(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel wiet in Nederland nog altijd formeel verboden is, slaan de vaderlandse tuinbouw en de wetenschap nu al de handen ineen om ons land te positioneren op de (internationale) legale markt. Samen hebben ze – na een proef van 2 jaar aan de landbouwuniversiteit van Wageningen – het kenniscentrum Legal Cannabis Coalition opgericht. 

Wetenschap en tuinbouw slaan wiethanden ineen

‘Tuinbouw-multinationals en wetenschap delen cannabis-kennis in Legal Cannabis Coalition’, zo luidt de kop van het persbericht dat het nieuwe wietkenniscentrum aankondigt. Na meer dan twee jaar van samenwerking in een door Wageningen University & Research (WUR) uitgevoerde teeltproef voor medicinale cannabis, hebben in Nederland gevestigde ondernemingen uit de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen besloten hun kennis en ervaring te bundelen.

Daarmee is kenniscentrum Legal Cannabis Coalition (LCC) een feit. In de LCC brengen deze ondernemingen, in samenwerking met laboratoria, Life Science en wetenschap hun wereldwijd opgedane kennis en ervaring samen. De namen van deelnemers zullen jou – als rechtgeaarde wietliefhebber die het niet zozeer om geld gaat – waarschijnlijk weinig zeggen: Grodan, Havecon, Hoogendoorn, Koppert Biological Systems, Ludvig Svensson, Meteor Systems, Oreon, PB tec, Perfect Plants, Plantise, Royal Brinkman, Brightlabs, Themato, ProPharma Group, Sure Laboratories en Campaigns&Results.

‘Van plant naar product naar klant’, luidt de slogan op de website van LCC

Leidende positie Nederland

En hoe wrang het ook is dat de ‘gewone man en vrouw’ die het waagt wat wietplantjes te kweken keihard wordt aangepakt door justitie, gemeente en woningbouwvereniging, de tuinbouw (en wetenschap) ruiken het grote wietgeld tot over de grenzen. ‘Door haar leidende positie is de Nederlandse tuinbouwsector vanaf de prille start van de legalisering van cannabis in met name Noord-Amerika actief betrokken geweest bij de ontwikkeling van teeltlocaties, -techniek en teelt’, stelt het persbericht niet zonder trots.

Al deze bedrijven staan te springen om een graantje mee te pikken van de legale wietindustrie…

“De eerste jaren was de cannabismarkt turbulent. Noord-Amerika komt in een volwassen fase qua legalisering. In Europa, Zuid-Amerika, Azië en Afrika staan we aan de vooravond van verdere legalisering,” weet Erik van Santen van Koppert Biological Systems.

Alles (omtrent wietteelt) onder één dak

Ontwikkeling van teeltlocaties, -techniek, teelt, onderzoek, laboratoriumtesten, GMP, compliance, product- en marktontwikkeling; met alle ‘lessons learned’ wil de LCC de one-stop-shop positie innemen om de wereldwijde legalisering van cannabis zo professioneel mogelijk te ondersteunen.

Naar eigen zeggen doen telers, overheden, investeerders en retail reeds een beroep op de kennis en ervaring van de Legal Cannabis Coalition. Het doel van de LCC en haar partners is om dit nog verder uit te breiden. De LCC deelt eveneens haar kennis en ervaring met internationale Licensed Producers (dat zijn simpelweg buitenlandse egale wiettelers) met training en opleiding.

Ook doet het tuinbouw-wetenschapscollectief – dat nu dus al 16 bedrijven en instellingen telt – concrete onderzoeken in samenwerking met internationale universiteiten en ‘helpt het telers wereldwijd met de transformatie van hun bestaande gewassen naar cannabis’.

Enige voorwaarde die LCC stelt om aan de slag te gaan? Dat wiet legaal moet zijn. En dat is dus niet in eigen land…

(advertentie)