(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het ís al even geleden sinds we de laatste Herb History publiceerden, maar het is nooit te laat om de geschiedenis van een legendarische wietsoort te leren. Vandaag draait het allemaal om een wereldberoemde wietsoort van eigen bodem. Gecreëerd door Serious Seeds in 1992 en beschreven door Plantarium in 2020, dit is AK-47.

Welkom bij een nieuwe Herb History. Na het verkennen van de geschiedenis van Kush, Haze, Gelato en andere mooie wietsoorten, richten we onze pijlen deze keer richten op een andere tijdloze coffeeshopklassieker: AK-47.

AK-47

AK-47 heeft als wietsoort ontzettend veel (inter)nationale prijzen en cannabis cups gewonnen. 16 in totaal!

AK-47?

Vroeger, toen we nog regelmatig aan de pooltafel in de coffeeshop te vinden waren, kochten we altijd een K2 of een AK. Puur omdat het effect zo heerlijk gebalanceerd was. Niet te stoned en lekker sociaal. Daar vertellen we je later in het artikel trouwens meer over. In die rokerige herinnering blijft ons bij dat we de naam zo slecht gekozen vonden. Want wie noemt zijn cannabissoort nou naar een vuurwapen? Dat staat toch voor oorlog? Terwijl cannabis juist staat voor vrede en liefde!

Uiteraard wisten we in die puberjaren nog niet zo heel veel van de ontstaansgeschiedenis van de soort. Dat kwam pas later, toen we de cannabis-growshop Plantarium starten en meer en meer vrienden bij ons kwamen werken. “Eén hijs is genoeg om je neer te maaien!”, verklaarde een goede vriend standaard als de discussie in de rokerige shop weer oplaaide.

Dat klonk aannemelijk. Maar om het zeker te weten, namen we toch even contact op met Serious Seeds oprichter Simon. Hij vertelt ons er het volgende over.
“Je moet weten dat AK-47 in de tijd van de lancering véél sterker was dan de wiet die op dat moment verkocht werd. In enkele Amsterdamse coffeeshops waar de wiet verkocht werd, vielen met name de toeristen na het roken van mijn AK-47 zo van hun barkruk! Dat is de reden geweest dat we uiteindelijk de naam Ak-47 bedachten.”

Ontstaan

AK-47 werd geboren in 1992, als liefdesbaby van Serious Seeds en met de genen van diverse oude rassen uit de jaren ’70. Er werden Colombiaanse, Mexicaanse en Thaise Sativa’s gebruikt in de veredeling, in combinatie met Afghaanse Indica variëteiten. Bij toeval vonden de Amsterdamse helden een sativa dominant fenotype met opvallend hoge opbrengsten en oranje bloeiharen… Daarnaast was het effect van dit fenotype een stuk krachtiger dan wat men in die tijd gewend was. En zoals altijd werd de uitzondering, de opvallende anomalie, een nieuwe bekende soort. Het THC-percentage van de tot AK-47 gedoopte nieuwkomer lag boven de 15% en was daarmee torenhoog voor die tijd. Dat bleek het goed te doen in de spotlights van de cannabiswereld.

AK-47 was in de jaren ’90 alleen clone-only en in bepaalde kringen beschikbaar. Pas in 1999 werd de soort verder veredeld om ook stabiele, gefeminiseerde zaden te produceren. Inmiddels zijn er honderden AK-47 kruisingen op de markt, soms van wisselende kwaliteit.

AK-47. Een betere vulling kan je grinder zich niet wensen. Foto: Michael Nosek, Shutterstock

 

Dikke, zware hoofdtoppen!

De sativa voorouders zie je nu deels ook terug in de groei van AK. Ze maakt één grote lange cola aan, met diverse zijtakken. AK-47 doet het goed op vrijwel ieder medium. Haar toppen zijn niet per se de rijkste in trichomen, maar wel zwaar en dik. Dat is dan weer een typisch indica kenmerk, net als de korte bloeitijd van rond de 8 weken. Daarbij geven we je de tip om de onderste regionen van AK-47 altijd te dieven. Hierdoor geeft ze meer energie aan de hoofdtoppen, waardoor deze compacter worden.

AK-47 is bovendien zeer geschikt voor de startende kweker. De soort is stabiel, sterk en kan tegen een stootje. Bovendien strekt ze niet zoveel in de bloeifase, waardoor de totale hoogte goed kan worden ingeschat. Hoe je dat doet? Lees dan ons artikel over het perfecte bladerdek eens door. Hierin geven we je richtlijnen om te weten wanneer je naar 12/12 dient te schakelen.

Net als iedere cannabissoort kent AK-47 ook een paar bijzondere fenotypes. Mocht je geluk hebben, dan vind je misschien het Cherry of Cherry-Lime fenotype tussen je AK-47 planten. Dit is een mierzoete variant, hmmm!

Kruidige bloemtonen met zoethout

Wie een grammetje AK-47 in zijn/haar jointje rolt, proeft een kruidige, lichtzoete smaak. En net zoals altijd komt ook de AK het best tot haar recht in een kweek met biologische voeding en een fatsoenlijke cure van een paar weken. Dan word je getrakteerd op subtiele, romige bloemtonen en ondertonen van zoethout. Naast de typische AK-47-smaak kan haar effect intens zijn. AK-47 geeft je een gebalanceerde, maar toch hard aankomende body stone. Goed om je aan de bank te kleven als je niet oppast…

Spliff AK Automatic: een autoflower op basis van AK-47 van Spliff Seeds.

Spreek het je aan? Misschien tijd om een zaadje van AK-47 te ontkiemen. Doe je dat binnen, dan ga je natuurlijk voor het origineel van Serious Seeds. Wil je buiten een goede AK-47 kruising kweken? Kies dan voor de autoflower variant AK Spliff van Spliff Seeds. Deze bloeit automatisch en is dus eerder klaar waardoor je geen last hebt van schimmels in je toppen.

Naar onze verwachting blijft AK-47 nog wel een tijdje in het assortiment van de Nederlandse coffeeshops. Dat geeft ook de jeugd het genot om na te filosoferen over de herkomst van namen… Heb jij ook meer behoefte aan kweektips? Adviezen? Informatie? Goede, kwalitatieve producten? Kom dan een keer langs in onze winkel in Nijmegen of bekijk onze webshop. We zijn er voor je. Van zaadjes, tot tent, tot voeding, tot lampen, tot curing-jars. Alles voor cannabis!

[Openingsfoto: Marshall L. P, Shutterstock]
(advertentie)