(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is al vaker onderzocht, en ook deze nieuwe studie van de universiteit van Colorado, Boulder, onderstreept dat wiet en sporten goed samengaan. Volgens het onderzoek beleeft de sporter met cannabis minder negatieve en meer positieve gevoelens tijdens het sporten, en voelden ze meer symptomen van de bekende ‘runner’s high’.

We hebben het al vaker geschreven: cannabis en sporten gaan uitstekend samen. Dit onderstreept ook deze nieuwe studie, die uitgevoerd werd door onderzoekers van de universiteit van Colorado, Boulder. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het tijdschrift Cannabis and Cannabinoid Research.

Hardlopen met cannabis eindelijk leuk

Volgens het nieuwe onderzoek wordt cannabis geassocieerd met een verbeterde trainingservaring, waardoor hardlopen aangenamer wordt en de pijn afneemt. Hiervoor werden 49 hardlopers onderzocht en gevraagd naar verschillende aspecten van het hardlopen, met en zonder eerst cannabis gebruikt te hebben.

Uit het onderzoek bleek dat de deelnemers minder negatieve gevoelens, en meer positieve gevoelens zoals rust, plezier en dissociatie hadden als ze onder invloed van cannabis sportten. Ook beleefden ze meer symptomen van de zogeheten ‘runner’s high‘ tijdens het hardlopen met cannabis, in vergelijking met hun runs zonder cannabis.

Hardlopen wordt eindelijk leuk met wiet, door een betere ‘runner’s high’ en minder pijn. Foto: ViDI Studio, Shutterstock

Iets langzamer maar minder pijn

Enigszins geestig is wel dat de hardlopers na het gebruik van wiet wel iets langzamer liepen, maar dit verschil is volgens de onderzoekers niet ‘statistisch significant’. Gemiddeld liepen de hardlopers namelijk maar 31 seconden langzamer per mijl (1,609344 kilometer). Deelnemers rapporteerden verder lagere pijnniveaus na het rennen onder invloed van cannabis (t.o.v. zonder cannabis). De waargenomen inspanning verschilde niet tussen de runs.

De onderzoekers concluderen dan ook dat het gebruik van wiet tijdens het trainen, gelinkt kan worden met een positievere trainingservaring bij regelmatige cannabisgebruikers. Er is volgens de onderzoekers echter ook onderzoek nodig met verschillende methodologieën, een reeks trainingsmodaliteiten en diverse populaties, om de schade en voordelen op lange termijn vast te stellen die geassocieerd worden het sporten onder invloed van cannabis. Ook moet nog onderzocht worden of de bevindingen ook voor andere sporters en omgevingen gelden.

Stonede hardlopers liepen wel iets minder hard, maar dat verschil was niet ‘statistisch significant’. Foto: Leszek Bogdewicz, Shutterstock

Resultaten komen overeen met eerdere bevindingen

De positieve effecten van cannabis die de hardlopers rapporteerden, komen overeen met de bevindingen van een onderzoek uit 2019, waaruit bleek dat mensen die cannabis gebruiken om hun training te verbeteren, geneigd zijn om meer te bewegen.

Twee andere onderzoeken uit 2021 concludeerden ook al dat (oudere) mensen die cannabis gebruiken, vaker geneigd waren om aan lichaamsbeweging te doen.

Ondertussen wordt het gebruik van medische cannabis in verband gebracht met significante verbeteringen in de kwaliteit van leven, voor mensen met aandoeningen zoals chronische pijn en slapeloosheid. En die effecten blijven ook grotendeels behouden na verloop van tijd, volgens een onderzoek dat dit jaar werd gepubliceerd door de American Medical Association (AMA).

[Openingsfoto: Anavringold, Shutterstock]
(advertentie)