(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wanneer je je gloednieuwe led kweeklamp voor het eerst gebruikt, sta je toch een beetje raar te kijken als daar witte knikkers ofwel spierwitte topjes onder groeien. Het overkwam Martien, die aan zijn mooie binnentuin te zien, de nodige HPS ervaring heeft. Lieve Muna, wat zijn toch die witte knikkers?

Hallo Muna,

Ik heb sinds kort een led kweeklamp maar nu zie ik dat de topjes onder de ledlamp veranderen in witte knikkers. Het gekke is dat de toppen onder de HPS gewoon wel normaal van kleur zijn. Ik heb alles afgezocht maar kan niet tot een antwoord komen. Help mij wat zijn de witte knikkers. Groet van Martien

Witte toppen onder ledlicht

Hoi Martien, laat me raden, is het Amnesia wat je daar kweekt? Niet dat dat iets met de witte topjes te maken heeft verder hoor. Hoewel… sommige wietsoorten zijn wel gevoeliger dan andere voor light bleach. Dat is namelijk waar de planten met de ‘witte knikkers’ last van hebben.

Toppen met Light Bleach worden ook weleens albino toppen genoemd maar de witte kleur wordt in feite veroorzaakt door teveel licht. Het komt vaak voor bij led kweeklampen maar kan ook gebeuren wanneer HPS kweeklampen te dicht op de planten hangen. Bij HPS kweeklampen merk je het probleem echter veel eerder op aan de verdorde bladeren. Omdat een HPS lamp namelijk ook veel warmte produceert, zullen de bovenste bladeren eerder door de warmte verdorren dan dat de toppen in witte knikkers veranderen.

Toppen met Light Bleach worden ook weleens albino toppen genoemd maar de witte kleur wordt in feite veroorzaakt door teveel licht

Led kweeklampen worden daarentegen nauwelijks warm waardoor je ze als kweker gemakkelijk wat te laag hangt. Vooral wanneer je net met led kweken begint, kun je je moeilijk voorstellen hoe intens het licht van zo’n koele lamp kan zijn. Toch is ledlicht soms krachtig genoeg om toppen te bleken, vergelijk het maar met de zon die brunettes in blondines kan doen veranderen.

Mooi voor het oog, niet voor de longen

Jouw witte knikkers zijn nog klein, maar wanneer het echte toppen worden kunnen ze er soms prachtig uitzien. Met een witte laag trichomen in het hoofd zien de toppen er ook nog eens zeer potent uit. Helaas zijn ze dat niet; door licht gebleekte toppen bevatten doorgaans weinig THC en terpenen. Ze hebben dan ook meestal veel minder smaak dan normale groene toppen. Gebruik ze deze keer om een paar mooie foto’s van te maken, maar voorkom dat de verbleking erger wordt door je led kweeklamp wat hoger te hangen.

Helaas is het wel zo dat toppen die eens gebleekt zijn, later hun kleur niet meer kunnen terugkrijgen. Je zult dus een stuk of wat spierwitte toppen overhouden wat je ook doet. Omdat zulke witte toppen er toch wel prachtig uit kunnen zien, is hier vast een voorproefje van wat je te wachten staat.

-xxx- Muna

(advertenties)