(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Omdat alle jongedames uit CannaBeavers groene harem hun eerste potjes ontgroeid zijn, is het tijd om te verpotten. Een aardige klus met 32 wietplanten. Temeer omdat onze kweekbever absoluut niets aan het toeval wil overlaten, en daarvoor dus eerst zijn eigen aardemengsel moet maken … in zijn woonkamer.

Na meerdere succesvolle oogsten ben ik er nog steeds niet aan uit of ik het kweken van onze geliefde plant zou beschrijven als noeste arbeid. Dan heb ik het daarbij over zowel de fysieke belasting als de geestelijke inspanning die er mee gepaard gaat. Uiteraard ligt het er maar aan met wat voor werkzaamheden je het wilt vergelijken en de schaal waarop je kweekt, of je kunt spreken van hard werken. Maar als je de juiste omstandigheden creëert kun je in alle eerlijkheid wel stellen dat het leeuwendeel van de arbeid door de dames zelf verricht wordt.

De zoektocht naar de ideale Jack Herer moederplant vereist ditmaal geen compleet bezette kweekruimte, dus het scheelt dat ik niet 32 potten van 18 liter hoef te vullen

Groeien en bloeien doet de plant immers geheel zelf. Mits de kweker natuurlijk aan de juiste voorwaarden heeft voldaan. Er gaan weken voorbij in de groei- en bloeiperiode dat het geven van voedingswater in principe volstaat. Op een schaal geschikt voor gemiddeld eigen gebruik is dat hoogstens een handeling die niet altijd gelegen komt, maar van zware arbeid is hier uiteraard geen sprake. Toch zijn er ook momenten in de kweekcyclus waarop het even letterlijk en figuurlijk aanpoten is; daarover gesproken…

Aanpoten

Een zak Plagron Batmix uitstorten in een kunststof 18 liter kweekpot was in den beginne zo geklaard. Inmiddels wil ik echter meer controle over de samenstelling van de aarde, en over de beschikbaarheid van de soort en hoeveelheid voeding. In de groeifase is de voedingsbehoefte immers heel anders dan in de bloeifase, om maar wat te noemen.

Het is nog geen pionierswerk maar het zelfstandig samenstellen van een goed substraat zorgt hier wel degelijk voor een beter resultaat. De basis bestaat uit Plagron Growmix welke zou moeten voorzien in de voedingsbehoefte tijdens de eerste drie weken. In de praktijk betekent dit voor mij dat, zodra de dames in bloei gezet worden, ik de vrije hand heb in het dieet van mijn planten. Omdat de reeds aanwezige voeding dan tijdens de groeifase verbruikt zou moeten zijn, kan ik met het voedingswater overschakelen op bloeivoeding.

De zoektocht naar de ideale Jack Herer moederplant vereist ditmaal geen compleet bezette kweekruimte, dus het scheelt dat ik niet 32 potten van 18 liter hoef te vullen. In de woonkamer 576 liter aarde mengen valt wat mij betreft namelijk wél in de categorie zware arbeid!

Alles onder controle

Omdat het mij deze ronde niet zozeer om de opbrengst gaat, en de nadruk vooral op de selectie ligt, kies ik voor 11 liter plantenzakken. Met hun ronde vorm en neiging tot doorlekken zijn deze zakken wel minder efficiënt dan de 18 liter kweekbakken, maar voor het wortelstelsel en daarmee de gezondheid van de plant wel zeer bevorderlijk.

De hoop dat het mengen wat minder werk bedraagt was snel vervlogen. De extra meeliftende wietplanten in de kweekruimte meegerekend, kom ik alsnog aan minstens 271 liter Growmix. Dit verdelen over alle 29 zakken en bakken is al redelijk bewerkelijk, en dan gaat er nog een ingrediënt bij.

De volgende editie wil ik het hebben over klimaatverandering. Natuurlijk niet die wijdverbreide hoax om de burger nog meer centjes te onttrekken maar verandering die daadwerkelijk door de mens zelf wordt gecreëerd

Deze selectieronde wil ik namelijk niets aan het toeval overlaten en kies ik louter voor nieuwe aarde. Zou ik een deel van het substraat hergebruiken uit een vorige ronde, dan ging er meer variatie in de mix. Nu voeg ik enkel Biotabs Silicium Flash toe. Ervaring leert dat dit voordelen oplevert ten aanzien van de sterkte van de plant in het geheel, en de draagkracht van de takken met toppen tijdens de bloeiperiode specifiek. De dames bezwijken daardoor dus wat minder snel onder hun eigen succes.

Je dient het er alleen nog wel even doorheen te mengen, en dat doe ik in…

De blauwe schelp

Vele handen maken licht werk, dus mogen vrouw en zoon ook in de zandbak spelen. Letterlijk, want om met een beetje volume te kunnen mixen gebruik ik de twee helften van het meest burgerlijke zomerspeelgoed van Nederland, de blauwe schelp. Gezien we het niet meer als zodanig gebruiken krijgt deze aanzienlijke hoeveelheid dubieus plastic in ieder geval nog een functie als mengkuip. Omdat het toch een woonkamer aangelegenheid betreft is het fijn om deze middelen na afloop weer onopvallend op te kunnen bergen in de schuur. Een wat meer praktische en wellicht permanente oplossing is nu eenmaal geen optie in je leefruimte. Uiteraard houd ik me altijd aanbevolen voor wat tips om de uitdagender klussen in het kweekproces wat te verlichten, al doet het uiteindelijke eindresultaat van al deze arbeid – wiet dus – dit natuurlijk als beste.

De volgende editie wil ik het hebben over klimaatverandering. Natuurlijk niet die wijdverbreide hoax om de burger nog meer centjes te onttrekken maar verandering die daadwerkelijk door de mens zelf wordt gecreëerd. In dit geval door CannaBeaver in zijn eigen biotoop…

Cannabis is safer than your Government

CannaBeaver

(advertenties)