(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een ervaren kweker bezint voor die begint, en koopt niet impulsief willekeurige wietzaadjes waar een mooi verhaal bij staat. Hetzelfde geldt voor de keuze van potten, aarde en voeding. Wie vooruit denkt bespaart op tijd, wiet en geld. Cannabis growshop Plantarium weet er álles van, en jij dus ook!

Vooruit denken. De ervaren kweker doet het, en kan daarmee de kwaliteit en de opbrengst vergroten. Dat klinkt wellicht erg vooruitstrevend maar is eigenlijk heel simpel. In dit artikel lees je welke factoren goede buitenkwekers meenemen in hun overwegingen. Na het lezen kun jij het buitenkweekseizoen hopelijk ook als een doorgewinterde buitenkweker beginnen. Mocht je na het lezen toch nog vragen hebben, neem dan gerust even contact met ons op. We helpen je graag aan de juiste zaadjes, voeding, aarde, advies en nog veel meer.

Kies éérst de plek

Het lijkt heel aannemelijk om te starten met de keuze van zaden. Logisch, want dat is wat je wil kweken toch? Toch willen we je enthousiasme nog even temperen. Veel beginnende kwekers vergeten dat de plaats waar de planten komen te staan zeer belangrijk is. Het beïnvloedt namelijk een hoop factoren, en ook de keuze van genetica.

Zo kun je eenzelfde soort verbouwen in een pot op het balkon, in de achtertuin, op een plat dag, in je serre of een tuinkas… Ook kun je de soort kweken in de volle grond. Uiteraard is de ene grond niet de andere. Is het harde kleigrond, vruchtbare bosgrond of zompige, rijke moestuingrond? Wat we met deze opsomming willen aangeven is dat iedere plek zijn eigen uitdagingen en mogelijkheden biedt. Stem de keuze van zaadjes hierop af.

Ervaren kwekers denken eerst na over de kweekomstandigheden. Foto: Stock-Asso, Shutterstock

Autoflowers

Laten we het even lekker praktisch maken en een paar voorbeelden noemen. Te beginnen met autoflowers. Veel mensen willen zelfvoorzienend kweken, en reserveren daarvoor een paar meter vrij op hun balkon. Daarbij zien we dat velen kiezen voor autoflowers.

Een verstandige keuze, aangezien dit wietsoorten zijn die automatisch bloeien en kleiner blijven ten opzichte van een ‘normale’ gefeminiseerde wietsoort. Ze groeien niet heel je balkon vol, waardoor je ruimte hebt om te zitten en de buren geen overlast hebben. Autoflowers zijn ook sneller klaar. Maar: veel kwekers kiezen nog een te grote pot voor hun autoflower, van 36-literpotten tot cementkuipen. Dat is niet nodig; het wortelsysteem van de automatisch bloeiende soort benut al die aarde helemaal niet. Een vierkante pot van 18 liter is meer dan genoeg.

Kies een autoflower als je beheersbare planten beoogt, die je makkelijk verplaatst en die niet groter worden dan anderhalve meter. Denk bijvoorbeeld aan de achtertuin van een rijtjeshuis, waarbij je niet wil dat de buren elke middag de geurende toppen ruiken, of je tuin volledig vol staat met een groene jungle. Het voordeel is ook dat je de autoflowers in de bloeifase gemakkelijk onder een afdakje kunt zetten. Dat verlaagt de kans op schimmel en vergroot de kwaliteit van de cannabis aanzienlijk.

Tip: begin niet te vroeg in het seizoen met het ontkiemen van autoflowers. Ze hebben veel last van een te lage temperatuur, waardoor ze stagneren in de groei. De autoflower heeft namelijk een beperkte, korte groeifase. Zet je een autoflower te vroeg buiten, dan blijft ze vaak klein en is je opbrengst beperkt.

Neder(buiten)wiet

Mocht je wat meer ruimte hebben of bedreven zijn in snoeitechnieken, dan kun je ook een gefeminiseerde fotoperiode-gevoelige wietsoort kiezen. Dat zijn de wietsoorten die bloeien wanneer de dagen korter worden.

Helaas is de keuze in geschikte genetica voor buiten in Nederland enigszins beperkt. We raden je aan om toch een echte Nederlandse buitensoort te kiezen. Planten die speciaal veredeld zijn voor ons Nederlandse klimaat. En nee, dat zijn absoluut geen oude hippiestrains met weinig THC. Integendeel, en als je weleens een zoete Green Poison in je vaporizer hebt gestopt, dan weet je waar we het over hebben.

Veel Nederlandse buitenwietsoorten zijn indica-dominant, en hebben bredere bladvingers, een donkere kleur en paarse kleuren. Foto: TayHamPhotography, Shutterstock

Maar voordat je een wietsoort kiest, denk even na over de plant die je wil creëren. Mag deze hoog worden en eventueel boven de schutting uitgroeien? Dan is het prima om voor een grote pot te kiezen. Veel wortels is immers veel plantmassa boven de grond! Tevens kun je dan ook sativa-dominante buitensoorten kiezen. Deze worden meestal een stuk groter dan indica dominante buitenplanten.

Volle grond = grote plant

Het kweken in de volle grond is het mooiste wat er is. De plant krijgt de kans om veel wortels aan te maken en kan hoogtes van wel drie meter bereiken. Met dito opbrengst, mits je de plant goed voedt én een goede buitensoort hebt gekozen. Aan het einde van het seizoen krijgt ze namelijk sowieso regen te verduren, met een verhoogde kans op schimmel. Je begrijpt, in de volle grond is het helemaal belangrijk om goede genen te kiezen. Je kunt een wietplant in de volle grond immers niet even verplaatsen en onder een afdakje zetten.

En als je dan toch bezig bent, kijk ook even naar de kwaliteit van de aarde. Dit bepaalt welke voeding je later gaat toedienen. Een arme grond heeft sneller voedingstoffen nodig dan een rijke, donkere aarde. Je begint dan eerder met het toedienen van groeivoeding. Dat kun je ook aan de verkleuring van je planten zien. Wordt de plant van onderaf geel? Dan is het waarschijnlijk een tekort aan nutriënten. Tijd om voeding bij te geven, óf even bij ons langs te komen voor advies.

De ideale start

Ben je onzeker over de samenstelling van de aarde in je tuin? Dan loont het om minimaal een halve kubieke meter uit te graven en te vullen met kwalitatieve, rijk bemeste aarde voor cannabisplanten. Mix er desnoods wat compost, wormenmest en/of mycorhizzae schimmels doorheen voor een goede start. Wil je het helemaal goed doen en je wietplant beter bestand maken tegen plagen? Meng er dan preventief ook wat Rogis Root Protector doorheen. Het is een biologisch middel dat langzaam een knoflook extract afgeeft. Dat maakt je plant onaantrekkelijk voor diverse insecten. En nee, zolang je je aan de mengverhoudingen houdt gaat je cannabis niet naar knoflook smaken.

Meer weten over aarde? In een eerder artikel zijn we al eens de diepte ingegaan over aardemengsels en de keuze van meststoffen. Dit artikel kun je gebruiken om de perfecte aarde te kiezen voor jouw tuin of balkon en genetica.

Wietplanten in de volle grond zijn lastig af te dekken zonder Bob de Bouwer-skills. Foto: Eric Limon, Shutterstock

Laatste tip…

Wil je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken? Geen problemen krijgen met water geven? Er zijn een aantal klanten die met veel succes wiet kweken in een AutoPot. Dat doen ze buiten op hun balkon of in de tuin. De AutoPot is een automatisch bewateringssysteem en werkt zeer goed. Het enige wat je dient te doen is de pot volgens de instructies vullen en zorgen dat alle voedingstoffen in de pot zitten. De AutoPot dient dan zelf het water toe. Het enige wat jij hoeft te doen is de bijgeleverde watertank met water vullen. Ideaal wanneer de zomer op haar heetst is, en wietplanten veel water nodig hebben.

[Openingsfoto: Soru Epotok, Shutterstock]

 

Krijg drie gratis zaden bij de aanschaf van 5 autoflower zaadjes van Spliff Seeds! De actie loopt nog een paar dagen, dus maak er gebruik van.

(advertentie)