(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het klagen over de economische schade van de corona maatregelen zal voorlopig niet minder worden. Tienduizenden banen staan op de tocht door de lockdown. Het zou daarom slim zijn als het kabinet zich eens zou verdiepen in de snelst groeiende industrie in de Verenigde Staten: de legale cannabissector.

Kwart miljoen legale fulltime wietjobs in VS

In februari publiceerde de Amerikaanse wietwebsite Leafly zijn jaarlijkse ‘Cannabis Jobs Report’. De cijfers zijn indrukwekkend. De totale werkgelegenheid in de legale cannabisindustrie bedraagt 243.700 fulltime banen. In 2019 kwamen er 33.700 nieuwe banen bij, een stijging van 15% vergeleken met het jaar daarvoor. Legale wiet is daarmee de snelst groeiende economische sector in de VS.

Bedenk daarbij dat cannabis nog niet in alle 50 Amerikaanse staten is gelegaliseerd. Het potentieel is dus nog veel groter. Legale cannabis is een formidabele banenmachine. Het gaat niet alleen om de kwekers en verkopers van de plant, maar om een volledig economisch ecosysteem. Van vormgevers tot chef-koks en van laboranten tot gespecialiseerde makelaars: als de plant legaal is, zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt.

Expeditie nog beter Nederland

Het onvolprezen VPRO-programma Tegenlicht bracht deze boodschap al eind 2014 in de Nederlandse huiskamers. Als onderdeel van de “Expeditie nog beter Nederland” reisden de makers naar landen die problemen waarmee ons land nog worstelt al hebben opgelost. Colorado was een van de bestemmingen.

De voice-over vertelt: “In Amerika, in Colorado, zijn softdrugs sinds kort helemaal gelegaliseerd. Je moet wel 21 jaar zijn om het te mogen kopen. Er is nu minder criminaliteit en er is een hele nieuwe industrie ontstaan, met veel werk. Het levert veel belastinggeld op en ook extra veel geld voor scholen.”

‘Er is geen misdaad meer’

Een hele nieuwe industrie, met veel werk. Daar is toch geen woord Chinees bij. Een van de mensen die aan het woord komen in de reportage is Chris Nevitt, lid van de gemeenteraad van Denver. Zijn antwoord op de vraag hoe het sinds de legalisering met de misdaadcijfers staat, is het citeren waard:

“Iets wat eerst illegaal was, is nu legaal. Daar houden we dus geen mensen meer voor aan. Toen het nog een misdrijf was, was het – naar mijn overtuiging – vaak een slachtofferloos misdrijf. Het was zonde van onze tijd en van ieders belastingcenten om toch te vervolgen. Nu het legaal is, vervolgen we niet meer. Dat is een besparing voor ons en de burgers. Dat misdaadcijfer is enorm gedaald, omdat het geen misdaad meer is.”

Pim Fortuyn over cannabis

Zo’n statement zou toch ook voor Nederlandse politici te begrijpen en te reproduceren moeten zijn. Eén politicus die het wel begreep was wijlen Pim Fortuyn, die vandaag  – 6 mei – precies 18 jaar geleden werd vermoord. Al in 1994 schreef Fortuyn, in een opiniestuk in het Leids Dagblad:

“In dit land is het beleid om het gebruik van geestverruimende middelen geen strobreed in de weg te leggen, maar om de produktie en aanvoer van die middelen streng te verbieden. Een deel van de politionele capaciteit wordt voor een dergelijk idioot beleid vrijgehouden en ingezet”  – Pim Fortuyn (in 1994)

De oplossing omschreef Fortuyn in kenmerkend bloemrijke stijl:“Beter is om de hele handel in één keer te legaliseren, zodat de godvrezende tuinder in alle vroegte zijn hennepcultuur kan verzorgen, de degelijke groothandelaar de waar kan verhandelen, en onze nationale trots, het vrachtvervoer, de klus van de distributie kan klaren.”

Fast forward naar 2020

Ook aan de staatskas denkt professor Pim al in de jaren negentig: “Achter dit geheel hobbelt dan onze fiscus aan, die op elk punt in het traject even zijn hand ophoudt. Aardig voor minister Zalm van financiën en behulpzaam bij het oplossen van de begrotingsperikelen van het kabinet-Kok. Als tegenprestatie zie ik dan graag een actievere Keuringsdienst van Waren die erop toeziet dat de geleverde produkten van onberispelijke kwaliteit zijn.”

Verruil de naam Zalm voor die van Hoekstra en vervang kabinet-Kok door kabinet-Rutte III en elk Tweede Kamerlid, van rechts tot links, kan deze tekst gebruiken!

(advertenties)