(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hé leuk, je bent er weer! Of zullen we zeggen nog steeds? Vorige week heeft Willie zijn Mohammed en Sneeze planten immers geoogst. En aangezien de wietzaadjes voor zijn nieuwe kweekronde nog geen zaailingen zijn, neemt hij deze week de tijd om zijn kweekkasten te onderhouden en klaar te maken voor de komende kweekmaanden.

Zoals je kunt zien (of beter gezegd niet kunt zien) is dit een kweekverslag zonder wietplantjes of wiet. De nieuwe zaadjes zijn helaas nog niet zover, maar dat gaf me deze week wel de tijd om het één en ander aan te passen en onderhoud te plegen aan de twee kweekkasten.

Het koolstoffilter vervangen

Het eerste dat onderhoud (lees: vervanging) nodig had was het koolstoffilter van de G-Kit XL 315W CMH. Deze leek de laatste kweekronde zijn werk niet meer zo goed te doen. Het was niet zo dat er een enorme wietlucht hing maar je kon voor het eerst ruiken dat er in de kamer gekweekt werd. Dat is natuurlijk niet de bedoeling dus was het moment aangebroken om het filter te vervangen.
Om eerlijk te zijn heb ik deze klus al een kweekronde uitgesteld om de simpele reden dat ik dacht dat het een hoop werk zou zijn. Dat viel gelukkig erg mee. Ik heb het luchtfilter van mijn G-kit met verhogingsset ook een keer moeten vervangen en dat was lastiger. Dat is dan wel bij het oude model waarbij de gefilterde lucht omhoog wordt geblazen, bij het huidige nieuwere model gaat ook dat makkelijker.

Bij de G-Kit XL was het eigenlijk zo gebeurd. Even de tie-wraps doorknippen (let daarbij wel goed op dat je eerst de slang losmaakt en daarna pas de tie-wraps bij het luchtfilter). Het is ook verstandig om het even met z’n tweeën te doen, een extra paar handen is nooit weg. Daarbij heb ik op de G-Kit XL deze verhogingsset zitten en dat betekent dat dit alles op een klein trappetje moet gebeuren. Ik ben namelijk net 10 centimeter te klein om er goed bij te kunnen.

Na het losmaken van het filter heb ik de nieuwe en de oude maar eens naast elkaar gezet om het verschil even goed te bekijken. Het verschil is in ieder geval duidelijk te zien. De bruine kleur van het filter komt niet doordat ik als een klein vulkaantje de ene met de ander opsteek. Sterker nog, er wordt namelijk niet gerookt op die etage. Het lijkt gewoon stof te zijn zeer fijn stof.

Deense bodem reinigen

Na het schoonmaken en ontsmetten van de wanden en deuren was de Deense bodem aan de beurt. Dit ging tien keer makkelijker dan het schoonmaken van de bodem van de kweekkast zelf. Ik heb de Deense bodem eruit gehaald, deze in de douche gezet, even nat gemaakt met de douchekop, en dan de spons erover en even ontsmetten. Tien minuten later was ik alweer klaar. Nog even stofzuigen en de G-Kit XL is klaar voor actie.

Nu was de kleine G-Kit met verhogingsset aan de beurt. Hier moet alleen de lamp weer terug gehangen worden en de bedrading aangepast worden, en met name het deel wat op de zonnepanelen werkt. De LED strip die ik in de kast had gemonteerd als werkverlichting was een beetje vergaan, dus heb ik deze meteen verwijderd. Binnenkort gaan de winkels weer open zonder afspraak en kan ik even rustig op zoek naar vervangende werkverlichting. Ik vind het niet lekker winkelen met een tijdslimiet. Dat doet me denken aan internetten in een internet cafe. Dat zijn dingen die moet je niet gehaast willen doen.

Morning Glory & Sneeze

Laten we nog even de zaadjes van dichtbij bekijken. Het koffiefilter met vier zaadjes zijn de Morning Glory van Barney’s Farm. Deze staan op het punt uit het zaadje te komen. Het koffiefilter met twee zaadjes zijn de Sneeze zaadjes. Deze hebben er duidelijk weer zin in en zijn al uit de zaadjes aan het komen. Ik denk nog een dag of twee voordat ze de aarde in kunnen.

Deze week heb ik helaas geen video voor je, maar zodra de dames de aarde in gaan begin ik ook weer te filmen. Mocht je alsnog behoefte hebben aan een kweekvideo, dan kan je natuurlijk op mijn kanaal terecht. Bijvoorbeeld van dit overzicht van mijn gehele laatste kweek in drie minuten.

Volgende week lees je in mijn kweekavontuur onder meer of de kleintjes al in de aarde zitten, en hoe de nieuwe werkverlichting bevalt. Verder weet ik het nu nog niet maar er komt vast weer genoeg gespreksstof op mijn pad de komende dagen. Tot dan!

Willie Wietman

(advertenties)