(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In Frankrijk geeft men nog om elkaar als familie, zo blijkt. Neem de 85-jarige (!) Paulette L., die wekelijks een uur lang in de bus zit om haar kleinzoon te bezoeken in de gevangenis. En omdat de jongeman nogal om een joint verlegen zit achter de tralies, neemt oma zelfs een flinke zak cannabis voor ‘m mee. Verstopt tussen haar hangtieten in de BH…

 

Op bezoek in de gevangenis

Dat de vermetele poging van Paulette tot mislukken gedoemd was, blijkt wel uit het feit dat wij er nu over schrijven. Terwijl het toch al van 5 juli vorig jaar dateert, deze op zijn minst opmerkelijk te noemen smokkelpoging van een welwillende bejaarde Franse dame. Watskeburt?

In de gevangenis zijn ze natuurlijk wel wat gewend en immer op hun hoede als het gaat om bezoek voor hun onvrijwillige inwoners. En dus moest ook Paulette eraan geloven op 5 juli 2018, toen ze haar wekelijkse bezoek aan de bajes van Sequedin aflegde, een dorp in Noord-Frankrijk in het district Rijsel.

58 gram cannabis in de BH van oma

Tot stomme verbazing van de dienstdoende bewakers troffen ze tussen de bollen van madame – in haar beha – 58 gram cannabis aan!

Het arme vrouwtje, dat nog nooit eerder in haar toch al best lange leven in aanraking met justitie is geweest, had de handel op verzoek van haar kleinzoon meegenomen. Niet dat die nou zo’n grootverbruiker is (of wel, dat doet er ff minder toe), het openbaar ministerie heeft het sterke vermoeden dat andere gevangenen hem ertoe dwongen. Op straffe van het breken van zijn benen, zo vertelde Paulette deze maandag in de rechtbank van Lille, waar ze zich mocht komen verdedigen voor de ‘drugssmokkel’.

Oma weet wat goed voor je is: wiet! [illustratie: Schubb/Shutterstock]

Liefdadigheid

“Hij smeekte erom”, aldus Paulette, “hij zei me dat hij anders zichzelf iets zou aandoen.” De niet nader bij naam genoemde kleinzoon zou ‘verslaafd’ zijn, en oma wilde alleen maar het beste voor haar nakomeling: “Hij betekent alles voor me.”

Sowieso is oma de enige van de familie die hem überhaupt bezoekt daar in de bak in Seqeudin, wat haar ook nog eens steeds een uur heen + een uur terug kost met de bus. “Alleen al het idee dat hij gevaar liep, was ondraaglijk voor haar”, geeft haar advocaat in de rechtbank dan ook als motief voor de BH-wiet.

Oma mazzelt, kleinzoon baalt

Het is niet verwonderlijk dat de 85-jarige maandag wat bibberend in de rechtszaal in Lille zat. Nooit iets stouts gedaan in haar leven en dan deze shit. “Ik slaap er al enkele dagen niet van”, zei het omaatje dan ook.

En dan de rechter, hoe kijkt hij tegen deze opmerkelijke zowel lieve als naïeve zaak aan?

Voor Paulette valt het allemaal wel mee: ze is schuldig bevonden maar krijgt – mede vanwege haar voorheen smetteloos kerfstok – geen straf opgelegd. Voor de kleinzoon in de gevangenis wordt het er echter bepaald niet vrolijker op. Geen wiet om te smoren, plus nog eens een extra gevangenisstraf van 10 maanden bovenop de lopende celstraf…

[openingsfoto: Aleynikov Pavel/Shutterstock]
(advertenties)