(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is een clichébeeld en vooroordeel dat maar moeilijk uit te roeien valt: blowers zijn luie bankhangers die ’t liefst met een zak chips de hele dag liggen te Netflixen. Maar niets is minder waar, zo blijkt uit twee recente wetenschappelijke studies in de VS. Die tonen juist aan dat cannabisgebruik geassocieerd wordt met meer bewegen en sporten!

Meer bewegen, maar toch ook meer tv-kijken

Het eerste onderzoek is in maart gepubliceerd in het vakblad Public Health. De onderzoekers analyseerden de gegevens van 15.822 Amerikaanse volwassenen en concluderen dat ‘degenen die ooit cannabis hebben gebruikt een hogere kans op fysieke activiteiten hebben vergeleken met degenen die nooit wiet gebruikten’. Maar ook stelden ze vast dat onder mannen cannabisgebruik eveneens geassocieerd wordt met 2 of meer uren per dag tv-kijken, hetgeen bovengemiddeld is. Nou ja, het een hoeft het ander blijkbaar niet uit te sluiten, haha.

Sportieve mensen houden van cannabis

Het tweede onderzoek is deze maand onder de fijne titel ‘Exercise, Decision-Making, and Cannabis-Related Outcomes among Adolescents‘ gepubliceerd in het wetenschappelijke vaktijdschrift Substance Use and Misuse. Hiervoor werden 387 adolescenten (15 tot 18 jaar oud) onderzocht die zelfrapportages inleverden over cannabisgebruik en sporten/bewegen. Degenen die meer dan gemiddeld actief waren, zijn ook de mensen die eerder geneigd zijn (naar eigen zeggen) om in de toekomst wiet te gebruiken.

Cannabis en sporten gaan geweldig samen en steeds meer mensen ontdekken dit zelf ook…

‘In tegenstelling tot de hypothese, rapporteren jongvolwassenen die bovengemiddeld bewegen ook meer cannabisgebruik’, stellen de onderzoekers van de laatste studie. ‘Dit verband zou verklaard kunnen worden door factoren als de samenstelling van de groep respondenten of de soort sport die beoefend wordt, maar meer research is nodig om dit te ontrafelen.’

Bij het maken van beslissingen, wat ook onderzocht is bij deze groep adolescenten, speelde cannabis geen rol van betekenis overigens.

Wiet zorgt voor meer motivatie, sportplezier en beter herstel

En er zijn nog meer recentere studies die aantonen dat het vooroordeel van de aartsluie stoner welvoegelijk door het toilet gespoeld kan worden. Vorige maand concludeerde het onderzoek ‘The relationships between marijuana use and exercise among young and middle-aged adults‘ in vaktijdschrift Preventative Medicine dat ‘cannabisgebruikers evenveel of meer geneigd zijn om te sporten dan niet-gebruikers’.

En deze onderzoekers stellen gewoon keihard dat het stereotype dat blowers afschildert als mensen die ‘een grotendeels zittend bestaan leiden’ NIET wordt ondersteund door de data van deze jonge en middelbare volwassenen.

Ter afsluiting nog een studie uit 2019 die is gepubliceerd in Frontiers Public Health. Daarin werd vastgesteld dat 81,7% van de respondenten zegt dat cannabis ‘het plezier in sporten verhoogt evenals het herstel erna’. de helft van de mensen vindt ook dat wiet hen motiveert om te gaan sporten of bewegen!

[beeld: strelka cosmonaut/Shutterstock]
(advertentie)