(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is de twaalfde week van Willies kweekronde en de zesde week van de bloeifase voor de Mohammed en de Sneeze planten in zijn twee kweekkasten. Zoals je kunt zien is er echter een abrupt einde gekomen aan de twee tweekrondes. Maar Willie, wat is er dan gebeurd deze week, dat het ineens zo snel is gegaan?

Ik zal vast een deel van het verhaal verklappen. Daarvoor moeten we terug naar afgelopen vrijdagavond. Ik wilde net met mijn vrouw even lekker in bad gaan, toen zij me erop attendeerde dat ik de andere dames nog geen water had gegeven. Ik heb daarop natuurlijk meteen haar goede raad maar opgevolgd. Je weet immers maar nooit wat de consequenties zijn als je dat niet doet… Wat ik echter aantrof was niet waar ik op gehoopt had… Wat het was lees je verderop in dit kweekavontuur maar dit was het gevolg:

Mohammeds oogsten

Als eerste nemen we een kijkje in de CNNBS G-Kit XL met zijn 315 Watt CMH binnenzon. Helaas zijn er niet superveel foto’s van de oogst zelf en dat heeft twee redenen. De eerste daarvan weten jullie al: er kwam erg onverwacht een einde aan de kweekronde. De tweede reden is dat ik deze week snotverkouden ben (helaas).

Als ik ga knippen dan heb ik altijd latex handschoenen aan. Het leek me deze keer echter verstandig om ook even een mondkapje op te zetten. Je wil toch niet over de nieuwe oogst heen niezen (of moet ik zeggen: sneezen). Snot mag dan wel ook groen zijn, echt plezant of lekker is het niet.

Er zat alleen een nadeel aan, want als je je neus moet snuiten – en dat doe ik net als velen in een papieren zakdoekje – dan gaat dat papier erg plakken aan je latex handschoenen. Dat niet alleen maar ook aan de tafel en je schaar en voor je het weet zit alles onder de kleine stukjes papier.
De makkelijkste optie is dus even de handschoen uit doen, de neus te snuiten en nieuwe aan te trekken. Dit leverde dus heel wat vertraging op, plus een hoop irritatie (en niet alleen aan mijn neus). En ik ben al geen snelle knipper. In plaats van één uur per plant zat ik nu gemiddeld op anderhalf uur per plant. Daardoor ben ik het fotograferen eigenlijk vergeten. Nou, ik dácht er wel aan maar dan moest ik me neus weer snuiten en ging ik op de automatische piloot toch maar gewoon door met knippen….

Mooie oogst!

Goed, na een korte avond en een lange nacht knippen mocht het resultaat er toch zeker zijn. De acht Mohammeds hebben een aardig dienblad vol met mooie toppen opgeleverd. Ik zou je ook graag iets vertellen over de geur maar dat gaat door de verkoudheid niet. Ik ruik helemaal niets.
Na het opruimen was het tijd om de toppen te drogen te leggen in het droognet. De Mohammeds hebben mooie compacte toppen opgeleverd en ze voelen redelijk zwaar aan.

De kleine toppen waren over het algemeen vrij erg licht van kleur. Dit komt omdat deze aan de onderzijde van de takken groeiden, waar bijna geen licht meer kwam. Deze heb op de grond te drogen gelegd. De kom met wiet op de foto hoort bij de Sneeze planten. Ja, ook die zijn deze week geoogst…

Klimaat in week 12

Aan het begin van de week had ik de ventilatieroosters op de etage waar de kasten staan open gezet, zodat de luchtvochtigheid laag bleef. Het werd dus ook meteen iets frisser in huis wat het weekgemiddelde van de temperatuur iets omlaag heeft gebracht. De gemiddelde temperatuur was afgelopen week 24,06 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid van afgelopen week was 43,80 procent en dat is zoals ik hem eigenlijk hebben wilde, namelijk onder de 50 procent.

De dames in de G-Kit XL kregen deze week nog maar 500 milliliter gefilterd water, en alleen indien nodig. Ik was het waterverbruik langzaam aan het terugbrengen om wat stress bij de dames los te maken. Dit heb ik gedaan tot een dag voor de oogst, want die dag had ik het toevallig overgeslagen.

Sneeze

Tja, daar stond ik dan vrijdagavond. Zo op het eerste gezicht lijkt er niet veel aan de hand, maar er staat een top tussen die niet meer groen was. Ik dacht eerst dat het aan mijn ogen lag. Het is namelijk wat donker in die kamer dus ik pakte m’n gsm erbij voor wat meer licht.

Zoals je kunt zien staan de twee hoofdtoppen hierboven er goed bij. Ze winnen geen schoonheidsprijs meer, dat geef ik eerlijk toe maar daar proef je helemaal niets van! Maar dan heb je ineens dit exemplaar.

In de eerste instantie dacht ik dat ie gebleekt was door het licht van de G-Bars 150 Watt. Ik was duidelijk niet scherp want dan zouden de andere twee toppen er ook last van moeten hebben. Die groeien namelijk op dezelfde hoogte.
En dus besloot ik maar eens aan zo’n verschrompelt blaadje te trekken… dat liet meteen los. En toen wist ik het: TOPROT Gr..@#$##! Na een paar vloekwoorden heb ik de ventilatie in de kweekkast maar uitgezet, om verspreiding te voorkomen. Toen heb ik de deur van de G-Kit weer dicht gedaan en ben ik naast het vollopende bad gaan zitten. Staren naar het water wat langzaam het bad doet vollopen.
Eenmaal vol besloot ik daar toch maar samen van te gaan genieten. Nou dat ging dus niet, want mijn nieuwsgierigheid van wat er allemaal gaande was in de G-kit met verhogingsset wilde me maar niet los laten. M’n vrouw keek me na acht minuten in bad aan, en zei, ‘gaat het niet goed met de dames?’. Nee? Nou, ga je ding doen dan! Dus ik spring het bad uit, droog me af en ga aan de slag.

Na een uurtje schoonmaken en opruimen was de kamer stofvrij, en had ik alles klaar gezet om aan de slag te gaan. Het eerste wat ik deed was het supervoorzichtig de verdachte top wegknippen. Bij nadere inspectie bleek de top inderdaad last te hebben van toprot. Dit is natuurlijk erg jammer en zonde maar ik heb gelukkig nog een kast vol. De top heb ik weggegooid en alles is weer schoongemaakt en ontsmet met alcohol.

Compacte toppen

Ook de Sneeze-toppen zijn erg compact! Ik denk stiekem dat dat een gevolg is van de bewatering. Ik heb de dames in vorige kweekrondes denk ik vaak te veel water gegeven, waardoor de toppen wat luchtiger waren. Zulke harde toppen maken het wel wat lastiger om te zien of er toprot in zit. Normaal kan ik het ook ruiken; er hangt dan een zure lucht die niet prettig is, en dan weet je dat het mis is.

Na het oogsten van de drie Sneeze planten kan ik jullie met een opgelucht hart vertellen dat alleen één top besmet was. Na het knippen had ik een mooi gevuld dienblad met Sneeze toppen. Nu was het tijd om de kweekkast even grondig te reinigen en te ontsmetten, zodat de wiet er veilig in kan drogen. Na een uur zat de schoonmaak klus erop en had ik elke vierkante centimeter schoongemaakt en ontsmet. Het droognet kon eindelijk opgehangen worden. Ik heb het onderste deel van het droognet maar gebruikt voor de Sneeze toppen. Daarna ben ik aan de Mohammeds begonnen.

De gemiddelde temperatuur bij de Sneeze planten was afgelopen week was 23,67 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid was 49,84 procent. Nu zal je denken dat is niet extreem hoog, maar de toprot is waarschijnlijk al een week eerder gestart. Dit is goed zien in de timelapse; ik zal daar volgende week nog een aparte video van maken.

Nieuwe zaden, en video

De zaadjes voor de volgende kweekronde zijn Morning Glory van Barney’s Farm geworden. Deze heb ik in het verleden ook gehad, maar de soort bleek toen iets te groot voor de G-Kit XL. Nu ik de verhogingsset er op heb zitten moet het makkelijk lukken.

In de video van deze week zijn de uren voor de dames in beide G-Kits geteld. Bij de Sneeze planten is te zien dat het met één top wat minder gaat. Daartegenover gaat het supergoed met de Mohammeds.

Volgende week in mijn kweekavontuur: is het gewicht al bekend? Zijn er aanpassingen aan de G-Kits gedaan? En de Toprot Timelapse die ik zojuist beloofde 😉 Tot dan!

Willie Wietman

(advertenties)