(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Kun je autoflowers nou wel of niet toppen? CannaBeaver wilde er zelf weleens achter komen en besloot het gewoon maar eens te doen. Dat niet alleen maar zijn eerste vijf autoflowers zijn inmiddels ook al geoogst, gedroogd en gecured. Op naar nog een rondje buiten kweken!

To top or not to top. Dat is de vraag die ik mijzelf iedere ronde met autoflowers weer stel, maar tot op heden eigenlijk altijd negatief heb beantwoord. Zoals ik echter in mijn eerste verslag al schreef, ben ik deze keer de uitdaging wel aangegaan. En dus heb ik alle vijf de exemplaren van de Industrial Plant Autoflowering CBD ongeveer 2,5 weken na het poten van hun groeipunt ontdaan. Hoe dat heeft uitgepakt lees je in dit verslag.

Sweet spot voor toppen

6 april tot 12 april: Een autoflower gaat bloeien wanneer deze haar volwassenheid heeft bereikt. Meestal is dat nadat ze tussen de 5 en 7 nodes (vertakkingen) heeft aangemaakt. Omdat je dit nét voor dient te zijn, top je bij voorkeur na 3 of 4 internodes (ruimte tussen de vertakkingen).
In mijn geval was dat op 6 april. Of liever gezegd verdeeld over een periode van drie dagen, tot aan 6 april. Want de planten maken uiteraard niet alle vijf exact dezelfde groei door. Ik heb gewacht tot direct na de vierde node, ware het een sweet spot vlak voor het volwassen worden.

Net als bij een fotoperiode-gevoelige wietplant levert het toppen ook bij autoflowers een groeivertraging op. Deze is over het algemeen onwenselijk. Maar omdat ik met deze ronde dermate vroeg in het seizoen ben gestart, beschouw ik het als een voordeel als ze hierdoor wat later tot bloeien over zullen gaan. Want hoewel verwend met een recordhoeveelheid zonuren in maart en april, blijft de temperatuur van de buitenlucht nog wat achter. Dat is ook de reden dat de planten in de nacht nog steeds in de bijkeuken verblijven. Bloeien bij iets warmer weer heeft dan ook de voorkeur. De beoogde groeivertraging kan daar positief aan bijdragen.

 

Verpotten in textiel

Na enkele dagen van de schrik van het toppen te zijn bekomen, achtte ik de Industrial Plants klaar om naar hun eindpot te verhuizen. Daardoor passen ze ook meteen niet meer in de voorgroeitent en zijn ze voor hun  lichturen dus ook volledig van de zon afhankelijk. Het is dan ook een buitenkweek die we hier verslaan!

Van de 3 liter kunststof kweekpot naar een 27 liter plantenzak, gevuld met een mengsel van Plagron Growmix en Biotabs Silicium Flash. De beduidend betere wortelontwikkeling en beluchting daarvan ten opzichte van de plastic plantenbak, maken de textiele plantenzak ideaal voor buiten. Temeer ook omdat de nadelen zoals de ronde vorm en de kans op lekkage bij bewatering, bij een buitenkweek minder relevant zijn.

Uiteraard besef ik me ook dat 27 liter potgrond per autoflower enigszins overkill is. Anderzijds is de bufferwerking van zoveel aarde erg prettig, wordt de wortelgroei niet gehinderd. Ook vul ik de potten niet helemaal tot de rand, waardoor het op ongeveer 23 liter potgrond per plant neerkomt.

De vijf plantenzakken komen op een tuintafel te staan, met daaromheen een bekisting die ze op hun plek houdt. Tevens vormt de bekisting een basis voor een verstelbaar afdak die de planten beschermt tegen regenbuien en ongewenste troep, afkomstig van omliggende gemeentelijke groenvoorziening. Eerlijk gezegd is de bekisting eigenlijk gewoon een goedkope houten kleuterzandbak. Ik heb het afdakje met vrolijke print vervangen voor transparant plastic, en die verstelbaar gemaakt.

 

Bloei op maandag de 13e

13 april tot 20 april: Sinds het poten op 18 maart zijn er 3,5 weken verstreken. Totdat op 13 april de eerste bloeiverschijnselen waarneembaar waren. Het is vrij gebruikelijk dat een autoflower na ongeveer 3 á 4 weken groeien overgaat tot bloei, dus met die verwachte vertraging valt het dan ook wel weer mee.

Omdat de planten een relatief open structuur, en vrij weinig blad hebben dat ook nog steeds mooi groen van kleur blijft, hebben ze tot op heden weinig extra voeding gekregen. Afgezien van de Plagron Growmix en Silicium Flash dan. Ze kregen tot aan maandag de 13e zo’n 250 ml afgezuurd voedingswater per plant per twee dagen, met daarin 1 ml/L Atami Cal/Mag en 1 ml/L Plagron Power Roots. Nu voeg ik daar voorzichtig 1 ml/L Plagron Alga Bloom aan toe. Een lage dosering puur uit voorzorg want de bladeren laten nog geen tekorten zien.

Helaas hebben de bladeren wel allerlei andere probleempjes waarvan ik ter illustratie wat afbeeldingen heb toegevoegd. Van vreemde verdorde stukken, roestplekken en andere rare vlekjes op bladeren kijk ik bij buitenplanten al lang niet meer op. Dit soort dingen zijn hier ook vrijwel nooit reden tot paniek. Wie of wat de dader is geweest vraag ik me al niet eens meer af, en de schade is zelden reden voor een koerswijziging.

De echte strek hebben we bij het intreden van de bloei hopelijk nog tegoed, want de planten blijven ondanks dat de groeifase niet noemenswaardig is vertraagd, toch nog wat achter in omvang.

Strek en training

21 april – 22 mei: Enige Low Stress Training is nu wel gewenst want de strekkende groei waar ik nog op hoopte heeft wel degelijk doorgezet. Echter is ‘strek’ hier wel heel letterlijk want de Industrial Plant Autoflowering CBD, heeft door het toppen een bijzondere groei doorgemaakt. Van fotoperiode-gevoelige wietplanten ben ik gewend dat de groeivertraging van de hoofdstam door het toppen, ervoor zorgt dat zijtakken die direct daaronder groeien in lengte mooi bijtrekken. Samen met de tweedeling van de hoofdstam zorgt dit dan voor een egaal veld aan toppen. Echter is dat hier duidelijk niet gebeurd en hebben de dames hun laatste internode enorm verdikt en opgerekt. De twee hoofdtakken zijn hierdoor tot onnodige lengte doorgegroeid zonder daar nog zijtakken bij aan te maken.

Hoewel niet zeer effectief is het zeker een bijzondere vorm. Hierdoor zijn de toppen ook dermate mooi verdeeld en van elkaar verwijderd dat de noodzaak van training eigenlijk wegvalt. Nu is er altijd ruimte voor verbetering dus met wat ijzerdraad en platgeknepen vishaakjes die gemakkelijk in de plantenzak te haken zijn, trek ik wat grote bladeren opzij en geef ik de toppen onderling de ruimte.

Oogsten, knippen en curen…

23 mei: Omdat ik deze ronde graag ervaring op wil doen met het toppen van autoflowers, gaat daar in dit verslag dan ook de meeste aandacht naar uit. Ik kom daardoor niet eens toe aan het oogstmoment. Het is namelijk zowaar gelukt om vlak na IJsheiligen, de beoogde tweede ronde autoflowers op te starten. En aangezien dit een gedoogkweek is van maximaal vijf planten, betekent dat ook dat de Industrial Plant Autoflowering CBD’s inmiddels geoogst en gecured zijn!

Oogsten, knippen, curen en wegen zijn dan ook de onderwerpen van het volgende verslag. Uiteraard komt de opstart van de tweede ronde autoflowers dan ook aan de orde. Tot dan, en ondertussen: grow home, grow safe!

CannaBeaver

(advertentie)