(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Pech voor iedereen die had gehoopt al deze zomer een volkomen legaal recreatief jointje weg te paffen in Canada. De door premier Justin Trudeau genoemde datum van 1 juli zal niet gehaald worden, omdat de beslissende stemming in de Senaat pas op 7 juli plaatsvindt en er daarna nog enkele maanden nodig zijn voordat de wet overal in ’t land in de praktijk kan worden gebracht.

Premier Trudeau iets te optimistisch

Het optimisme van Canada’s liberale minister-president is dus wat al te rooskleurig geweest, want 1 juli 2018 als datum waarop cannabis volledig legaal zal zijn wordt niét gehaald. Dat maakte de regering afgelopen vrijdag bekend. De finale stemming in de Senaat – zeg maar de Eerste Kamer van Canada – over wetsvoorstel C-45 zal worden ingepland op 7 juli. Daarna hebben de diverse provincies en territoria nog eens 8 tot 12 weken nodig om hun eigen beleid en infrastructuur voor de ‘winkelverkoop van cannabis’ voor te bereiden.

Senaat moet stemmen over Bill C-45

Net als in de meeste andere landen op aarde is het tempo van de politiek dus om te huilen, zo traag. In het geval van de legalisering van recreatieve wiet in Canada gaat het met name om de wetsvoorstellen ‘Bill C-45’ en ‘Bill C-46’, die potverdorie al op 14 april 2017 (!) zijn ingediend.

Het eerste wetsvoorstel reguleert de verkoop, teelt en het gebruik van wiet. Het tweede initiatief maakt de wet t.a.v. rijden onder invloed strenger. Het gaat op 7 juli dus met name om C-45, waarin o.a. geregeld wordt dat iedere Canadees van 18 jaar of ouder tot 30 gram cannabis in bezit mag hebben, wiet kan kopen in winkels met een licentie en thuis maximaal 4 wietplanten mag kweken.

Conservatieven liggen dwars

Maar waarom dan die vervloekte vertraging? Het antwoord is simpel: politiek. Met name de Conservative Party of Canada – in de volksmond de Tories genoemd – hamert al langer op meer tijd om de impact van legale wiet te bestuderen op zaken als politie & wetshandhaving, de volksgezondheid en minderjarigen. Het zal je dan ook niet verbazen dat de conservatieven de stemdatum 7 juli – in tegenstelling tot de door de Liberale senator Peter Harder voorgestelde datum in mei – als een overwinning beschouwen…

De politiek is helaas overal hetzelfde; de legalisering van wiet in Canada wordt met 2 tot 3 maanden vertraagd door hun eindeloze geouwehoer… [beeld: studiostoks/Shutterstock]

Ook vanuit de politiebobo’s klinkt er een roep om meer tijd. Die extra tijd zouden de dienders nodig hebben om zich voor te bereiden op ‘het implementeren van de nieuwe wetgeving’. Ook hebben ze de regering gevraagd om de toestemming om thuis 4 planten te mogen kweken te herzien.

Legale funwiet pas in september

Als de politiekritiek wordt gepareerd en de Senaat op 7 juli instemt met het legaliseringsvoorstel, moeten de 10 provincies en 3 territoria binnen Canada ‘C-45’ nog gaan implementeren. Dat betekent o.a. stemmingen over de lokale wetgeving en het bouwen van een infrastructuur voordat er daadwerkelijk wiet op de markt komt. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een eigen leeftijdsgrens instellen, net als dat ze dit bij tabak mogen doen. Al met al schat Ginette Petitpas Taylor, de minister van Volksgezondheid van Canada, dat er hierdoor nog eens acht tot twaalf weken extra tijd nodig zijn.

Het hele politieke gedonderstraal betekent dus dat consumenten in Canada niet op 1 juli aanstaande kunnen genieten van vrije wiet, maar pas op zijn vroegst eind augustus en wellicht pas ergens in september…

[Overigens hoeven we niet bang te zijn dat het helemaal niet doorgaat hoor, er is een politieke meerderheid vóór net als een stevige meerderheid van de Canadese bevolking.]

[openingsfoto: AHPhotosWPG/Shutterstock]
(advertentie)