(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Rara wat zien wij hier? Het lijken cannabis snoepjes van de bekende Nijmeegse coffeeshop De Kronkel. Maar de shop zelf ontkent iets met de vreemde eitjes te maken te hebben die zomaar in het wild werden gevonden in het Noord-Brabantse Heesch…

Rood met witte stippen

‘Heesch maakt zich zorgen om gekleurde eitjes in zakjes van coffeeshop uit Nijmegen’, kopt het Algemeen Dagblad over de uiterst geheimzinnige zaak. Wij moesten bij het zien van de geleurde eitjes – Pasen komt eraan immers – denken aan het kinderliedje ‘Op een grote paddestoel, rood met witte stippen’. Maar van kabouters is geen sprake, eerder van beren. Watskeburt?

Berenjacht op de berenroute

De berenroute. Blijkbaar is dat iets Heesch, een plaats in Noord-Brabant met pak ‘m beet 13.500 inwoners. Wát het precies is, die Berenroute weten we niet – op Wikipedia komen we ook geen drol verder – dus het zal wel een cultureel-katholieke Brabantse traditie zijn. Voor kinderen dan toch, want die lopen nu volgens de kranten die berenroute.

Hoe dan ook, ergens op die berenroute. Oh wacht, we zijn erachter wat het is. Het schijnt dat mensen beren voor hun raam zetten vanwege de corona-ellende en dat kinderen dan op ‘berenjacht’ gaan. Tenminste, zoiets lezen we in het artikel ‘Berenjacht gaat ‘viraal’ in Nederland, kinderen kunnen beren zoeken in hun eigen woonwijk‘ op de site van het Dagblad voor het Noorden. Fijn, weten we dat ook weer.

Vreemde eitjes

Terug naar de vreemde paaseitjes, die op diverse plekken  – ‘rond de kerk’ aldus de regionale media – zijn gevonden. Dit soort paaseitjes:

Ideaal voor kinderhandjes om op te rapen inderdaad, dat dient gezegd. Maar het zorgt dus voor onrust onder de bewoners in Heesch, want ook de Paashaas en het eierenzoeken zijn van de evenementenlijst geschrapt vanwege het virus, dus wat de fok?!

Rare kronkel

Het valt in ieder geval niet te ontkennen dat de eitjes van coffeeshop De Kronkel afkomstig zijn, hun naam en logo zijn niet te missen op de zakjes. Is het personeel van de shop, 15 kilometer verderop in Nijmegen, soms bezig geweest om de jonge mensen in Heesch te verrassen?

Nee, natuurlijk niet! Bij de shop weten ze van niks. Een medewerker zegt tegen de krant: “Van eitjes weet ik niets. En het is raar hoe die zakjes daar terecht komen. Wij geven die zakjes nooit zo weg, ook niet leeg.”

Mijn naam is… haas

Raadseltje dus, die eitjes. Uiteraard buigt ook de politie zich dit weekend over de vreemde gang van zaken in het Brabantse dorp. Agenten gingen ter plekke de zakjes bestuderen. En wat blijkt? Er zitten gewone chocolade eitjes in de zakjes van coffeeshop de Kronkel. ‘Er is geen sprake van een strafrechtelijk feit’, aldus de politie.

Wat ons dan toch een onbevredigend gevoel geeft: waarom legt iemand chocolade eitjes in de openbare ruimte – die zeker voor kinderen op straat een enorme aantrekkingskracht hebben – met als afzender coffeeshop de Kronkel uit Nijmegen? Wie het weet mag het zeggen, zelfs als het de Paashaas zou blijken te zijn…

(advertentie)