(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het zwarte gat. Zo noemt men de periode ná de actieve profcarrière van sporters wel eens. Maar voor Hendryk Bolesta, voormalig doelman van Feyenoord en Roda JC, is het meer het groene gat. De inmiddels 62-jarige Pool wordt ervan verdacht samen met zijn vrouw flink te hebben verdiend aan een wietkwekerij in Limburg. De rechtszaak die deze week gepland was gaat echter – voorlopig – niet door vanwege het coronavirus.

Doelman bij Feyenoord (even) en Roda JC

Henryk Bolesta is een voormalig profvoetballer die voor onder meer Feyenoord (1989-90) en Roda JC (1990-93) speelde gedurende zijn carrière. De doelman is eenmalig Pools international. Die ene interland was tegen het exotische Noord-Korea, dat dan weer wel.

De keeper kwam in januari 1989 naar ons land; Feyenoord lijfde hem in voor wat toen een ‘toptransfer van 60.000 euro’ werd genoemd. ‘Dat droomhuwelijk was echter net zo snel voorbij als het begonnen was. In Rotterdam hield hij het na een half jaar en zeven wedstrijden weer voor gezien’, zo leren we van de regionale Limburgse omroep L1.

De Pool toog naar Limburg. Niet om asperges te gaan steken of aardbeien te plukken, maar om het doel van Roda JC uit Kerkrade te gaan verdedigen.

Amerikaanse auto’s tunen

Helaas kwam er na 85 wedstrijden voor de geel-zwarten een voortijdig einde aan zijn voetballende profbestaan door een zware knieblessure. Bolesta bleef echter wel tussen de Limburgse heuvels wonen, in het dorp Rimburg op een steenworp afstand van de Duitse grens.

Wat hij na 1993 allemaal heeft uitgespookt weten we natuurlijk niet, maar Wikipedia meldt nog wel over hem dat ie ‘samen met zijn zoon in 2012 een tuningwinkel voor Amerikaanse auto’s’ begon. Blijkbaar ging het daarmee niet overdreven voorspoedig, want in juni 2017 wordt de oud-keeper gepakt met een wietkwekerij in zijn huis.

Wietkwekerij in Rimburg

Het Openbaar Ministerie heeft uitgerekend dat ie daarmee – samen met zijn eveneens verdachte vrouw – zomaar 44.000 euro heeft verdiend. En dat is dus het bedrag dat de Pool moet ophoesten als de rechter dat idee volgt. Plus een niet nader genoemd geldbedrag vanwege het gebruikelijke aftappen van de stroom.

Het was de bedoeling om daarover deze week duidelijkheid te krijgen, maar zoals jullie weten zijn ook ’s lands rechtszalen min of meer in lockdown gegaan. ‘Zelf wil de Poolse zestiger het liefst zo snel mogelijk van de zaak af’, aldus L1. Maar ja, dat vervloekte virus hè…

[openingsbeeld: Talaj/Shutterstock]
(advertenties)