(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het raadsel van de nogal aparte geur van wiet is eindelijk gekraakt, althans dat beweert het Californische bedrijf Abstrax. De onderneming, gespecialiseerd in onderzoek naar en productie van cannabis en botanisch geëxtraheerde terpenen, gelooft dat zij erin is geslaagd om de chemicaliën aan te wijzen die verantwoordelijk zijn voor die oh zo specifieke meur van wiet. Sterker nog; de Amerikanen beweren dat ze ‘een complete nieuwe familie van verbindingen’ hebben ontdekt die voor deze stank tekent: volatile sulphur compounds.

The origin of skunk-like aroma

Nou zuigen ze dit bij Abstrax natuurlijk niet uit de grote dikke duim. Nee, er ligt een serieus wetenschappelijk onderzoek aan ten gronde, dat onder de fraaie titel ‘Identification of a New Family of Prenylated Volatile Sulfur Compounds in Cannabis Revealed by Comprehensive Two-Dimensional Gas Chromatography‘ is gepubliceerd in het novembernummer van het vaktijdschrift ACS Omega. 

De studie is ook nog eens ‘peer reviewed’, dat wil zeggen beoordeeld door niet bij het onderzoek betrokken collega-wetenschappers. Geen wonder dat ze bij Abstrax ook op hun eigen homepage uitpakken met het nieuws van de ontdekking:

VSC’s oorzaak van stinkdier-achtige wietgeur

Goed, wat hebben de bollebozen ontdekt? Het gaat om verbindingen die in correct Engels ‘volatile sulphur compounds’ ofwel VSC’s worden genoemd. “Die correleren direct met het indringende aroma van cannabis”, stelt het bedrijf in een persbericht dat eind vorige week de wereld in werd geslingerd.

Tussen deze stoffen vinden we enkele bekende spelers als het op wiet aankomt. Bijvoorbeeld thiolen (een thiol is een organische verbinding, afgeleid van een alcohol, waarin het zuurstof-atoom van de alcoholgroep is vervangen door een zwavelatoom), sulfiden (een ion van zwavel in oxidatietoestand 2−) en zelfs difenyldisulfide (een organische verbinding met de formule (C6H5S)2 – de doorgaans aanwezige, maar kleine verontreiniging met thiofenol is verantwoordelijk voor de onprettige geur die deze verbinding meestal verspreidt).

Elke verbinding levert een individuele bijdrage aan het karakteristieke stinkdier-achtige aroma, maar wanneer ze allemaal samenwerken met andere componenten zoals terpenen, is het resultaat die ‘unmistakable and potent scent of cannabis’, aldus de Amerikaanse onderzoekers.

LEES OOKWat je móet weten over terpenen in cannabis

Hoogtepunt tijdens het curen van wiet

Tot nu toe werd eigenlijk altijd aangenomen dat terpenen geassocieerd konden worden met de nogal opvallende geur van wiet, maar bij Abstrax beweert men dat er ‘geen combinatie van deze verbindingen in staat is om het unieke en karakteristieke stinkdier-achtige aroma te genereren’.

De onderzoekers deden experimenten in een kas om te monitoren hoe de verbindingen zich ontwikkelen gedurende de levenscyclus van de wietplant en tijdens het drogen en curen dat erna komt. ‘We ontdekten dat de concentratie van deze verbindingen substantieel toeneemt gedurende de laatste weken van de bloeifase, een maximum bereiken tijdens het curen en dan weer afnemen na slechts één week van opslag”, schrijven de wetenschappers.

LEES OOKWiet goed drogen en curen is een must!

Cannabis is uniek en gecompliceerd

“Onze data bevestigt een beslissende link tussen deze nieuwe familie van VSC’s in cannabis en haar scherpe aroma”, concludeert hoofdonderzoeker Dr. Iain Oswald. Volgens Abstrax was dit beslist geen gemakkelijke ontdekking, gezien het feit dat ‘cannabis een uniek en gecompliceerd geval is dankzij de brede variëteit in en de enorme aanwezigheid van aroma-componenten’.

Het Californische bedrijf denkt dat hun ontdekking aanleiding kan zijn voor anderen om de eigenschappen van deze nieuwe verbindingen te onderzoeken. “Omdat alleen bepaalde cultivars (eenvoudig gezegd ‘wietsoorten’, red.) deze verbindingen zouden kunnen produceren, is het de moeite waard om te onderzoeken of dit te danken is aan genetische verschillen of aan iets anders”, vindt Oswald.

De overeenkomsten tussen knoflook en wiet op het gebied van VSC’s, de nieuw ontdekte familie van chemische verbindingen in cannabis die verantwoordelijk is voor de penetrante geur van onze favoriete plant…

Waarom wiet en knoflook wellicht familie zijn

In hun studie wijzen de onderzoekers er ook op dat er een chemische gelijkenis bestaat tussen de nieuw ontdekte familie van VSC’s en de verbindingen die in knoflook voorkomen. En als dat het geval is, zou onderzoek naar de potentiële gezondheidsvoordelen ervan zeker interessant zijn.

Co-auteur Josh Del Rosso vindt het verband tussen wiet en knoflook zelfs opwindend. “Deze VSC’s in knoflook bieden enkele van de krachtigste gezondheidsvoordelen en ze suggereren dat de VSC’s in cannabis eveneens soortgelijke kracht bezitten. Ik hoop dat onze bevindingen kunnen dienen als springplank, zodat andere researchers geholpen worden om vast te stellen of deze verbindingen cannabis van nóg meer medicinale eigenschappen kunnen voorzien dan we ooit konden vermoeden”, zegt Rosso.

Allium sativum ofwel knoflook heeft volgens de website Medical News Today bijvoorbeeld bewezen medicinale potentie als een ‘krachtig antibioticum’. Daarnaast biedt het bolgewas bescherming voor het hart en kan het mogelijk ook een rol spelen om hoge cholesterol en hoge bloeddruk aan te pakken.

VSC’s ‘overleven’ als je van toppen extracten maakt

Maar de power van onze favoriete plant (wiet, niet knoflook) gaat verder dan alleen de goed geknipte en gedroogde toppen. De studie toont ook aan dat de nieuwe verbindingen meegaan als je de toppen extraheert naar bijvoorbeeld BHO (butaan hasj olie).

“Wij kunnen bevestigen dat cannabis extracten inderdaad deze componenten in redelijke concentraties kunnen bevatten wanneer ze op de juiste manier worden bewerkt”, zegt Kevin Koby, de chief science officer bij Abstrax. Hij hoopt op een nieuwe standaard bij kwekers en distributeurs, zodat deze sleutelverbindingen bewaard blijven ‘ongeacht productiemethode, verpakking en de tijd die het product op de plank ligt’.

Kortom; dankzij (de ontdekking van) VSC’s kan de kwaliteit van cannabis naar het next level worden gestuwd, althans volgens Abstrax.

[openingsbeeld: Markik/Shutterstock]
(advertenties)