(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dit najaar zijn er verkiezingen in de VS en eigenlijk was het de bedoeling van de politici in de staat New York om vóór 3 november 2020 de legalisering van recreatieve cannabis af te ronden. Die politieke wil moet het echter afleggen tegen de dodelijke ziekte covid-19. New York is inmiddels het wereldwijde epicentrum van het coronavirus geworden en dat kost de overheid alle tijd en geld.

New York epicentrum van corona-epidemie

Zondag steeg het aantal doden door corona in de staat New York tot boven de duizend, veel meer dan er in Nederland zijn gevallen (771 doden tot en met zondag 29 maart). En dan moet het ergste van de pandemie volgens gouverneur Andrew Cuomo nog komen: april wordt erger dan maart en mei erger dan april waarschuwt die alvast.

Volgens de website Times-Union sneuvelt de aangekondigde legalisering van recreatieve wiet in de ‘fallout’ van de corona epidemie. Dat gaat deze periode – dus tot 3 november – simpelweg niet meer lukken. Op een corona-persconferentie vrijdag zei gouverneur Cuomo dat New York waarschijnlijk alleen nog maar een ‘bare-bones budget’ (een uitgeklede en dus minimale begroting) aanneemt, omdat de staat het hardst getroffen is van iedereen.

Wachten tot na de corona-crisis

Diezelfde Cuomo had vorige week woensdag – slechts 2 dagen eerder – nog gesteld dat de legalisering van wiet wél in de staatsbegroting zou worden opgenomen. Maar volgens senator Liz Krueger – één van de initiatiefnemers van de legalisering – heeft de staf van de gouverneur ‘cannabis eigenlijk al weken geleden van tafel gehaald’.

Hoe graag de New Yorkers ook legaal wiet willen kweken en/of kopen… ze zullen door de corona-uitbraak waarschijnlijk langer dan gedacht moeten wachten… [foto: rblfmr/Shutterstock]

Senator Krueger (Democraat): “Hoewel het belangrijk is dat we het cannabisverbod zo snel mogelijk beëindigen, is het ook belangrijk om dat op de juiste manier te doen. Als dat niet gedaan kan worden te midden van een publieke gezondheidscrisis, dan zijn we allemaal beter af door te wachten. Er is geen reden dat we niet een nationaal leidend legaliseringsmodel kunnen onderhandelen en invoeren wanneer de crisis over is.”

Angst voor geldtekort

De politiek leider in de staat New York, de democraat Crystal Peoples-Stokes, vindt echter dat de legalisering van recreatieve wiet moet worden ingevoerd in de huidige regeerperiode. Net zoals andere wetsvoorstellen die zwaar getroffen gemeenschappen positief beïnvloeden trouwens.

Zij is bang dat er anders straks geen geld meer is voor deze veranderingen, omdat het bijna zeker is dat New York in een economische crisis terechtkomt en de staat al haar geld moet gebruiken om de corona-gerelateerde gezondheidscrisis te bestrijden.

Elke New Yorker mag 6 wietplanten kweken

Om toch positief af te sluiten: anderhalve week geleden nog werd het voorstel voor legalisering van recreatieve cannabis uitgebreid met de regel dat iedereen thuis zes wietplanten voor eigen gebruik mag kweken.

En volgens Peoples-Stokes vergaderen de politici en hun werknemers die de legalisering voorbereiden nog steeds over welke wietzaken er in het ‘bare-bones budget’ van de staat New York moeten worden opgenomen…

[openingsfoto: Per Bengtsson/Shutterstock]
(advertenties)