(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een beginnende hobbykweker en trotse eigenaar van een splinternieuwe CNNBS kweekkast stuurde onze lieve Muna deze week een vraag over zijn autoflowers. Hij heeft er vier staan maar slechts één groeit lekker en heeft als enige van de vier bloeiharen. Wat zou er aan de hand kunnen zijn? 

Lieve Muna,

Ik heb recent bij jullie de CNNBS G-kit besteld en ben direct van start gegaan. Een topkast! Maar dat is dus niet mijn probleem. Dit is mijn eerste kweek en heb op voorhand veel info opgezocht over hoe ik het best aan de kweek kan beginnen.

Ik ben zodoende dus begonnen met 4 autoflowers (Sour Diesel Haze Autoflower). Bij het ontkiemen en de eerste week van de groeiperiode ging alles goed maar daarna begonnen de problemen. Eén plantje groeide nog goed door maar de andere 3 groeien traag tot niet…

Ik heb universele aarde gebruikt en heb me een Plagron startpakket aangeschaft. Doe ik soms nog iets verkeerd of zijn dit geen goede zaadjes? En vooral: is het nog de moeite om met mijn andere plantjes door te gaan of kan ik beter mijn aandacht vestigen op de grootste?

Ze zijn nu 26 dagen oud, bij de grootste zijn al enkele dagen de bloeiharen te zien en bij rest nog niet.

Groetjes van een beginnend kweker

Achterblijvers en koplopers

Hoi beginnende kweker en gefeliciteerd met die mooie CNNBS kweekkast! Ik kan merken dat je je inderdaad goed hebt ingelezen want anders had je wellicht ook niet voor autoflowers gekozen. Autoflowers worden namelijk vaak aangeraden om mee te beginnen. En inderdaad ze gaan vanzelf in bloei en dat is makkelijk. Je hebt een mooie foto meegestuurd waarop het hoogteverschil duidelijk te zien is.

Nou, je hebt niets teveel gezegd hoor, het hoogteverschil is inderdaad aanzienlijk! Toch moet ik zeggen dat ook de kleinere planten er in ieder geval gezond uitzien. Alle planten zijn mooi donkergroen van kleur en ik zie geen bladeren hangen of naar beneden krullen. Afgezien van dat opkrullende blad aan de tweede plant van links dan, maar dat kan het hoogteverschil ook niet verklaren.

Strekkende periode

Ik denk dan ook dat dit een genetisch probleem is. Ofwel je hebt één autoflower en drie niet-autoflowers gekregen, of het zijn gewoon verschillende fenotypen maar wel allemaal autoflowers. Ik weet niet of je tijdens het inlezen ook wat over de strekkende periode aan het begin van de bloeifase hebt gelezen maar de grootste plant heeft die periode duidelijk al achter de rug en de andere planten niet. Dat klopt ook wel aangezien dat de enige plant is die al in bloei staat.

Aan het begin van de bloeiperiode groeien wietplanten altijd explosief snel. Dit is ook bij autoflowers het geval en verklaart waarom de enige bloeiende plant een stuk hoger is dan de drie anderen

Aan het begin van de bloeiperiode groeien wietplanten altijd explosief snel. Dit is ook bij autoflowers het geval en verklaart waarom de enige bloeiende plant een stuk hoger is dan de drie anderen. Wanneer de drie anderen ook in bloei gaan zullen ze waarschijnlijk ook snel de hoogte ingaan.

Autoflowers of fotoperiode wietplanten?

De hamvraag is wat de drie lage wietplanten zijn; autoflowers of fotoperiode wietplanten? Zijn het eveneens autoflowers dan zullen ze binnenkort ook vanzelf bloeien. Zijn het fotoperiode wietplanten, dan zullen ze pas bloeien wanneer je ze op een 12/12 lichtschema zet. Ik ga ervan uit dat het zaden uit eenzelfde verpakking zijn en het dus wel degelijk autoflowers zouden moeten zijn.

Ik zou de drie lage wietplanten sowieso niet weggooien maar om te beginnen op een verhoging zetten. Zoals je ziet op de tweede foto die je stuurde, hangt de lamp door het hoogteverschil veel te hoog voor de drie lage planten. Door ze op een verhoging te zetten kun je ervoor zorgen dat ze alle vier even dicht bij de lamp groeien. Vervolgens zou ik het lichtschema naar 12/12 aanpassen, dus dagelijks 12 uur licht en 12 uur donker.

Mochten de drie lage wietplanten geen autoflowers zijn, dan gaan ze door het nieuwe lichtschema binnen een dag of tien in bloei. De hoge wietplant zal gewoon doorbloeien, al krijgt ze dan wel wat minder licht. Mochten de wietplanten twee weken na het instellen van het 12/12 lichtschema nog steeds niet bloeien, dan zijn het wel degelijk autoflowers en kun je het lichtschema terug op 18/6 zetten. Het is dan een kwestie van wachten maar je zult zien dat de drie planten in de overgang naar de bloeifase een grote inhaalslag zullen maken.

-xxx- Muna

(advertenties)