(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Prachtige lovende woorden voor CNNBS en een prangende vraag voor onze Muna deze week van Isaac. Zijn vijf jonge KiwiSkunk plantjes hebben nu al last van vergelende bladeren en tot overmaat van ramp kleuren ook de steeltjes paars. Lieve Muna, wat zou daar de oorzaak van kunnen zijn?

Dag lieve Muna!

Ten eerste wil ik graag CNNBS prijzen voor de hoeveelheid info op de site. Ik heb zeker door CNNBS een grotere interesse gekregen voor het groene goed en merendeels van mijn kennis over het plantje en de wereld eromheen komt hiervandaan. Daarvoor hele dikke PROPS!

Maar… ik heb een vraag waar ik geen antwoord op kan vinden. Ik ben momenteel bezig met 5 stuks KiwiSkunk (indica), deze zaadjes heb ik 3 weken geleden in een Jiffy plug gedaan. Ongeveer na 5 dagen heb ik deze Jiffy plug in een kleine bio-afbreekbare pot gedaan (ook van Jiffy) en heb ik daar een klein beetje All-Mix van BioBizz aan toegevoegd. Dit deed ik op aanraden van een medewerker van de growshop.

Ongeveer 2 dagen geleden, heb ik de Jiffy potten in een grote pot geplaatst met daarin meer All-Mix. Ook heb ik deze van een 65 Watt cool white lamp naar een 300W led COB lamp verplaatst. In mijn kweektent is de temperatuur sinds die verandering van 24 graden naar 26 graden gestegen. Na ontwikkeling van de tweede node leek mij dat wel de tijd om een andere lamp te gebruiken. Het lichtschema is 18/6 en er staat een ventilator in de tent.

Tot mijn verbazing zie ik dat de lobbladeren en onderste bladeren geel worden. Ook heb ik gezien dat de stelen paars kleuren. Eén blad vertoont zelfs bruine vlekken (zie tweede foto). Het valt mij op dat bij sommige planten de bovenste bladeren een erg donkergroene kleur krijgen. Ook heb ik gezien dat één van de planten op een jong blad ook al gele strepen krijgt. Mijn vraag is wat dit precies is, en hoe verhelp ik het?

Online heb ik gelezen dat wat de gele bladeren betreft het een stikstof tekort kan zijn. Maar gezien ik erg donkergroene bladeren heb kan dat getuigen van een overschot van stikstof. Ik heb ook nagedacht over een eventueel teveel aan voeding maar ik ben pas 2 dagen geleden begonnen met bij te voeden omdat ik gehoord heb dat de All-mix genoeg voeding heeft voor 2 weken. En deze zijn al om. Ik heb hierbij de Alga Grow van Plagron gebruikt in de verhouding 1ml/500ml. Dit doe ik met water met een pH-waarde die tussen de 6,0 en 6,5 ligt (mijn pH-meter zuigt een beetje). Dit zuur ik af met natuurazijn.

Ik hoop dat je mij kan helpen! Ik geef voor de zekerheid mijn planten de komende dagen alleen afgezuurd water. Dank!

Gele bladeren en paarse stelen

Hallo Isaac, dankje voor je complimenten, goed om te horen dat je zoveel van CNNBS geleerd hebt! Het is ook goed dat je zo’n uitgebreid verhaal hebt geschreven en wat foto’s hebt meegestuurd. Ik weet denk ik wel wat eraan schort.

In principe heb je een hoop goed gedaan. Het ontkiemen ging goed en de Jiffy pluggen zijn ook prima om je zaden in te laten opgroeien de eerste dagen. Dat lobblaadjes vergelen is in principe vrij normaal maar gekartelde blaadjes zouden wel mooi groen moeten blijven. Ik weet niet of het gebruik van de bio-afbreekbare potjes ook op advies was van de medewerker van de growshop, maar daar ligt wat mij betreft het probleem. Ik raad je af om deze potjes te gebruiken in de toekomst en zal uitleggen waarom.

De problemen die je plantjes vertonen komen wel vaker voor wanneer jonge wietplantjes wat te lang in kleine potjes staan. De aarde in de kleine potjes heeft gewoon te weinig volume om wietplanten langer dan 14 dagen in te laten staan. Bij jou stonden ze drie weken in de kleine potjes. Nu heb je ze weliswaar in grotere potten ondergebracht maar het probleem is dat de wortels eerst nog door het bio-afbreekbare potje moeten groeien. In feite staan je plantjes daardoor nu nog steeds in te kleine potjes.

Het probleem met bio-afbreekbare potjes is dat ze niet snel genoeg afbreken. Daardoor staan planten eigenlijk veel langer in een klein potje dan je denkt.

Het probleem met bio-afbreekbare potjes is dat het best een tijd duurt tot ze zijn afgebroken. Daardoor staan de planten ook na het verpotten nog in kleine potten, de wortels kunnen niet bij de rest van de aarde! Voor nu zou ik ze laten staan; wanneer de wortels eenmaal door het potje groeien zullen ze wel bijtrekken. Als je het lef hebt kun je de bio-afbreekbare potjes ook voorzichtig proberen op te tillen om te zien of de wortels er al uitkomen. Als dit niet het geval is kun je de potjes voorzichtig verwijderen en de kluit rechtstreeks in de aarde terugzetten.

Dan even iets over aarde met voeding voor twee weken. Als ik het goed begrijp heb je de planten twee dagen geleden in een grotere pot met All-Mix gezet en hebben ze voorlopig dus nog meer dan genoeg voeding. De donkergroene bladeren geven dat ook aan. Sowieso zou ik je aanraden om altijd naar je plant te kijken en op basis van de bladeren bij te voeden of niet. Zolang ze donkergroen of mooi groen gaan gaat het goed, worden de bladeren lichter van kleur dan is dat een teken dat ze meer meststoffen nodig hebben. Voorlopig hebben die van jou in ieder geval geen voeding nodig wat mij betreft.

-xxx- Muna

(advertentie)