(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De kweekvraag van deze week komt van Frank en is een interessante. Frank is namelijk benieuwd of TL lampen goed met een led kweeklamp te combineren zijn om zo voor meer licht in zijn kweekruimte te zorgen. Hoe meer licht, hoe beter nietwaar? Benieuwd wat Muna erover te zeggen heeft…

Lieve Muna,

Is het mogelijk om TL lampen met een led kweeklamp te combineren? En indien het inderdaad mogelijk is, kan ik dan TL’s in de kleur ‘cool white’ gebruiken, of heeft dat nadelige gevolgen voor de bloei? Ben zeer benieuwd, groetjes van Frank

Kweeklampen combineren

Hallo Frank, bedankt voor je vraag. Licht is altijd een interessant onderwerp als het om wiet kweken gaat, omdat wietplanten er nooit genoeg van krijgen. Nou ja, bijna nooit dan. Er zit een grens aan de hoeveelheid licht dat wietplanten kunnen hebben maar de meeste kwekers zitten daar ver onder. Simpel gesteld kun je dan ook zeggen dat het altijd goed is om meer licht in je kweekruimte te brengen. Zolang de temperatuur maar niet te hoog oploopt en klimaat voor je planten aangenaam blijft.

Verschillende kweeklampen hebben verschillende eigenschappen zoals de optimale afstand tot de planten en de kleur van het licht. Dit maakt dat sommige kweeklampen beter met elkaar te combineren zijn dan anderen

In principe kun je dus alle lampen die geschikt zijn om mee te kweken, met elkaar combineren. Maar zoals altijd zitten er addertjes onder het gras, hoe toepasselijk. Verschillende kweeklampen hebben verschillende eigenschappen zoals de optimale afstand tot de planten en de kleur van het licht. Dit maakt dat sommige kweeklampen beter met elkaar te combineren zijn dan anderen.

 

Lichtkleur wordt gemeten in Kelvin. Foto: Zern Liew, Shutterstock

Cool White

Qua lichtkleur zou je een cool white TL of CFL (spaarlamp) best met een led kweeklamp kunnen combineren. De TL brengt meer licht in de ruimte en dus zal dat de planten zeker ten goede komen. Ik weet jammer genoeg niet welke led kweeklamp je precies hebt, maar led kweeklampen hebben over het algemeen vrij veel rode leds. De ‘cool white’ TL lampen (7000 tot 7500 Kelvin) vullen dat dan mooi aan met meer wit/blauw licht. Het zal je planten in de bloeifase verder niet storen maar alleen maar helpen.

Afstand tot de planten

De optimale afstand tussen de lampen en de planten verschilt echter nogal tussen TL lampen en leds. Dat doen verschillende leds onderling ook, maar over het algemeen dienen leds een stuk verder van de planten gehangen te worden dan TL’s. Zou je alle lampen boven je planten hangen, dan moet de led dus hoger hangen dan de TL’s. Een deel van het licht van de led zal daardoor tegen de TL aan schijnen in plaats van op het gewas, niet helemaal optimaal als je het mij vraagt.

Omdat TL lampen hun licht niet diep stralen worden ze vaak gebruikt als zijverlichting.

Wat je daarom veel ziet bij mensen die TL en led combineren, is dat ze de led als hoofd-kweeklamp gebruiken en de TL’s aan de zijkant als zijverlichting monteren. Op die manier blokkeren de TL lampen geen licht van de led. Soms wordt het ook andersom gedaan en wordt led licht als zijverlichting gebruikt en hangen de TL lampen vlak boven de planten. Het kan allebei maar gebruik je krachtigste lamp om van bovenaf mee te verlichten want daar kan een wietplant het meeste mee. De zon schijnt immers ook voornamelijk van boven.

Andere combinaties

Naast led en TL zijn er natuurlijk ook andere combinaties mogelijk die nóg beter met elkaar samengaan. In de glastuinbouw wordt bijvoorbeeld al jaren gebruik gemaakt van de combinatie zonlicht en HPS kunstlicht. HPS lampen hebben veel rood en oranje licht en maar weinig blauw licht maar dat wordt helemaal goed gemaakt door het zonlicht van buiten.

Wanneer we het lichtspectrum van een led groeilamp en een HPS kweeklamp over elkaar heen leggen zie je duidelijk hoe goed de twee lichtbronnen elkaar aanvullen.

Het is gebleken dat zelfs een kleine aanvulling blauw licht op het rode HPS licht, de gezondheid en opbrengst van je wietplanten enorm kan verbeteren. In een binnenkweek situatie missen wietplanten die alleen onder HPS lampen staan dat blauwe licht namelijk wel. Dit kun je heel goed aanvullen met een metaal halide kweeklamp of bijvoorbeeld een led kweeklamp voor de groeifase, met lekker veel blauwe leds. Het voordeel van de combinatie tussen HPS, leds en metaal halide kweeklampen is ook dat ze hun licht allemaal diep stralen en dus makkelijk op dezelfde of vergelijkbare  hoogte kunnen hangen, mits je natuurlijk vergelijkbare wattages kiest.

Kortom, combineer er maar rustig op los. Zolang de temperatuur goed is doet een extra lichtboost van een andere lamp je planten alleen maar goed. Kies voor het beste resultaat echter bewust een combinatie van lampen die elkaar goed aanvullen.

-xxx- Muna

(advertenties)