(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Muna kreeg deze week een vraag waar waarschijnlijk wel meer mensen mee tobben. Ali’s 600 Watt HPS kweeklamp is voorzien van een timer met een ingebouwde relais. De vraag is of die ook op een niet geaard stopcontact aangesloten kan worden en zo ja: gaat dat opvallen vanwege de slimme meter in Ali’s huis?

Hoi Muna,

Ik wil graag advies! Het gaat om een timer met ingebouwde relais, een voorschakelapparaat en bijbehorende 600 Watt lamp. Ik wil deze combinatie gebruiken voor mijn hobby maar ik heb geen geaard stopcontact. Kan ik het ook op een niet geaard stopcontact aansluiten? En valt het op met een slimme meter? Ik wil het maar één keer gebruiken dus ongeveer 10 weken. Alvast bedankt.

600 Watt HPS aansluiten

Hoi Ali, interessante vraag. Je bent zeker niet de enige die zich afvraagt of je een kweeklamp ook op een ongeaard stopcontact kunt gebruiken. Niet alle huizen hebben namelijk geaarde stopcontacten. En sinds de slimme meters in veel huizen zijn aangesloten, vragen ook veel mensen zich af of dat het einde van hun binnentuin betekent. Mijn korte antwoord? Ja, je kunt een 600 Watt op een niet geaard stopcontact aansluiten maar ik raad het je niet aan. En nee, je hoeft niet bang te zijn voor de slimme meter.

Ja, je kunt een 600 Watt op een niet geaard stopcontact aansluiten maar ik raad het je niet aan. En nee, je hoeft niet bang te zijn voor de slimme meter

Een HPS kweeklamp heeft een aantal onderdelen zoals de kap en de bulb, een voorschakelapparaat en een timer. Verzeker je ervan dat het Wattage van de bulb en de het voorschakelapparaat op elkaar zijn afgestemd.

Relais

Een relais is optioneel maar die zou ik bij een 600 Watt HPS zeker niet weglaten. Aangezien timers de hoge piekstroom van het voorschakelapparaat niet goed kunnen hebben kunnen deze doorbranden. Een relais voorkomt dit. Het aansluiten van een relais is een werkje voor wie weet wat die doet en elektriciens maar jij hebt een timer met een ingebouwd relais. Deze zijn wat duurder, maar je bent wel verzekerd van een veilige schakelklok en correct aangesloten relais. De timer kan vervolgens in het stopcontact, hier is een schematische tekening van een HPS lamp met timer, relais en voorschakelapparaat.

Schema voor het aansluiten van een HPS lamp (foto bulb: MZinchenko, Shutterstock)

Je kunt een 600 Watt HPS lamp in principe gewoon aansluiten op een ongeaard stopcontact. Ik zou het je alleen niet aanraden. Voor een relatief klein bedrag trekt een elektricien een extra aardekabel van je stopcontact naar je meterkast. Een elektricien gaat je echt niet vragen waar dat voor is dus waarom laat je dat niet even aanpassen? Oh, en als de elektricien er toch is, vraag hem dan ook meteen even om een het stopcontact op een aparte groep te zetten 😉 Better safe than sorry!

Wanneer je alles goed hebt aangesloten (controleer dat even twee keer), verzeker je er dan ook even van dat het voorschakelapparaat op een veilige plek staat. Daarmee bedoel ik op een verhoging waar hij niet nat kan worden en op een brandwerende ondergrond. Vooral analoge voorschakelapparaten kunnen heet worden dus plaats ze bijvoorbeeld op een stoeptegel of een stuk leisteen maar schroef ze nooit op een stuk hout.

Slimme meter

Hoewel ze wel slimme meters genoemd worden, zijn ze niet zo heel slim als je wellicht denkt. De slimme meter is ingevoerd met als doel om consumenten meer inzicht te geven in hun energieverbruik, zodat ze bewuster worden en meer zullen besparen. Ze geven de meterstanden automatisch door aan de energieleverancier maar monitoren niet van uur tot uur of dag tot dag je verbruik. Dat zou alleen kunnen wanneer je ze combineert met een slimme thermostaat of een energie-app.

600 Watt is qua verbruik niet opvallend, een gemiddelde stofzuiger verbruikt veel meer stroom. Foto: Ossobuko & LeahKat, Shutterstock

Over het gebruik van een 600 Watt lamp hoef je je geen zorgen te maken. Dat is hetzelfde als tien 60 Watt peertjes en een stuk minder dan je stofzuiger bijvoorbeeld verbruikt. Voor energieleveranciers in ieder geval geen opvallend verbruik. Alleen het vaste patroon van 18/6 of 12/12 zou kunnen opvallen maar dat meet de slimme meter vooralsnog dus niet.

Als je helemaal zeker van je zaak wil zijn, kun je de energieleverancier vragen om het op afstand uitlezen van de meterstanden uit te zetten. Je ontvangt dan ook geen tussentijdse verbruiksoverzichten meer. Waarschijnlijk is een verzoek om het op afstand uit te lezen uit te zetten, echter opvallender dan je 600 Watt stroomverbruik…

Succes met het aansluiten van je lamp Ali, waarom trouwens maar één keer?

-xxx- Muna

[Openingsfoto: Ossobuko & LeahKat, Shutterstock]
(advertenties)