(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na drie edities van het Cannabis Tribunaal enige jaren geleden, organiseert de stichting VOC opnieuw een openbaar debat op hoog niveau over cannabis: Het Nationale Cannabis Debat.

Cannabis Tribunaal

Het VOC is voortgekomen uit het eerste Cannabis Tribunaal, dat in december 2008 plaatsvond in Nieuwspoort Den Haag. In 2010 en 2011 organiseerde het VOC het Cannabis Tribunaal bij Dudok, pal tegenover het Tweede Kamergebouw. De formule was steeds hetzelfde: Hendrik Kaptein, rechtsfilosoof en docent argumentatieleer aan de Universiteit Leiden, beoordeelde alle argumenten die tijdens de dag naar voren waren gebracht.

Iconisch beeld van Fred Teeven (VVD) tijdens het Cannabis Tribunaal in 2010…

Na deelsessies met deskundigen, activisten, ondernemers en patiënten was er steeds een slotdebat met Tweede Kamerleden, geleid door voormalig Tweede Kamer voorzitter en VVD-veteraan Frans Weisglas. Politici van naam en faam schoven aan bij de drie edities van het Cannabis Tribunaal, van Jesse Klaver tot Gerd Leers en van Fred Teeven tot Dries van Agt.

Doede de Jong versus Fred Teeven

Een onvergetelijk moment van het Cannabis Tribunaal was de directe confrontatie tussen Fred Teeven en Nederlands bekendste wietkweker Doede de Jong in 2010. ‘Wie denkt u wel niet dat u bent, om voor een ander te bepalen wat iemand wel of niet tot zich neemt?’ wierp Doede de VVD-politicus verontwaardigd voor de voeten. ‘Ik vind dat een heel domme en arrogante houding.’

Zeldzaam geluid

Tijdens hetzelfde Tribunaal maakte Gerd Leers (CDA), toen net afgetreden als burgemeester van Maastricht, grote indruk op het publiek. Leers: ‘Het is absoluut noodzakelijk dat de EU-regeringen hun krampachtigheid afleggen en accepteren dat cannabis, net als alcohol, deel uit maakt van onze genotmiddelenindustrie. En dat juist het reguleren daarvan leidt tot harm reduction en minder criminaliteit.’ Een geluid dat, ook toen al, zeldzaam was binnen het CDA.

De krampachtigheid rond cannabis is nog steeds groot, zeker bij de christelijke partijen en bij onze minister-president persoonlijk

Inmiddels zijn we tien jaar verder. Het kabinet Rutte III heeft schoorvoetend erkend dat verdere regulering van cannabis beter werkt dan verdere criminalisering. Helaas is de krampachtigheid rond cannabis nog steeds groot, zeker bij de christelijke partijen en bij onze minister-president persoonlijk. De wietproef is min of meer stilzwijgend doorgeschoven naar de volgende kabinetsploeg.

Tweederde Nederlanders is voor legale wiet

Ondertussen groeit en bloeit de legale cannabis- en hennepindustrie in de VS, Canada en Zuid Amerika, maar ook in Zwitserland, Duitsland, Portugal, Denemarken… De Nederlandse tuinbouwindustrie is definitief om; een delegatie bezocht het Torentje om Rutte te smeken om legalisering, zodat zij ook kunnen profiteren van het groene goud. Zestig tot zeventig procent van de Nederlandse bevolking is vóór legalisering.

De bekende coffeeshophouder Marc Josemans uit Maastricht houdt een pleidooi voor meer wietvrijheid op het Cannabis Tribunaal van 2011…

Cannabisdebat voorafgaand aan de verkiezingen van 2021

Op 17 maart 2021 zijn er landelijke verkiezingen. Drie tot vier weken daarvoor vindt Het Nationale Cannabis Debat plaats, waarschijnlijk opnieuw in Nieuwspoort. Een belangrijk doel is het geven van een onderbouwd en actueel advies aan de ongeveer één miljoen Nederlandse wietconsumenten over de cannabisvriendelijkheid van de diverse politieke partijen.

Net als bij het Cannabis Tribunaal sluiten we na een reeks deelsessies af met een slotdebat met Tweede Kamerleden. Zij lichten de plannen van hun partij op het gebied van cannabis toe en reageren op wat er tijdens de deelsessies is gezegd.

Zelf meedoen aan het Cannabis Debat?

Heb jij een vraag, suggesties voor sprekers of wil je meehelpen met de organisatie van Het Nationale Cannabis Debat? Op de VOC website kun je via een digitaal formulier je inbreng geven.

Voor meer informatie en video’s van de Cannabis Tribunalen, klik je HIER

[openingsbeeld: Nadia Snopek/Shutterstock]
(advertentie)