(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wat is dat toch met Amnesia kwekers en bladproblemen? Deze week ontving Muna namelijk alweer een verontrustende mail van een Amnesia Haze kweker met rare vlekken op zijn bladeren. Terry kweekt op kokos en heeft last van zowel gele als witte vlekken. Hoewel vlekken… Lieve Muna, wat is er loos?

Beste Lieve Muna,

Ten eerste wil ik je bedanken voor de waardevolle informatie die je altijd geeft. Ik ben er heel wat wijzer van geworden! 😉 Ik ben een beginnende kweker en ik heb twee keer op aarde gekweekt. Helaas zijn beide pogingen mislukt. De eerste keer had ik dikke pech. De aarde waarmee ik kweekte bleek besmet te zijn met varenrouwmuglarven. Ze vraten mijn jonge zaailingen op waardoor ik mijn kweek helaas moest afbreken.
De tweede keer was mijn eigen schuld. Ik had de planten weken lang teveel water gegeven en ze bleven maar klein waardoor ik ook deze kweek moest afblazen.

Dit is dus mijn derde poging. Je zou denken, drie keer scheepsrecht. Nou, we zullen zien. Tot nu gaat het wel oké. Wel moet ik eerlijk zeggen is dat ik ben overgestapt naar kokos. Ik heb alle informatie verzameld die op CNNBS over het kweken op kokos staat, aangezien de behandeling hiervan anders is dan de kweek op aarde.

Ik geef ze dagelijks voedingswater met Coco Forte A & B van met merk Bio nova. In het begin kregen ze ook wortelstimulator van hetzelfde merk. Ook meet ik de pH- en de EC-waarde van het voedingswater dagelijks die ik vervolgens afzuur tot een pH-waarde van 5.8 en een EC waarde van 1.1 (1e week). Elke week verhoog ik de EC-waarde met 0,1 waardoor ik uiteindelijk in week 9 een EC waarde heb van 1,9. In week 10 ga ik spoelen en in week 11 is de planning om te gaan oogsten. We zitten nu in week 3 en dus hou ik een een EC-waarde van 1.3 aan.

Het ontkiemen is goed gelukt. Echter was er in week één een zaailing die gele bladeren had en de rest was mooi fris groen. In week twee kreeg deze gele zaailing lichtgele vlekken. Ik heb hier ook een foto van gemaakt zodat je precies kan zien wat ik bedoel. Ook krijgen alle planten witte vlekken.

Lieve Muna, Ik heb drie vragen en ik hoop dat je ze kunt beantwoorden zodat ik weer een ervaring rijker word! 

Vraag 1: Ik gebruik nu alleen Coco Forte A & B van het merk Bio Nova. Echter zie ik op het bemestingsschema van de fabrikant ook andere voedingsproducten zoals Bio Nova X-Cell, The Missing Link en Bio Nova Zym. Mijn vraag is of Coco Forte A & B alleen, genoeg is voor de hele kweek of moet ik de rest van de voedingssupplementen ook aanschaffen?

Vraag 2: Wat zijn de gele vlekken op mijn plantjes? Ik neem aan dat het niet komt door de verkeerde pH en EC waarde, want die meet ik dagelijks. Ook komt het volgens mij niet door teveel voeding, want anders zouden de rest van de plantjes er ook last van hebben.

Vraag 3: Wat zijn de witte vlekken op mijn plantjes? Het lijkt wel op kalkaanslag. Misschien is dat tijdens het verdampingsproces gebeurd.

Ik hoop gauw van je te horen, bedankt alvast! Terry

Vlekken op wietplanten in kokos…

Hoi Terry, wat een pech met je eerste kweekronde. Kan ik van je tweede voortijdig afgebroken ronde niet zeggen maar je bent zeker een doorzetter! Wat dacht je? ‘Laat ik na twee mislukte rondes op aarde, mijn geluk maar eens op kokos beproeven?’ Ik denk eerlijk gezegd niet dat je het jezelf daar veel makkelijker mee hebt gemaakt maar te doen is het zeker.

En daarnaast doe je zo de nodige ervaring met kokos op, dus mijn advies is sowieso om hierna niet weer terug over te stappen op aarde maar je kokoskweek steeds verder te proberen te verbeteren. Een van de redenen van de gele bladeren in week één kan een verkeerde pH-waarde van de kokos zijn geweest. Kokos dien je voor gebruik namelijk eerst goed door te spoelen met water met een pH-waarde rond de 6.

Basisvoeding voor kokos

Ik zal meteen maar met je eerste vraag beginnen. Het simpele antwoord op je vraag is nee, je hoeft de andere toevoegingen die je op het schema van Bio Nova ziet niet te gebruiken. Mag wel maar het is echt niet nodig. Coco Forte A & B is een complete voeding voor planten die op kokos groeien.

Nee, je hoeft de andere toevoegingen die je op het schema van Bio Nova ziet, niet te gebruiken. Mag wel maar het is echt niet per se nodig

Coco Forte A & B is voor de gehele cyclus bedoeld en je hoeft dus zelfs in de bloeifase ook niet over te stappen op een andere voeding. Dit zie je vaker bij voeding voor kokos en komt omdat wietplanten in kokos na de overgang naar de bloeifase vaak last krijgen met zoutophopingen. Door één basisvoeding voor groei en bloei te gebruiken voorkom je dat je in de overgang naar de bloeifase grondig moet spoelen. Coco Forte A & B bevat alles voor de gehele cyclus.

Zorg er bij het aanmaken van de voeding voor dat je eerst de EC-waarde op peil brengt, dan het voedingswater op temperatuur laat komen (liefst 24 uur in dezelfde temperatuur als je kweekruimte). Pas daarna ga je de pH-waarde aanpassen. Op deze manier heeft je voedingswater echt de juiste pH-waarde van 5,8.

Gele en witte vlekken

Om je de waarheid te zeggen vind ik het best meevallen met de gele vlekken. Ik denk dat het misschien iets met de pH-waarde van de kokos zelf te maken heeft gehad. Op zich zou ik me niet te druk maken over de gele vlekken, maar één van je plantjes heeft er last van en het lijkt erop dat het wel wegtrekt. Zolang je er maar voor blijft zorgen dat je voedingswater goed is en je kokos nat blijft zal dat wel goed komen.

Witte vlekken zouden op de aanwezigheid van ongedierte zoals trips kunnen duiden. Maar eerlijk gezegd denk ik dat de vlekken zoals ik ze op de foto zie, eerder van opgedroogde zouten afkomstig zijn. Waarschijnlijk heb je bij het water geven wat voedingswater op je planten gegoten en zijn dit opgedroogde druppels water met voeding.

Blijf altijd goed op de kleur van de bladeren letten en verhoog of verlaag de EC-waarde als dat nodig is

EC-waardes en voedingsschema’s

Dan nog even iets over de EC-waardes en het voedingsschema waarbij je de EC-waarde iedere week 0,1 punt verhoogd. Op zich is dat een goed plan maar je moet wel flexibel zijn en het is ook afhankelijk van het aantal weken waarin je je planten laat groeien. Ik denk dat een EC-waarde van 1,3 wat aan de hoge kant is op dit moment. Ik zou je willen vragen om je EC-waarde nu te verlagen naar 1,1 in plaats van 1,3. Vervolgens verhoog je inderdaad iedere week met 0,1 punt tot je op een EC-waarde van 1,4 zit.

Blijf dan de overige groeiweken een EC-waarde 1,4 geven, hoe lang de groeifase ook duurt. Pas in de eerste week op 12/12 verhoog je de EC-waarde dan naar 1,5. Vervolgens blijf je de EC-waarde iedere week met 0,1 punt verhogen tot een maximum van 1,9 tot 2,0. Blijf tegelijkertijd ook goed op de kleur van de bladeren letten en verhoog of verlaag de EC-waarde als dat nodig is. Vergeet de laatste week ook zeker niet te spoelen met water voor een zachte lekkere smaak!

Veel succes met deze derde kweek Terry, drie keer moet toch scheepsrecht zijn dus niet opgeven!

-xxx- Muna

(advertenties)