(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Mattias kweekt voor het eerst twee wietplanten en dat gaat nog niet helemaal van een leien dakje. Vandaar dat hij Muna niet één, maar twee keer om hulp vroeg. Eerder verdorden de bladpunten van zijn onbekende indica’s, en nu laten de takken ook nog hun kopjes hangen. En wat is daarop uw antwoord Muna?

Hi Muna,

Ik zit met enkele problemen met mijn wietplanten. Ik ben een totale ‘noob’ in het kweken, dus tips zijn zeker welkom. Het gaat om twee planten in een Bonanza Gkit 250. Ik heb geen idee welke soort het is, er zaten gewoon enkele zaadjes bij mijn wiet. Het gaat wel om een indica, hier ben ik zo goed als zeker van. Ze staan nu voor de vierde week in de kast. Ik moet toegeven dat ik niet exact 18 uur licht en 6 uur donker geef, soms is het wat langer licht of wat korter, maar nooit meer dan 7 uur donker.

Sinds een week merk ik verdorde puntjes op, aan de grote bladeren. Ze worden lichtjes geel naar het midden toe. Waarschijnlijk heb ik ergens teveel voeding gegeven en dit kan kloppen. Ik heb namelijk in het begin last gehad van een stikstof tekort en heb bloedmeel toegevoegd. Dit werkte uitstekend en de plant schoot omhoog.

Maar nu verbranden de bladpunten dus licht. Ik ben daarom sinds een week gestopt met bloedmeel te geven?
Ik zag ook op een bepaald moment dat de nieuwe blaadjes lichtgroen waren van binnen naar buiten, dus ondervoeding…? Op dit moment heb ik een beetje Buxus groeimest toegevoegd. (Zoals ik zei: ik ben een noob en heb geen toegang en ook niet echt de wil om specifieke groeistimulatoren te bestellen. Wil het graag zo biologisch mogelijk houden. Ik zou ook graag binnenkort de groeitop afknippen en beginnen aan een scrog. Weet niet of dit al dan niet invloed heeft op het voeden.

Mijn vraag is dus: hoe kan ik een stikstofoverschot tegengaan. En hoe kan ik weten wat de plant mist? Hoe zoek ik de juiste balans terug. Ik heb trouwens een moisture/pH-meter (van Brico) en die geeft niet aan dat mijn pH te hoog of te laag is… Kan wel zijn dat dit eerder rommel is 🙂

Bijgevoegd steek ik enkele foto’s van de planten en de kast. Andere tips zijn steeds welkom! Alvast bedankt voor je hulp! Groetjes, Mattias

Verdorde bladpunten…

Hoi Mattias, bedankt voor je vraag. Ik denk dat ik wel een idee heb van wat eraan schort. Maak je om te beginnen niet te druk over je planten, het zal allemaal wel goedkomen. Dat drukmaken zie ik vaker bij beginnende binnentuiniers en is meestal juist de oorzaak van de problemen. Niet lang nadat de bovenstaande vraag op de CNNBS redactie binnenkwam, volgde jouw tweede vraag:

Mijn indica strain (ik weet niet welke juist) zit in zijn laatste groeiweek. Sinds een dag hangen de grotere takken naar beneden… Dit is iets wat ik nog niet ben tegengekomen online als probleem. Heb jij toevallig een idee wat dit kan zijn? Vriendelijke groeten, Mattias

Kan ik daaruit opmaken dat de bladpunten inmiddels weer groen zijn? In ieder geval hoef je je echt niet te schamen voor je vragen of je planten. Ik kan om te beginnen vrijwel zeker zeggen dat je planten nooit een stikstoftekort of overschot gehad hebben. De bladeren zien er mooi en groen uit en wat mij betreft hebben de dorre bladpuntjes waar je in de eerste mail over sprak een heel andere reden: teveel water.

Ik denk dat je de planten in je enthousiasme namelijk wat teveel met water hebt verwend. Dit kan de besten overkomen en is een van de meest gemaakte vergissingen bij beginnende hobbykwekers. Wietplanten zijn in het bijzonder niet erg blij met natte voeten. Hierdoor kunnen de wortels verstikken en gaan bladeren en soms zelfs ook takken hangen.

Rustig drinken

De oplossing schuilt niet in voeding of professionele boosters. Probeer in plaats hiervan wat rust in de aarde te brengen door ze een tijdje alleen en spaarzaam water te geven. Wanneer de bovenste drie centimeter aan aarde droog is geef je pas water. Dan wacht je weer tot de toplaag is opgedroogd met de volgende waterbeurt. Ik zou in jouw geval ook even stoppen met het benevelen van de planten tot ze weer mooi omhoog staan. Op zich vinden wietplanten een douche op z’n tijd wel lekker, maar het is geen noodzaak. Geef de aarde en de planten even de tijd om op te drogen.

Controleer hangende takken voor de zekerheid op stamrot, dit kán een reden zijn waarom een tak zijn kop laat hangen.

Als ik me niet vergis, hangen de takken ook vanwege een teveel aan water in de aarde en zullen ze zich dan vanzelf weer omhoog richten. Het zou echter kunnen dat de hangende takken ergens rotte plekken hebben gekregen door een te hoge luchtvochtigheid. Controleer even of je ergens op de stammen van de hangende takken bruine plekken ziet en knip de takken dan onder die plekken af. Zijn er geen bruine plekken op de stam te vinden dan kun je de takken uiteraard gewoon laten zitten.

Voeding

Zolang de bladeren van je onbekende wietplanten zo groen zijn als nu, komen ze zeker niets tekort. Je hebt bloedmeel gegeven en in de aarde zelf zullen ook behoorlijk wat meststoffen zitten. Dat nieuwe scheuten lichtgroen zijn is volkomen normaal. Ik raad je dan ook aan om de planten even helemaal geen voeding meer te geven. Pas wanneer de planten bloeien kun je bijvoorbeeld wat beendermeel toevoegen of, indien je toch iets wil bestellen een mooie biologische PK-booster.

Op zich heeft toppen (de top eruit halen) geen invloed op het voeden maar je bent wel een beetje aan de late kant ermee. Aan de andere kant zullen je planten in de overgang naar de bloeifase nog veel groeien, dus het kan geen kwaad om het te doen. De zijtakken zullen dan wat gestimuleerd worden om uit te lopen en dat kan helemaal geen kwaad. Wacht ook niet veel langer met bloeien en bewaar het scroggen voor de volgende ronde.

Probeer wel om een strak lichtschema aan te houden want wisselende licht en donkere periodes kunnen stress opleveren waardoor wietplanten soms hermafrodiet worden. En aangezien de zaden in dit geval uit een zakje wiet komen, is de kans al redelijk groot dat ze in ieder geval één hermafrodiete ouder hebben. En dus ook aanleg om zelf tweeslachtig te worden. Koop voor de volgende keer wat goede gefeminiseerde wietzaden Mattias, dan weet je wat je kweekt en verklein je de kans op hermafrodieten.

Succes Mattias, don’t worry, be happy!

-xxx- Muna

(advertenties)