(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het wortelsysteem is letterlijk het fundament van je cannabisplant. De wortels vervullen de nobele taak om het broodnodige water op te nemen, met alle voedingsstoffen die je plant tijdens de groei- en bloeifase nodig heeft. Dus vergeet de wortels niet, ook al zitten ze verborgen in de aarde. Een gezond wortelstelsel zorgt namelijk voor een grote opbrengst!

Bij Plantarium zien we dat kwekers die hun aandacht richten op het promoten en gezond houden van wortels, minder problemen ervaren en simpelweg meer grammen oogsten! Je begrijpt, tijd om dus eens wat extra liefde te geven aan het wortelsysteem. In dit artikel vertellen we je hoe, want we duiken diep in de wereld van de wortelstimulators. Je hebt dit product vast weleens gezien of gebruikt, dat flesje met voeding die wortels sneller laat ontwikkelen. Maar hoe werkt dat spul eigenlijk? Is het belangrijk? En wanneer moet je het geven?

Planten maken auxines ofwel hormonen aan, die veel aspecten van de groei controleren en aansturen. Foto: PNOIARSA, Shutterstock

Wortels sturen je plant aan

Voordat we die vragen beantwoorden, vertellen we eerst het een en ander over het wortelsysteem van je plant. Dat systeem heeft namelijk een aantal noemenswaardige functies. Ten eerste zijn de wortels dé belangrijkste bron van water- en mineraal absorptie. Zonder wortels kan je plant immers geen vocht en nutriënten opnemen (duh…). Daarnaast verankeren de wortels de plant stevig in de grond, zodat ze niet omvalt. Wortels fungeren als een anker, helemaal belangrijk bij grote buitenplanten!

Ook gaat het wortelsysteem een samenwerking aan met de rest van het bodemleven. Denk dan aan de mycorrhiza symbiose, schimmels die de opname van voedingstoffen vergemakkelijken. Een gezond wortelsysteem verhoogt ook de weerstand van je plant. En als laatste produceren de wortels het hormoon cytokine. Dit hormoon controleert de vegetatieve groei, maar ook een principe wat apicale dominantie heet. Het wil zeggen dat de plant meer energie steekt in de top van de plant dan de lager gelegen zijtakken.

Je ziet, het wortelsysteem heeft veel functies dan alleen het opnemen van water en is dus belangrijker dan de meeste van ons zich realiseren.

Problemen onder de grond = problemen boven de grond

Er kunnen allerlei problemen en uitdagingen ontstaan in de duistere diepte onder de grond. Wortels die het niet naar hun zin hebben, laten hun ongenoegen duidelijk zien in de groene massa boven de grond. Je ziet dan een vertraagde groei en/of een breed scala aan bladverkleuringen en/of opnameproblemen van water en/of  voeding. Of een combinatie van factoren. Belangrijk om hier even bij stil te staan en je dit te realiseren….

Soms ervaren kwekers een probleem dat niet ligt aan voeding, water, licht of lucht, maar aan de onzichtbare massa onder de grond. Een plant kan namelijk ook geel blad krijgen omdat het wortelsysteem ongezond is. De meeste kwekers gaan dan extra groeivoeding (met stikstof) toevoegen, omdat ze denken dat geel blad betekent: te weinig stikstof. Het gevolg is extra verbrandingsverschijnselen. Of een Autoflower die erg klein blijft.

Het ligt vaak niet aan de genetica, maar aan de keuze van een té compacte aarde met te weinig zuurstoftoevoer. De oplossing is dan niet extra water geven of extra licht. De oplossing is een betere aarde kiezen voor je wortels. Of luchtige, fluffy toppen op een bloeiende buitenplant die last heeft van een te warme pot (en wortels). Zo kunnen we nog wel wat voorbeelden opsommen.

Gezonde wortels van een fraaie buitenplant. Foto: Chanawut Tatipanithep, Shutterstock

De beste tip tegen wortelproblemen…

…is heel praktisch, heel simpel. Zorg er allereerst voor dat je een goede basis voor je dames legt. Kies een geschikt medium en koop producten die hun nut hebben bewezen. Als je in aarde kweekt, zorg dan voor een kwalitatieve aarde met een pH-waarde tussen de 6 en 7. In hydro of water dien je af te zuren naar een lagere pH. Tevens loont het om bij deze laatste kweekstijl extra zuurstof toe te voegen met bijvoorbeeld een bruistablet en pompje. De wortels hebben namelijk zuurstof nodig om alle voedingstoffen op te nemen! Dat is ook de reden dat een AirPot extra conische gaten heeft.

Eerst de basis, dan pas toevoegingen

Nu je zeker weet dat je dames letterlijk in goede grond staan, kun je je focussen op het stimuleren van de wortels. Dat doe je door naast je normale voedingsmiddelen een wortelstimulator te geven. Dit middel komt in allerlei vormen en merken. Je hebt vloeibare wortelstimulators die je met het water dient mee te geven, maar ook varianten in korrel- of poedervorm. Daarnaast zijn er gecertificeerde biologische merken (let altijd op het Control Union keurmerk), producten op basis van minerale voeding, chemische varianten en pure hormonale stimulators. Belangrijk is ook om die laatste variant niet met de eerdergenoemde wortelstimulators te verwarren. Je hebt een wortelstimulator die geschikt is voor het maken van klonen/stekken. Dit wordt ook wel rooting-gel of stekpoeder genoemd. Daarnaast heb je de wortelstimulators zoals we die in dit artikel bespreken.

Wortelstimulators zijn er in allerlei maten en vormen. Bij Plantarium verkopen we diverse merken zoals Power Roots van Plagron, Canna’s Rhizotonic en BioRhizotonic en de Mycotrex van BioTabs.

Welke kies je?

Laten we je eerst een paar mogelijke stimulatoren tonen. Iedere voedingsfabrikant heeft naast de gebruikelijke groeivoeding, bloeivoeding, boosters en enzymen, een eigen versie van de wortelstimulator. In principe lijken ze allemaal redelijk op elkaar, maar er zijn absoluut verschillen. Zo zijn de meeste stimulators gemaakt voor een minerale voedingslijn. Plagron heeft bijvoorbeeld het product Power Roots. Dat bestaat uit diverse zuren, vitamines, organisch gebonden stikstof, kalium en natuurlijk: water. De mengratio is zeer gunstig voor je portemonnee en tevens is er een kleine verpakking van 100ml. Ideaal voor iemand met twee plantjes of een Autoflower op het balkon.
Canna heeft ook een minerale wortelstimulator die ze Rhizotonic genoemd hebben. Internationaal een veel geprezen en gebruikt product, ook zeer geschikt voor bladbespuiting. Daarnaast heeft BioCanna een biologisch gecertificeerde stimulator. Dit is de BioRhizotonic. Het werkt net even anders dan de twee minerale wortelstimulators en is zeer aan te raden voor de biologische binnen- en buitenkweker. Zo kun je de BioRhizotonic prima geven als je met BioTabs kweekt of om je kleine buitenplantjes een zeer goede start te geven bij het overplanten naar de volle grond.
Als laatste zijn er producten die niet écht tot de wortelstimulator-categorie behoren, maar het eigenlijk wel zijn. Mycotrex van BioTabs is er zo eentje. Dit zijn mycorrhiza schimmels in korrelvorm. Het product mengt je vooraf door je aarde, zowel voor aarde in potten als de volle grond. De nuttige schimmels gaan een samenwerking aan met je wortels, waardoor die sneller groeien, vele malen gezonder zijn en tevens efficiënter voeding opnemen. Bovendien helpt het de plant omgaan met droogte, ideaal voor warme zomers dus.

Bewaar biologische, vloeibare producten niet te lang. Eenmaal geopend gaat de organische inhoud werken, dus koop niet meer je nodig hebt. 

Hoe gebruik je een wortelstimulator?

De meeste wortelstimulators geef je mee met het water. Je mixt dan de gewenste hoeveelheid milliliters wortelstimulator op de hoeveelheid water in je gieter. Vergeet vooral niet de verpakking goed te lezen én te roeren! Vervolgens giet je het voedingswater in de pot of bij de plant.

Je begint met het geven van wortelstimulator wanneer je de zaailingen van het kleine potje naar de grote pot of volle grond overpot. Dan wil je immers dat de dames flink nieuwe wortels aanmaken. Je geeft het dan ongeveer twee keer per week voor een periode van twee tot drie weken. De wortelstimulator gebruik je in een later stadium minder tot niet. Behalve de BioRhizotonic dan want daarvan raden we aan om deze de gehele kweek te gebruiken. Het promoot en onderhoud namelijk ook het bodemleven. Iets wat je wil in de biologische kweek!

Daarnaast kun je de meeste stimulators ook als bladvoeding gebruiken. Je mixt het dan niet in een gieter, maar in een plantenspuit of sprayer. Vervolgens sproei je dat op de plant. Het liefste in het eerste half uur van de dag. Dus in de ochtend bij buitenplanten of als je lamp net is aangegaan. Algemene tip: gebruik geen bladvoeding in de bloeifase in verband met schimmelvorming!

Hoe werkt een wortelstimulator?

Wortelstimulators voor cannabisplanten bevatten diverse macronutriënten, meerdere vitamines en natuurlijke ingrediënten. Het voornaamste doel is het snel laten ontwikkelen van een flink wortelgestel. Een jong plantje die een wortelstimulator toegediend krijgt zal meer wortels aanmaken. Hierdoor groeit ze ook sneller in de hoogte, neemt ze meer voeding op, blijft ze gezond.

Dat heeft als voordeel dat de binnenkweker sneller kan omschakelen naar de bloeifase. Immers, de kweektent is sneller gevuld. De buitenkweker creëert met een wortelstimulator een sterkere, krachtige plant die tegen een stootje kan. Een wortelstimulator verhoogt ook de interne weerstand van de plant. Dat is ook logisch, want hoe gezonder de wortels, hoe gezonder de plant! Het gebruik van een wortelstimulator levert je daarom ook meer opbrengst, want als de wortels in optima forma zijn, zal je plant daar zichtbaar van genieten. Daardoor groeit ze sneller, neemt ze meer voeding op, heeft ze een hogere fotosynthese, produceert ze meer glucose, maakt ze meer massa aan en is ze beter bestand tegen plagen en schadelijke schimmels.

Nu weet je hopelijk een hele hoop meer over wortelstimulators. Goed om je af te vragen of je deze het komende buitenseizoen in gaat zetten. Mochten er vragen of opmerkingen leven, twijfel niet om contact met ons op te nemen. Dat kun je doen via onze webshop, via de mail op info@plantarium.nu of via de telefoon. Tevens is onze winkel nog steeds geopend, maar uiteraard wel met de benodigde strenge maatregelen wegens het coronavirus.

[Openingsfoto: Justin Cannabis, Shutterstock]
(advertentie)