(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Over twee weken maakt de regering van Canada dan eindelijk bekend hoe de legalisering van recreatieve cannabis eruit gaat zien. Volgens Canadian Broadcasting Corporation is er ook al een ingangsdatum bekend waarop wiet volledig legaal zal zijn: 1 juli 2018,  toevallig ook nog eens de nationale feestdag van Canada.

Tussen kiezen en doen…

Tussen het moment van het kiezen voor en/of aankondigen van de legalisering van cannabis en de daadwerkelijke invoering in de praktijk zit vaak een lange periode. Zo begon de verkoop van recreatieve wiet in bijvoorbeeld de Amerikaanse staten Colorado en Washington pas 2 jaar nadat de kiezers er ja tegen hadden gezegd.

In Canada is het wellicht nog ingewikkelder, omdat het daar over een landelijke legalisering gaat. Die werd al in het najaar van 2015 beloofd door de liberale premier Justin Trudeau en sindsdien zien vriend en vijand smachtend uit naar de concrete plannen. Volgens Trudeau zou het immers dit voorjaar zover moeten zijn…

Nationale feestdag nóg feestelijker

In Canada snappen ze het wel… [beeld: karen roach/Shutterstock]

Deze week werd bekend dat er inderdaad nieuws gaat komen in de week van 10 april. Canadian Broadcasting Corporation weet te melden dat de regering haar plannen voor legalisering uitvouwt in die week, niet lang voordat de hele wereld 4/20 gaat vieren.

Maar wie gehoopt had dat er al dit voorjaar – zoals door Trudeau beloof immers – vrij kan worden geblowd in Canada heeft het mis. Deze lente komt het plan van aanpak, op 1 juli volgend jaar moet de daadwerkelijke legalisering in de praktijk – kweken, distribueren, verkopen, consumeren – een feit zijn. Toeval of niet, maar 1 juli is de nationale feestdag in Canada…

Beurskoersen wiettelers omhoog

De zakelijke cannabistak in Canada reageert hoe dan ook positief op het nieuws. Nu al zijn er in het land 40 producenten met een licentie van het ministerie van Volksgezondheid en die rekenen zich natuurlijk al rijk als ze straks ook wiet mogen gaan kweken voor de miljoenen recreatieve gebruikers. Op de beurs stegen de koersen van de wietproducenten maandag fors, soms wel met dubbele cijfers.

Ook drogisterijketens en de mensen die plannen hebben voor dispensaries (nu is alleen mediwiet versturen via de post legaal) hopen op mooie tijden als cannabis volledig legaal zal zijn.

Geheel ongegrond is al dit optimisme niet als je weet dat alleen de recreatieve wietverkoop in Canada in 2021 volgens een rapport van Canaccord Genunity Group Inc. goed is voor 4,2 miljard euro.

[openingsbeeld: DayOwl/Shutterstock]
(advertenties)