phil! Muna?

Hallo Muna,

Ik heb een vraag en hoop dat u mij kan helpen. Ik heb een Apollo 10 groeilamp en het valt mij op dat niet alle leds vol branden. Ik weet dat er een paar tussen zitten die zwarte gaten lijken, en ir leds blijken te zijn die wij niet kunnen zien. Maar er zitten dus ook rode leds tussen die heel flauw branden en ik vraag mij af of dit zo hoort? Ik stuur een foto mee waarop je he kunt zien.

Bij de bovenste rij zie je het bij de 2e en 4e groep leds en van de onderste rij bij de 1e en de 5e lamp. De lamp op de foto staat voluit aan, dus zowel de groei- als de bloeistand. Groet en bedankt, Rob

Led lijkt stuk

Hallo Rob, zeg maar gewoon je hoor ik ben niet zo oud. Maar goede vraag! Ik heb zelf ook weleens met een led in mijn handen gestaan waarvan ik dacht dat die stuk was. De verkoper verzekerde mij toen dat dat inderdaad kwam omdat de lamp infrarode leds bevatte die wij mensen niet kunnen zien.

Nu was dit al best een paar jaartjes geleden en had mijn lamp geen diodes die ook zwak leken te branden zoals jouw Apollo 10. Tegenwoordig gebruiken led fabrikanten niet alleen infrarood licht maar ook ultraviolet en diep blauw en het verre rood dat zich op de rand van het zichtbare spectrum bevindt. Ik heb een afbeelding gevonden van de Apollo 6 met de lichtkleuren van de diverse diodes in nanometers. Ik weet niet of het ook exact klopt met de leds in de Apollo 10 maar het geeft wel een goed beeld van de verschillende kleuren van zo’n lamp.

De frequentie van de verschillende leds van een Apollo 6 kweeklamp.

Zoals je ziet verschillen de diodes nogal qua lichtkleur. Het is dus niet zo dat alle, voor het oog rood gekleurde leds hetzelfde zijn. Ook de verschillende clusters van leds zijn niet hetzelfde. Het is eerder een mengsel van kleuren, op deze manier ‘maakt’ iedere fabrikant zijn eigen lichtspectrum.

Zichtbare lichtspectrum

Wanneer je de kleuren gaat vergelijken met het bereik van het zichtbare licht kun je goed zien dat sommige leds heel dicht tegen de grens van het zichtbare aan schurken, kijk maar eens op de onderstaande afbeelding.

Het zichtbare lichtspectrum ligt ongeveer tussen de 390 en 700 nanometer. Beeld: Designua, Shutterstock

Zoals je op de Apollo 6 afbeelding ziet, zijn er nogal wat leds die op de rand van het zichtbare lichtspectrum liggen. De diodes met een frequentie van 610, 630 en 660 nanometer zijn de verre rode kleuren en kun je nog net zien. De diodes rond de 400 zijn de diep blauwe leds.

Dat sommige leds dus niet goed zichtbaar zijn klopt wel. Je Apollo 10 kweeklamp lijkt misschien defect maar geloof me; hij doet het perfect.

 

-xxx- Muna

(advertenties)