(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Sinds 1731 al produceert de Oettinger Brauerei uit het zuid-Duitse Beieren topbiertjes. En nu stapt de op één na grootste brouwerij van Duitsland in de cannabismarkt. Daarvoor gaan de Duitsers exclusief samenwerken met cannabisbedrijf XPhyto Therapeutics, dat als slogan ‘Medical Cannabis Meets Modern Science’ voert. 

Drankjes met cannabis-extract

Behalve aan een coronavirus-test in samenwerking met 3a-Diagnostics GmbH, timmert dat beursgenoteerde XPhyto Therapeutics dus ook commercieel flink aan de toekomstweg. Afgelopen woensdag tekende het bedrijf een ‘letter of intent’ met de beroemde bierbrouwer Oettinger Brauerei GmbH, waarin beide partijen aankondigen dat ze ‘nieuwe cannabis-infused dranken en -producten gaan ontwikkelen, produceren en distribueren’.

Deze intentieverklaring zal zeer binnenkort worden beklonken met een definitieve overeenkomst en zeker en vast een lekker biertje, zo meldt de zakelijke website Proactiveinvestors.com.

Grote naam op Duitse biermarkt

En het is dus niet zomaar een klein hip bierbrouwertje dat in de cannabis stapt, maar echt een grote speler. Het hoofdkwartier van Oettinger staat in Beieren, maar daarnaast heeft de producent van 29 verschillende biertjes – in totaal goed voor meer dan 10 miljoen hectoliter gerstenat per jaar – brouwerijen in de steden Gotha, Braunschweig en Mönchengladbach. Jarenlang was Oettinger het best verkochte bier bij de Duitsers, tegenwoordig is het de nummer 2. Baanbrekend was ook ooit de move van de brouwerij om rechtstreeks aan supermarkten, drankwinkels en benzinestations te leveren en niet langer meer via groothandels.

Geen koekenbakkers kortom die bijna 1.200 mensen die bij Oettinger werken. Bij het van oorsprong Canadese XPhyto Therapeutics zijn ze dan ook maar wat blij met de deal met de Duitse bierbrouwerij. CEO Hugh Rogers: “Met zoveel kracht en ervaring in de Europese drankenindustrie is Oettinger een ideale partner voor XPhyto. Wij kijken heel erg uit naar deze samenwerking!”

Op de website van bierbrouwer Oettinger zijn ze nu al helemaal in de wietstemming!

First-movers op Europa’s wietmarkt

Nou heeft dit XPhyto overigens al langer vaste voet aan de grond in Duitsland. Zo werkt het bedrijf via Duitse dochterondernemingen bijvoorbeeld exclusief samen op het gebied van cannabisonderzoek en -ontwikkeling met de Technische Universiteit van München, eveneens in Beieren. Om specifiek te zijn (en bierliefhebbers zullen de naam herkennen) partnert men met de School of Life Sciences Weihenstephan aan de uni. Bier met die laatste naam – Weihenstephan – ligt overal in de supermarkten, tot in Nederland aan toe.

De baas van XPhyto over de strategie: “Als partners van Oettinger en ondersteund door Weihenstephan zijn wij van plan om ons te vestigen als first-movers in Europa op deze belangrijke en snel groeiende markt.” En voor alle duidelijkheid: met die markt wordt de cannabismarkt bedoeld.

Internationaal researchcentrum

Weihenstephan is de thuisbasis voor het International Beverage Research Center Weihenstephan. Dat focust op de gehele drankproductieketen: van de basis van moleculair biologie-onderzoek via biotechnologische processen naar het eindproduct. Er staat ook een brouwerij zodat de mogelijkheid bestaat om verschillende tests uit te voeren, die in overeenstemming moeten zijn met het befaamde Duitse Reinheitsgebot.

Maar er worden ook andere fermenterende drankjes gemaakt van ongemoute granen en alternatieve zetmeeldragers, alsook niet-gefermenteerde dranken. Ook heeft men er speciale aandacht voor ‘flavor-process engineering’, en dat zal bij het maken van wietdrankjes nog van pas komen!

Bunkerwiet voor cannabisbier

Ook Xphyto brengt power mee in de nieuwe joint venture. Zo zijn de Canadezen voor 100% eigenaar van het Duitse cannabisbedrijf Bunker Pflanzenextrakte GmbH. Die ken je wellicht wel, want hun wiet wordt geteeld op een verlaten Duitse militaire luchthaven annex nucleaire bunker nabij München. Het is Duitslands grootste legale wietplantage vandaag de dag.

LEES OOKDuitse nucleaire bunker wordt grootste legale wietkwekerij

Maar waarom nu Duitsland? Niet per se vanwege het natuurzuivere bier alleen hoor. Duitsland is namelijk Europa’s grootste economie én het land kent een van de hoogste groeipercentages voor de lokale cannabismarkt. Die knalt zomaar met 76,8% per jaar omhoog en volgens de analisten van Arcview is de Duitse wietmarkt in 2022 al goed voor een omzet van 1,48 miljard euro…

(advertenties)