(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Nog steeds wil onze overheid ons doen geloven dat Nederland hét exportland voor wiet is in Europa. Meer dan 80 procent van onze nederwiet gaat over de grens zogenaamd. Maar die exportfabel wordt keer op keer ontmaskerd door busts in het buitenland. Met nu weer een Spaanse bende – met twee landgenoten erin – die grootschalig wiet kweekte en smokkelde naar… Nederland!

De Nederwiet exportfabel

Dat er in tijden van oorlog een loopje wordt genomen met de waarheid is bekend. Maar zo bont als de Nederlandse autoriteiten het maken met wiet – justitie en politie voorop, met hijgende rechtse politici er loops direct achteraan – zie je het maar zelden. Al jaren roepen zij dat wij een gigantische exportland voor alle drugs zijn.

Dat is wellicht zo voor synthetische troep en het was misschien ooit een heel klein beetje waar voor wiet. Maar dat is al jaren niet meer het geval, aangezien andere landen het smokkelstokje voor cannabis hebben overgenomen. Met stip op nr.1 in de Europese wietmarkt staat nu Spanje. En de wiet die daar tegenwoordig tegen de klippen op groeit wordt grotendeels gesmokkeld naar… Nederland!

Spaanse politie rolt wietbende van 40 man op

Overtuigend bewijs daarvoor zijn de talloze politie-operaties van de Guardia Civil, de paramilitaire staatspolitie. Eind vorige week was het weer eens raak en goed ook. De Spaanse politie ontmantelde een drugsbende die ‘gigantische hoeveelheden cannabis smokkelde, met name naar Nederland’.

In totaal werden er liefst 40 mensen in de boeien geslagen in de provincies Malaga, Almeria en Murcia. Ook zijn twee Nederlandse vrachtwagenchauffeurs gearresteerd. In een persverklaring meldt de Guardia Civil dat zij duizend kilo wiet en 580 wietplanten in beslag heeft genomen.

Spaanse wiet voor Nederlandse organisaties

De megabust – zeker als het om het aantal bendeleden gaat is dit wel een klappertje natuurlijk – is het sluitstuk van een onderzoek dat al in 2018 in gang werd gezet. Volgens de politie ‘bezorgde de criminele organisatie enorme hoeveelheden cannabis aan Nederlandse organisaties’.

Vanwege de grote hoeveelheden moest de bende gebruikmaken van meerdere leveranciers, aldus de Spaanse politie. Er waren simpelweg te veel drugs voor één leverancier om te produceren. Vanuit de wiethokken ging de handel op transport naar de stad Utera in de provincie Sevilla. Daar werd de wiet vacuüm verpakt en klaargemaakt voor de smokkel. De Guardia Civil: ‘De drugs werden getransporteerd naar Nederland, verborgen in vrachtwagens met andere producten. In twee van zulke recent onderschepte transporten vond de politie bijna duizend kilo cannabis.’

Twee vrachtwagens met Nederlandse chauffeurs gepakt

Eén truck werd tegengehouden in de provincie Caceres. Binnen in het voertuig trof de politie meer dan 240 kilo vacuüm getrokken wiet aan, een kilo cocaïne en 5.000 euro contant geld – allemaal kunstig verborgen onder 13-duizend kilo knoflook.

De tweede truck vervoerde een hogedruk chemische schoonmaakinstallatie en werd aangehouden in de provincie Castellon. In een verborgen compartiment vond de politie 700 kilo vacuüm wiet en 5 kilo hasj. Beide chaufeurs – Nederlanders – zijn uiteraard opgepakt.

Bende gebruikt ondergronds banksysteem

In Malaga arresteerde de politie 24 mensen op verdenking van ‘lidmaatschap van een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugssmokkel, met als bestemming noordelijke Europese landen, met name Nederland’.

In Murcia pakte de Guardia Civil vervolgens nog eens 14 mensen op, allemaal behorend tot één familie. Daar werden ook 325 wietplanten geconfisqueerd. Tot slot waren nog twee mensen in Almeria El Sjako, zij werden op heterdaad opgepakt te midden van 335 wietplanten in hun kwekerij.

Nog iets het vermelden waar verder, behalve het wat ons betreft definitief debunken van de ‘Nederwiet exportfabel’? Nou, de bende maakte volgens de politie gebruik van ‘hawala bankieren’. Dat is naar verluidt een systeem van ondergronds bankieren voor dit soort zaken. Bij deze bende ging het in ieder geval om minimaal 1,6 miljoen euro…

(advertenties)