(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Na elf weken valt het doek nu bijna voor Critical Orange Punch, de dikke Cubaanse sigaar, de reus en Frisian Duck. Het ziet ernaar uit dat het weer een geslaagde ronde was in de CNNBS G-Kit XL, want alle toppen zijn zonder uitzondering dik en opgezwollen. Volgende week oogsten, meneer Wietman?

Het is inmiddels – je voelt hem aankomen – de elfde week van de kweek en de achtste week van de bloeifase van de Critical Orange Punch en de drie Frisian Ducks. De toppen zijn stuk voor stuk dik en opgezwollen en het einde nadert voor hun levens in de CNNBS G-Kit XL. Nog een paar dagen en dan mag ik weer knippen; een mooi vooruitzicht met zulke dikke dames in mijn binnentuin.

Na 8 weken bloeien…

…heeft de Critical Orange Punch heeft er een paar joekels van toppen tussen zitten. Ik heb haar ook maar eens omgedraaid voor de foto. Zo is de dikke top met ondersteunende stok ook een keer goed van de andere kant te zien. Tijdens het nemen van de foto zag ik wel een verdord blad uit de top steken. Ik hoop maar niet dat de rest van die top er van binnen ook zo uitziet…

…is de eerste Frisian Duck nog steeds een model wietplant. Ze staat inmiddels niet meer helemaal rechtop, maar met die vrolijke paarse bloemen is ze wel mooi! Als ze net zo lekker smaakt als ze eruit ziet, dan zit ik goed 😀 De top heeft een diameter van 6,7 centimeter.

…staat de tweede Frisian Duck (ook wel bekend als de dikke Cubaanse sigaar) net zo scheef als de Toren van Pisa. Zoals je kunt zien is deze helaas nog steeds niet paars geworden, en dat zal ze denk ik ook niet meer worden. Het mag de pret niet drukken want de dikke sigaar heeft een diameter van 7,8 centimeter!

…is de derde Frisian Duck aka de reus, één grote mega top aan het vormen. Deze reus heeft een diameter van wel 8,7 centimeter en is daarmee met recht een reus. Ik denk dat dit wel eens de dikste top zou kunnen zijn  die ik tot nu toe gekweekt heb. Met nog een paar dagen voor de boeg, vraag ik me af of ze nog heel veel dikker gaat worden…

In de CNNBS G-Kit XL (315 Watt CMH) is het klimaat deze week wat vochtiger geworden, aangezien het buiten ook niet meer zo extreem droog is. De gemiddelde luchtvochtigheid was 39,17 procent, en dat is bijna 6 procent hoger dan vorige week. De gemiddelde temperatuur was met 26,77 graden Celsius een goede anderhalve graad gestegen ten opzichte van vorige week.

Omgekeerd osmose water

De bewatering heb ik toch even anders aangepakt dan ik vorige week nog van plan was. Ik zou de dames in het laatste stadium van hun bloeiproces spoelen met leidingwater maar ik heb voor een luxere variant gekozen: omgekeerd osmose water. Normaal gebruik ik dat voor het lappen van de ramen, maar nu ga ik de dames er eens mee verwennen. De planten achterin de kweekkast geeft ik 800 milliliter per twee dagen. De dames aan de voorzijde krijgen 1,1 liter osmose water per twee dagen.

Het omgekeerd osmose filter die ik in mijn wasruimte heb hangen, maakt gebruik van een membraanfilter en heeft poriën ter grootte van slechts 0,0001 micron. Hiermee wordt heerlijk schoon drinkwater van hoge kwaliteit verkregen. Door de combinatie van voorfilters en de geavanceerde omgekeerd osmose membranen worden vervuilingen zoals virussen, bacteriën, zware metalen, pesticiden, medicijnen en nog meer, niet doorgelaten. Het heeft een pH-waarde van ongeveer 5 en het leidingwater heeft een pH van 6 tot 7. Ik kon het helaas niet erg secuur zien omdat ik pH-teststrips gebruik, nu mijn digitale pH-meter stuk is.

Mohammed zaailingen

Van de grote CNNBS G-Kit XL ga ik over naar de compactere G-Kit (met verhogingsset). Daar staan de kleine Mohammed plantjes die ik eerder heb laten ontkiemen. Ze maken het redelijk goed op het moment maar zijn wel wat gestrekt. Om dat tegen te gaan had ik het Hans Panel wat lager gehangen. Helaas nét iets te laag, waardoor een paar van de kleintjes wat lichter van kleur geworden zijn. Uiteraard staat de lamp op 18/6; ik heb hem nu wel wat hoger hangen, op zo’n 20 centimeter.

De kleine Mohammeds hebben de hele kweekkast voor hunzelf, want de minikas (seedbox) is eruit. Daarin zaten drie wietzaadjes maar die zijn helaas niet uitgekomen. Na veertien dagen heb ik de hoop opgegeven. Voor het mediwiet zaadje (een gevonden zaadje uit een potje Bedrocan wiet van de apotheek) heb ik nog minder hoop. Daar is de beruchte groene schimmel/slijm op gekomen. Als je het zaadje nu onder een vergrootglas legt, zie je dat er ook al schimmel op zit.

Het zaadje dat ik onder de microscoop wilde filmen is jammer genoeg ook niet uitgekomen. Ik heb de beelden wel in mijn kweekvideo gebruikt, want de opname is wel gelukt. Het lijkt me nog steeds interessant om het ontkiemen nog eens vast te leggen in een time lapse. Ik ben dan ook van plan om het snel nog eens te proberen.

(K)weekvideo

Deze week is er een hoop te zien. De Frisian Ducks zakken langzaam weg door het gewicht van hun toppen. En om dat gevecht tegen de zwaartekracht beter in beeld te krijgen, heb ik stippen geplaatst ter hoogte van de toppen aan het begin van de week. Zoals gezegd zie je ook het ontkiemen, wat uiteindelijk dus niet gebeurde. Wie weet lukt het de volgende keer wel, dus abonneer je vast op mijn YouTube kanaal.

Volgende week in mijn kweekavontuur: zijn de toppen veel dikker geworden? Is er al geoogst?

Willie Wietman

(advertenties)