(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wiet is niet meer weg te denken uit de moderne maatschappij en dus speelt de plant ook een rol bij sporten, oefeningen doen en bewegen. Uit een onderzoek in de VS blijkt dat cannabis veelvuldig gecombineerd wordt met een work-out en veelal ook als een stimulator werkt om gezond bezig te zijn met je eigen lichaam!

 

Wiet = zin in bewegen

Wellicht heb je wel eens gehoord van het sportfenomeen ‘runner’s high’, wanneer je een soort van high wordt gedurende het (duur)sporten. Maar waarom al die moeite doen als er gewoon een plantje bestaat die je dit effect ook levert? Geintje, sporten is natuurlijk sowieso hartstikke gezond!

En naar nu blijkt speelt cannabis bij ‘ons soort mensen’ ook een rol om er zin in te krijgen, in dat sporten, bewegen en oefeningen doen (activiteiten waarvoor ze in de Engelse taal het handige begrip ‘excersise’ hebben uitgevonden).

Dinsdag werd het wetenschappelijke bewijs hiervoor gepubliceerd in het vakblad Frontiers in Public Health, onder de welluidende titel ‘The New Runner’s High? Examining Relationships Between Cannabis Use and Exercise Behavior in States With Legalized Cannabis‘.

Cannabis werkt motiverend

De onderzoekers van de universiteit van Boulder – inderdaad, in Colorado – stellen dat cannabis consumenten in staten waar recreatieve wiet legaal is aangeven dat ze het ofwel vlak voor of direct na het sporten gebruiken.

Veel van de mensen die in de studie opduiken zeggen dat ze denken dat cannabis hen helpt met de motivatie om te gaan bewegen. Ook genieten ze meer van het sporten en bewegen en verbetert cannabis hun herstel erna. Men denkt dat wiet hen niet alleen aanspoort tot activiteiten, maar ook dat het helpt om spierpijn op de volgende dag te vermijden  – en dat is potentieel weer motivatie om meer te gaan sporten en bewegen!

Meer zin in sporten en minder spierpijn… het kan en het mag met wiet! [beeld: Talaj/Shutterstock]

Goed tegen spierpijn en ontstekingen

“Onze resultaten suggereren dat eerdere bevindingen dat cannabisgebruikers vaker voldoen aan de officiële bewegingsaanbevelingen, ten minste gedeeltelijk geassocieerd kunnen worden met de indruk die cannabisgebruik oplevert ten aanzien van plezier, vermindering van pijn en ontstekingen gedurende en na het sporten, en in iets mindere mate ook de motivatie”, zo concluderen de wetenschappers in Boulder.

Maar er is meer. “Participanten die cannabis gebruiken voor en/of na het sporten rapporteren dat ze méér bewegen, en dat ze een positief zijn t.a.v. wietconsumptie tijdens het bewegen.” Co-use noemen ze dat in de VS, als je 1 middel – in dit geval dus wiet – gebruikt naast andere. Al met al impliceert dit dat cannabis een handige tool is voor sommige blowers om te sporten!

Neem niet te veel risico

De onderzoekers: “Met andere woorden: cannabisgebruikers die veelal zitten – met name zij die lage fysieke activiteit combineren met zorgen over herstelvermogen, motivatie of genot – zouden kunnen profiteren van co-use, ervan uitgaande dat ze sportoefeningen met een laag risico uitkiezen die de veiligheid niet in gevaar brengen tijdens de high.”

Nou ja, opnieuw een studie dus die in ieder geval het vooroordeel tackelt dat cannabisgebruikers de neiging hebben om bankhangers te zijn en niet zoveel sporten als degenen die nooit aan de wiet gaan…

[openingsbeeld: 3Dalia/Shutterstock]
(advertenties)