(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Inmiddels zit een groot deel van de westerse wereld uit bescherming tegen covid-19 – de ziekte als gevolg van het coronavirus – in lockdown, al dan niet intelligent van aard. Bij het internationale onderzoeksbureau Prohibition Partners wilden ze van drieduizend cannabis consumenten wel eens weten welke invloed het virus heeft op hun consumptiepatroon. 

Consument gaat niet mínder cannabis gebruiken

De enquête onder 2.988 volwassen cannabis consumenten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada maakt deel uit van een serie analyses van Prohibition Partners, een in Londen gevestigd internationaal onderzoeksbureau voor wiet. Onder de titel ‘INSIGHT: HOW COVID-19 IS IMPACTING THE CANNABIS INDUSTRY‘ proberen de onderzoekers helderheid te verschaffen over de wereldwijde corona-impact op de cannabisindustrie.

Vanuit Londen concludeert men niet onterecht dat sinds vorige maand de consumptiepatronen in alle branches snel veranderd zijn. ‘Echter, de meerderheid van de consumenten in Europa en Noord-Amerika is van plan om in de komende maanden zijn aankopen van cannabisproducten ofwel te handhaven ofwel uit te breiden’, zo luidt de conclusie van de opiniepeiling die het bureau vorige week liet uitvoeren.

Verschil medicinale en recreatieve cannabis consumenten

Dat betekent dus eigenlijk dat de wietconsument in de leeftijd van 16 tot 65 jaar redelijk relaxed blijft onder het dagelijkse corona-geweld dat over hun hoofden wordt uitgestort door overheden, nieuwsmedia en burgers op de sociale media. Bijna drieduizend consumenten werd gevraagd naar hun cannabisplannen voor de periode maart, april en mei.

 

De medicinale cannabisgebruikers zijn het meest geneigd om hun huidige niveau van wietconsumptie te blijven aanhouden. Recreatieve gebruikers aan de andere kant, rapporteren vaker de intentie om hun consumptie te verhogen of te verminderen. Dit zou er volgens Prohibition Partners op kunnen wijzen dat de vereiste dosering relatief stabiel blijft voor mediwiet gebruikers, terwijl lifestyle veranderingen een drastisch effect hebben op de niet-medicinale consumptie.

[tekst gaat verder onder de foto]

Uitdaging om stash gevuld te houden

‘Natuurlijk is de vertaling van consumentenplannen naar marktrealiteit niet rechttoe-rechtaan en het zal een uitdaging worden om de voorraadlijnen te onderhouden gedurende de komende maanden. Een tekort aan medische middelen – inclusief de tijd en aandacht van medisch personeel – dreigt en wat er is gaat naar het controleren van de virusuitbraak’, stelt het onderzoeksbureau.

Ook verwacht men dat regio’s die afhankelijk zijn van de import van cannabisproducten de komende maanden voor stash-uitdagingen komen te staan, omdat de grensbeperkingen strikter worden en logistiek personeel niet beschikbaar wordt.

‘Regulerende instanties moeten zich nu aanpassen om zich ervan te verzekeren dat de voorraadlijnen open blijven zodat distributeurs aan de vraag naar wiet kunnen voldoen’, vindt Prohibition Partners. ‘Dit vindt al plaats in regio’s zoals Pennsylvania, waar patiënten een online recept kunnen verkrijgen dat 90 dagen geldig blijft in plaats van 30. En in de UK ,waar de LYPHE Group noodmaatregelen is overeengekomen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken om voor het eerst (!) sublinguale cannabis medicijnen te importeren.’

Nederland wordt genoemd

Prohibition Partners vervolgt: ‘Overeenstemmend met onze bevindingen dat mensen meer geneigd zijn om hun consumptie te behouden of te vergroten in de komende maanden, zijn er talloze berichten uit Noord-Amerika en Europa dat consumenten hamsteren bij coffeeshops/dispensaries, wat leidt tot recordverkopen.’

En geloof het of niet maar o.a. de Nederlandse regering krijgt een compliment in dit opzicht, omdat Rutte & Co ‘will keep cannabis stores open despite regional lockdown measures’. Over het algemeen is het openhouden van wietverkooppunten bedoeld om de aanvoer van medicijnen naar patiënten te waarborgen, beweren de Britse onderzoekers.

Maar ook – zoals het geval is in Nederland – om een piek van ‘untaxed black-market activity’ te voorkomen. Schitterend toch dat dit staaltje Nederlandse nuchterheid/zakelijkheid tot de rest van de thuis-isolerende wereld is doorgedrongen…

[openingsbeeld: ProStockStudio/Shutterstock]
(advertentie)