(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Nu de mannen verwijderd zijn en CannaBeaver een select aantal uitverkoren dames heeft gekozen, bleek koningsdag het ideale moment om stekken te maken van de keizerlijke Jack Herer. Na zich even goed in te lezen komt het scalpel tevoorschijn, en gaat CannaBeaver met chirurgische precisie aan het werk…  

Beter een goede buur

Gezegend met een buurman die zijn groene vingers graag inzet om onze geliefde plant in zijn tuin te laten schitteren, krijg ik gelukkig nog wat buitenkweek perikelen mee. Want hoewel om reeds eerder vermelde redenen voorlopig afgezworen, wordt de sierlijke aanwezigheid van de prachtige cannabisplant in de tuin van CannaBeaver wel degelijk gemist.

Sinds twee weken krijg ik vanachter het slaapkamerraam van mijn zoon regelmatig korte fragmenten van de werkzaamheden mee. Vooral het dagelijks openen en sluiten van het in allerijl aangeschafte kweekkasje, doen mij beseffen dat moeder natuur ons nog steeds met bijzondere weersomstandigheden verrast.

Inlezen

Terwijl de buurman nog met kwetsbare zaailingen in de weer is, staan er hier in de tent louter vrouwelijke exemplaren die inmiddels volwassen genoeg zijn voor de volgende fase van hun leven. Ze mogen zich eindelijk gaan vermenigvuldigen, echter niet op natuurlijke wijze.

Om ethische redenen mag men de mens nog niet klonen; als cannabis kweker staat ons gelukkig niets in de weg!

Zoals met alle nieuwe materie is het wenselijk ermee vertrouwd te geraken. ‘Al doende leert men’ is immer mijn devies. Maar van ieder Jack Herer fenotype heb ik slechts één exemplaar en direct na het nemen van de stekken zullen zij de bloeifase ingaan. Erg veel ruimte voor blunders of herkansing is er dus niet. Even inlezen op CNNBS.nl is dan geen overbodige luxe! Bij elke dame zal ik tweemaal een tak afsnijden wat in totaal tien stekken oplevert die mogen gaan wortelen. Per dame dus twee kansen op een gezonde nakomeling. Voldoende risicospreiding wat mij betreft!

Klonen

Hoewel ik in tegenstelling tot onze overheid in het dagelijks leven zeker niet die behoefte heb, oefen ik tijdens het kweken toch graag de nodige controle uit. Geen ‘haantjes de voorste’ of met de kop boven het maaiveld uit in de kweekruimte, maar een voorspelbare bevolking dat zich gedraagt zoals ik verwacht. Om ethische redenen mag men de mens nog niet klonen; als cannabis kweker staat ons gelukkig niets in de weg!

Om alvast wat eenheid te creëren snijd ik met chirurgische precisie – het betreft immers een scalpel – al de stekken op exact dezelfde lengte af. Dat pakt niet in elk geval even gunstig uit gezien de wisselende locaties van zijtakken en blad wat weggesneden dient te worden. Uiteindelijk wil ik echter duidelijk de verschillen in gedrag waar kunnen nemen. Daarnaast heeft de te gebruiken propagator ook maar een beperkte hoogte.

Vermiculiet

Het gemak van de bekende steenwol stekkenplug is iets wat mij hierbij erg aanspreekt vanwege de vaste vorm en stevigheid die het biedt. Een equivalent daarvan specifiek gericht voor een kweek op aarde heb ik gevonden in de Root!t wortelsponzen, in combinatie met de stekkengel van datzelfde merk. Kwestie van de voorgevormde opening in de spons vullen met wat gel alvorens je er de schuin afgesneden voet van de stek in plaatst.

In plaats van de verjaardag te vieren van een man met een titel die ooit simpelweg lijkt te zijn toegeëigend, kies ik er liever voor een persoon te eren die zijn titel daadwerkelijk heeft verdiend

De fabrikant biedt uiteraard ook trays aan die hiervoor op maat gemaakt zijn. Maar omdat ik de te vormen wortels geenszins wil belemmeren kies ik bewust voor een propagator zonder vakverdeling. De sponzen blijven overeind staan en de toekomstige wortels beschermd tegen lichtinvloed door het onderste deel af te vullen met vermiculiet. Veel luchtiger dan zaai-en stekgrond en daarnaast zonder enige voedingswaarde wat te prefereren is bij het aanmaken van een wortelstelsel.

De Koning heeft geen kleren aan

Als ik dit schrijf is het Koningsdag in dit land. Maar in plaats van de verjaardag te vieren van een man met een titel die ooit simpelweg lijkt te zijn toegeëigend, kies ik er liever voor een persoon te eren die zijn titel daadwerkelijk heeft verdiend. Niet regerend ‘bij gratie God’, een toezegging die ik ten zeerste betwist, maar publiekelijk benoemd tot ‘Emperor of Hemp’ voor de waardering van zijn strijd als politiek activist ten behoeve van de legalisering van cannabis.

Hoewel destijds nog te jong van leeftijd om bewust wat van Jack Herer en zijn daden te vernemen, kan ik zijn werk tegenwoordig wel eren, door de naar hem vernoemde sativa dominante strain als moederplant in te zetten. Dat is een verering die mij duidelijk meer aanspreekt. “De Koning is dood, lang leve de Keizer!”

Over twee weken geef ik je wat details over de setup waarin de stekken vertoeven, en verneem je uiteraard of ze allemaal geworteld zijn. Tot die tijd:

Cannabis is Safer Than Your Government

CannaBeaver

(advertenties)