(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Zijn wietplanten bloeien nu zeven weken en worden door het licht van de 315 Watt CMH bulb inmiddels zo dik dat Willie Wietman ze liefkozend namen als ‘de dikke Cubaanse sigaar’ en ‘de reus’ heeft gegeven. Mohammed zaailingen zijn verpot en staan klaar voor een nieuwe ronde, en de LED voor de ‘solar space bucket’ is eindelijk uit China aangekomen.

Deze week is de tiende week van de kweek en de zevende week van de bloei in de CNNBS G-Kit XL. Ze hebben nog plus minus veertien dagen te gaan, en zijn afgelopen week weer zichtbaar dikker geworden. Om er een beter beeld bij te krijgen heb ik ze deze week ook maar even opgemeten. Maar laat ik nu snel beginnen, want de lamp van AliExpress is inmiddels ook binnen.

De Critical Orange Punch heeft een erg zwaar koppie die ik vorige week ondersteund had met een bamboestok. Maar halverwege de week zakte de top toch weer langzaam omlaag. De stengel was gelukkig niet geknakt en ik kon haar weer makkelijk vast maken aan de bamboestok.

De eerste Frisian Duck staat erbij als een model-wietplant; ze kan zo op de website van Dutch-Passion. Ze is steeds dieper paars aan het worden en begin nu licht te ruiken. Met nog een paar weken te gaan ben ik erg benieuwd hoe paars ze gaat worden. Haar top heeft op het dikste punt een diameter van 6 centimeter.

De Cubaanse sigaar en de reus

De tweede Frisian Duck (ook wel bekend als ‘de dikke Cubaanse sigaar’) is wat scheef gaan staan door het gewicht. Op het moment is het nog niet nodig om haar te ondersteunen maar wie weet komt dat nog. Als we haar top bekijken is te zien dat er een licht paarse gloed aan het verschijnen is. Ik heb haar even opgemeten en ze heeft een diameter van 6,4 centimeters over bijna de volledige lengte van de plant.

De derde Frisian Duck, aka ‘de reus’, is nu snel een mega dikke top aan het kweken. De eerste 20 centimeter van boven afgemeten, heeft een diameter van 6,7 centimeter. Ook bij deze dame is een lichte paarse gloed te zien. Het probleem van vorige week met het slap hangende blad is opgelost. Als de binnenzon aangaat dan gaan de bladeren weer omhoog staan, ook aan de achterzijde van de plant.

Het klimaat

De klimaatverandering die ik vorige week in gang had gezet door de afzuiger continu aan te laten, werpt zijn vruchten af. De gemiddelde temperatuur was 25,09 graden Celsius, en daarmee bijna gelijk aan vorige week. De gemiddelde luchtvochtigheid was daarentegen met 33,21 procent een goede 17 procent gedaald ten opzichte van vorige week.

Ondanks deze daling zijn de dames niet meer gaan drinken. De twee kleine dames achter in de kweekkast krijgen 900 millimeter water met voeding per twee dagen. De dames aan de voorzijde drinken nog steeds stevig door met 1,2 liter water met voeding per twee dagen. Vanaf de eerstvolgende bewatering ga ik starten met het spoelen. Dat wil zeggen dat ik de dames alleen nog maar water geef, zonder voeding. Zodat ze alle voedingsstoffen uit de grond op kunnen nemen en eventuele overschotten kunnen verwerken.

Mohammed

De kleine Mohammeds hebben er al aardig zin in. Zes van deze planten zijn al toe aan een potje. Ik heb de zaadjes onder een 10 Watt LED kweeklamp van Ikea. Die stond de afgelopen week op een lichtschema van 24/0 of beter gezegd, continu aan. Het was blijkbaar lekker vochtig in mijn zelfgemaakte seedbox want één van de Mohammeds heeft luchtwortels gekregen.

Inmiddels is het al een volle boel aan het worden in mijn kleinere CNNBS kweekkast. Om de opgepotte Mohammeds van licht te voorzien heb ik het Hans Panel van 100 Watt weer opgehangen. Hier heb ik een lichtschema op staan van 18/6 (18 uur aan en 6 uur uit). Rechts in de hoek is de microscoop nog steeds aan het opnemen maar helaas zit er weinig beweging in het zaadje. Het klimaat buiten de seedbox was erg droog afgelopen week. Maar nu de zes plantjes in potjes erbij staan is de lucht een stuk vochtiger geworden. Hopelijk komt het zaadje snel uit. In de seedbox links zitten op het moment nog drie zaadjes. Twee Mohammeds en één zaadje uit mijn mediwiet van de apotheek.

Solar Space Bucket heeft LED

Het is eindelijk zover! De postbode heeft mijn huis gevonden en zowaar de lamp van AliExpress met zich mee genomen. Bij het aannemen van het pakket voelde ik aan het gewicht al dat er wel eens wat goeds in de doos kon zitten. Ik heb wel vaker een LED besteld en die waren dan geheel van plastic en erg licht van gewicht.

Het buitenste deel van deze lamp is van aluminium en kan gekanteld worden om een groter oppervlakte van licht te voorzien. Bij het bestellen had ik voor een 200 Watt gekozen. Maar aangezien de omvormer die ik gebruik een maximum van 150 Watt kan leveren, besloot ik de lamp even aan een verbruiksmeter te hangen. Het zou zonde zijn als ik de boel nu al opblaas.

Bij het aansluiten van van de lamp heb ik natuurlijk even gecontroleerd of alle leds branden en alles werkt. Normaal had ik verbaast geweest over het verbruik van de lamp maar nu had ik het eigenlijk al een beetje verwacht. Met een verbruik van 53,1 Watt is het niet wat ik had besteld, maar wel wat ik nodig heb voor mijn project.

De vorige lamp van de Solar Space Bucket had maar een verbruik van 11,7 Watt, en dan is dit een aardige vooruitgang. Het licht is nu ook beter verdeeld, maar er zitten ook twee nadelen aan. Het eerste nadeel is natuurlijk het stroomverbruik. Met deze lamp zit ik ook op het maximaal verbruik wat de setup aankan. Het tweede nadeel is dat deze lamp meer hitte afgeeft – wat logisch is want hij verbruikt meer stroom. De komende week ga ik de Solar Space Bucket goed testen en over een dikke twee weken krijgt ze een bewoner.

(K)weekvideo

De Critical Orange Punch steelt deze week de show door haar gevecht met de zwaartekracht te verliezen. De Frisian Ducks zijn ook langzaam aan het inzakken door het gewicht van hun toppen. Met nog een paar weken te gaan ziet het er goed uit.

Volgende week in mijn kweekavontuur: zijn alle zaadjes nu uitgekomen? Staat de dikke Cubaanse sigaar nog zelfstandig? Hoe staan de Mohammeds ervoor?

(advertenties)