(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

CannaBeaver – je kent hem inmiddels – is alles behalve een doorsnee thuiskweker met een paar gefeminiseerde wietplantjes. Hij verzorgt alles tot in de puntjes, en laat het daarbij ook niet na om zijn ongezouten mening te geven. Deze keer staat zijn kweekverslag dan ook helemaal in het teken van het klimaat, en dan hebben we het niet alleen over het klimaat binnen.

Terwijl deze eerste woorden op het beeldscherm van mijn laptop verschijnen wordt de kamer warm gekleurd door een aangename ochtendzon. Voor vandaag wordt er hier in het zuiden een temperatuur verwacht van een dikke 22 graden Celsius, waar het normaliter eind maart overdag slechts 11 à 12 graden zou moeten zijn. Eergisteren gaf de thermometer in de middag nog slechts 7 graden aan – een verschil van 15 graden in een tijdsbestek van slechts twee dagen!

Klimaatagenda

Toen ik zeven weken geleden helaas mijn bananenplant moest ruimen, had zij net een week met extreme nachtelijke vorst achter de rug. Temperaturen tot minus 16 graden hebben haar trotse hoogte van drie meter, en een goede kans op eetbare vruchten, drastisch gereduceerd. En dat terwijl de afgelopen drie winters dermate mild waren, dat haar dit formaat gegund was.
Wat zeggen dit soort extremen mij? Dat moeder natuur haar eigen agenda heeft en exact doet wat zij wil óf nodig acht. De illusie dat wij als mens met onze onverantwoordelijke behoeften zoals onderdak, behaaglijkheid mobiliteit en meer, zorgen voor het opwarmen van de aarde. Dat lijkt zij daarmee duidelijk te willen ontkrachten.

We lijken ons als mens tegen alle beren op de weg te willen beschermen, terwijl deze beren gewoon bij het leven horen. En niet alle beren zijn gevaarlijk, sommigen kun je zelfs knuffelen!

Hoe staan we er tegenwoordig eigenlijk voor met onze zure regen en het gat in de ozonlaag? Stikstof is de meest recent gefingeerde milieucrisis. Die heeft echter even plaats moeten maken voor een ingenieus georchestreerde gezondheidscrisis. Hier is duidelijk nog meer winst te behalen. En ook daar wordt ineens het klimaat er weer bijgesleept.
Recycling bestaat enkel bij het verdienmodel, want over het drastisch verminderen van de afvalberg hoor je niets. Dat zou betekenen dat we onze consumptie omlaag moeten bijstellen en laat daar nu net onze economie op gebaseerd zijn.

Karakter kweken

Als ik moeder natuur zo heerlijk haar eigen gang zie gaan, besef ik mij dat juist dat grillige, onregelmatige en onvoorspelbare aspect datgene is wat het leven hier op aarde maakt tot wat het is. Zonder duister bestaat er nu eenmaal geen licht en zonder tegenstand bestaat er geen voorspoed. We lijken ons als mens tegen alle beren op de weg te willen beschermen, terwijl deze beren gewoon bij het leven horen. Ze maken deel uit van alle ingrediënten in het leven die je vormen als mens. En niet alle beren zijn gevaarlijk, sommige kun je zelfs knuffelen!

Wanneer ik dit op onze geliefde plant projecteer, zie ik ook daar dat de best gewaardeerde soorten juist de wietsoorten zijn die al wat langer meedraaien. Met voldoende geduld en de juiste aandacht is er karakter gekweekt en dat onderscheidt hen van de massa. Dat is dan ook de reden dat ik voor Jack Herer van Sensi Seeds heb gekozen en is tevens de motivatie achter het klimaat dat ik voor hen creëer.

Climate Control

Uiteraard zoek ik in het klimaat waar ik gelukkig zelf wél invloed op heb, niet bewust die vergelijkbare extremen op zoals moeder natuur die ons regelmatig presenteert. Maar ze mogen er wel wat van meekrijgen. De afzuiging is geregeld met een SMSCOM Hybrid Controller, in combinatie met een 150mm buisafzuiger met 700m3/uur koolstoffilter. Deze fancontroller regelt de snelheid van de afzuiger mechanisch middels vijf transformatoren. Voornaamste hierbij is de enorme reductie in geproduceerd geluid en de afwezigheid van laag brommende tonen die gepaard gaan met regulier dimmen.

Middels het handmatig (deels) afsluiten van de luchtaanvoer probeer ik de restwarmte van de lamp in de tent te behouden voor de donkere uren

Dit tezamen met de enigszins ruim bemeten afzuiger, buizen en filter zorgt vooral voor een stille setup. Deze beschikt zowel in de winter als in de zomer over voldoende capaciteit om de luchtvochtigheid en verse aanvoer stabiel te houden. De warmte van de lamp wordt op deze wijze waar nodig afgevoerd of juist benut om de kweekruimte te verwarmen.
Middels het handmatig (deels) afsluiten van de luchtaanvoer probeer ik de restwarmte van de lamp in de tent te behouden voor de donkere uren. Daarnaast vindt de nachtrust van de dames overdag plaats en draagt de radiator in de ruimte waar de Litehouse kweektent zich bevindt, in de wintermaanden ook een steentje bij.

Straalbezopen

Tot op heden liggen de waargenomen uitersten tussen 28 graden maximum en 16 graden minimum. Dit zijn slechts momentopnamen en rechtvaardigen voor mij niet het gebruik van een elektrische kachel.
Nu speelt er daarnaast in alle eerlijkheid ook een principiële kwestie. Dat we als binnenkwekers genoodzaakt zijn middels achterhaalde technieken opgewekte elektriciteit te transformeren naar kunstmatig zonlicht, is een feit welke we voorlopig nog zullen moeten accepteren. Maar om het drievoudige daarvan aan vermogen te verkwisten met een elektrische straalkachel krijg ik simpelweg niet over mijn budgetbewuste en natuurvriendelijke hart!

Geniet van de lente en tot over twee weken!
Tot die tijd…

Cannabis is safer than your Government

CannaBeaver

(advertenties)