(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Omdat hij binnenkweekjes er zo leuk uit vindt zien is First time grower aan zijn eerste kleine minikweek begonnen. Hij heeft daar de complete Atomic Grow kweektent gekocht, en is meteen met kweken en trainen van zijn planten begonnen. Het jonge groen is echter nog erg klein, en First time grower vraagt zich dan ook af of hij niet te vroeg met de plantentraining is begonnen?

 

Naam
First time grower
Onderwerp
Eerste minikweek. Te vroeg begonnen met trainen? Tips?
Bericht
Hoi Muna, ik ben nog onervaren als het aankomt op het telen van wiet. Maar het ziet er zo leuk uit en dus heb ik als cannabisliefhebber in maart besloten om het toch maar eens te proberen.

Ik heb een Special Queen 1 fem/photoperiod en twee Cherry Pie autoflowers in een tentje van 40 bij 40 cm en 120 cm hoog van Atomic Grow. Deze heeft een 65 Watt LED en een 15 cm fan en ik heb de zaadjes geplant op 5 maart. De Special queen zit in een ronde pot van textiel, en de twee autoflowers zitten in de vierkante pot die bij de tent geleverd werd.

Mijn vraag is of ik te vroeg ben gestart met het trainen van mijn miniplantjes? Ze hebben de eerste anderhalve week helaas door vertraging van mijn pakketjes en ongeduldigheid kraanwater zonder pH meting ontvangen. Daarna heb ik water met een pH van tussen de 6 en 7 gebruikt. Zijn mijn plantjes te klein? Hoe zorg ik dat de takken waar toppen aangroeien langer worden?

Alle extra tips en tricks, do’s en dont’s om mijn eerste grow tot een succes te brengen zijn zeker welkom. Alvast bedankt Muna.

Met vriendelijke groet, First time grower

Bijlagen

 

Hoi First time grower, wat een leuk kweekje heb je. Het is grappig; de reden die jij noemt was lang geleden ook de reden waarom ik zelf wietplantjes ben gaan kweken. Ik zat lange tijd verlekkerd naar allerlei kweekverslagen te kijken voor ik uiteindelijk mijn eerste zaadjes liet ontkiemen.

Minikweekjes

De minikweekjes spraken mij in die tijd ook enorm aan, maar kant en klare minitentjes zoals de Atomic Grow waren er toen nog niet. Mijn eigen eerste kweek was dan ook in een toilet dat ik niet in gebruik had. De lamp aan het plafond had ik vervangen voor een T-Neon en als afzuiging gebruikte ik gewoon de afzuiger die toch al in het toilet hing. Een koolstoffilter had ik niet.

In tegenstelling tot jouw planten werd mijn eerste plantje juist heel lang en slungelig door de T-Neon, een soort spaarlamp. Onder invloed van het witte full spectrum licht van de LED die bij de Atomic Grow geleverd wordt, maken wietplanten echter juist hele mooie korte internodes. Er zit met andere woorden weinig ruimte tussen de vertakkingen.

Strekkende fase

Dit is een hele fijne eigenschap van de Atomic LED lamp van de Atomic Grow, want hierdoor blijven je planten netjes onder de 120 centimeter hoogte in de kweektent. De lamp is bij deze set ook vast gefixeerd bovenin de kweektent, zodat de planten er zelf mooi naartoe kunnen groeien. Mijn punt is eigenlijk dat trainen eigenlijk niet nodig is in de Atomic Grow. De kweektent en de LED lamp zijn precies op elkaar afgestemd, dus die touwtjes kun je wel weer losmaken.

De ontwikkeling van de zijtakken zal vanzelf komen als de plant wat groter wordt. Ik neem aan dat de planten nu nog op een 18/6 lichtschema staan. Zodra je die op 12/12 zet om je Special Queen 1 te laten bloeien, dan zul je ook merken dat die ineens heel snel gaat groeien. Dit is een tijdelijke groeispurt die de plant doormaakt omdat de bloeifase eraan komt.

Het is redelijk normaal dat je planten in de eerste weken langzaam groeien. Ze hebben dan namelijk nog maar weinig blad en een klein wortelstelsel. Je moet dus even geduld hebben maar je zal zien dat de groei steeds sneller gaat.

Voeding en pH-waarde

Ik weet niet welke soort voeding je gebruikt maar aangezien je op aarde kweekt raad ik je aan om voor een biologische lijn te gaan. Als je daarbij ook wat nuttige bacteriën toevoegt dan hoef je namelijk ook niet op de pH-waarde te letten. Gebruik je minerale plantenvoeding die helder van kleur en reukloos is, dan is de pH-waarde wel van belang. Dit soort voeding is eigenlijk voor hydrologische kweek bedoeld, dus ik raad je af om zulke voeding op aarde te gebruiken.

Autoflowers en photoperiods

Verder zien je planten er mooi en gezond uit, dus dat gaat goed. Het enige dat ik je wil meegeven is dat het niet zo handig is om autoflowers en een fotoperiode gevoelige soort tegelijk te kweken. De autoflowers gaan straks vanzelf bloeien terwijl de fotoperiode gevoelige soort misschien nog niet aan bloeien toe is.

Daarnaast moet je het licht voor de fotoperiode plant straks op 12/12 zetten, terwijl de autoflowers juist extra veel kunnen opleveren als je de lamp op 18/6 laat staan. Dit is om die reden niet ideaal en maakt het lastig om de planten ongeveer even hoog te laten worden. Voor je volgende kweek raad ik je daarom aan om alleen autoflowers te kweken, of juist alleen fotoperiode gevoelige soorten.

Zet vier planten op een vierkant

Als laatste nog een tip. Vier planten is een ideaal aantal in deze kweektent. Vier vierkante potten zoals de ene pot die bij de set zat vullen het vloeroppervlak in deze tent namelijk perfect. En omdat je vier planten kweekt in plaats van één, hoeven ze ook niet zo hoog en groot te worden en kun je lekker snel naar de bloeifase overschakelen.

Tot slot wens ik je alvast heel veel plezier bij het vervolg van je eerste kweek. En natuurlijk daarna als je je eerste oogst gaat proeven!

-xxx- Muna

(advertentie)