(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Opmerkelijk onderzoek uit de Verenigde Staten, waaruit blijkt dat vrouwelijke cannabisconsumenten meer ‘intense cravings’ ervaren dan hun regelmatig blowende mannelijke tegenhangers. Ofwel: vrouwen smachten nog meer naar wiet dan mannen!

Vrouwen verlangen heftiger naar wiet dan mannen

De studie is vorige maand gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Drug and Alcohol Dependence journal, onder de welluidende titel ‘Sex-related differences in subjective, but not neural, cue-elicited craving response in heavy cannabis users‘.

Researchers van het Center for Brain-Health aan de University of Texas in Dallas stelden dus vast dat het verlangen naar wiet bij regelmatige cannabisconsumenten heftiger is bij vrouwen dan mannen. Dat regelmatig blowen betekende trouwens dat de participanten aan de studie minimaal 5.000 keer (!) aan de cannabis hebben gezeten in hun leven.

Invloed van de menstruatiecyclus

Er deden 54 vrouwen en 58 mannen mee aan het onderzoek. Zij kregen een ‘piece of cannabis equipment to hold’ – meestal een pijpje of een bong – en toen werd hun gevraagd om hun zin in cannabis te waarderen op een schaal van 1 tot 10. De vrouwen gaven gemiddeld een 5,5 op voor hun ‘cravings’, de mannen bleven steken op 4,6.

Het smachten naar wiet blijkt onder regelmatige vrouwelijke blowers hoger te zijn dan bij hun mannelijke tegenhangers… [foto: UfaBizPhoto/Shutterstock]

Opmerkelijk is verder de menstruatie-invloed. Wanneer de vrouwelijke participanten werden gecategoriseerd naar aanleiding van hun zelfgerapporteerde mesntruatiecyclus, vertoonden zij die op dat moment menstrueerden – dus wanneer het oestrogeengehalte hoger is – een ‘significant hoger verlangen’ vergeleken met hun mannelijke collega’s.

Dat is des te opmerkelijker omdat eerdere onderzoeken geen correlatie konden vinden tussen de fases van de menstruatiecyclus en cannabis. Vanzelfsprekend dringen de onderzoekers uit Texas dus aan op meer research om hun verschillen in verlangens op te helderen.

Niet hersens maar hormonen bepalen drugsgebruik

De wetenschappers keken ook naar de hersenactiviteit, maar daarbij werden er geen sekseverschillen vastgesteld. Uit een eerder Italiaans onderzoek uit 2018 bleek dat mannen meer geneigd zijn om cannabis en andere drugs te proberen omdat hun hormonen riskant gedrag stimuleren. Uiteraard pikte CNNBS dit toen ook op:

Onderzoek • Waarom cannabis anders werkt bij vrouwen

En ondanks de cravings die verschillen, zijn er meer mannen die wiet gebruiken dan vrouwen, zo blijkt uit beschikbare cijfers. Uit een Amerikaans onderzoek van Statista uit 2017 blijkt dat in de VS 13% van de mannen wiet gebruikt tegenover 7% van de vrouwen. Wie wel eens in een coffeeshop shopt zal deze conclusie waarschijnlijk wel kunnen onderschrijven.

Nederlandse verschillen tussen mannen en vrouwen

Voor de sceptici kunnen we afsluiten met een grafiek van het RIVM (dat ook andere dingen doet dan corona) en het Trimbos-instituut over cannabisgebruik in Nederland:

Helemaal tot slot de vraag wat we nu met dit Texaanse onderzoek aanmoeten? Volgens de wetenschappers  is de erkenning van de verschillen tussen mannen en vrouwen in hoe ze wiet gebruiken en erop reageren ‘van belang om de efficiëntie van behandelingen te verhogen door middel van een gepersonaliseerde aanpak’.

[Openingsbeeld: Aleynikov Pavel/Shutterstock]
(advertentie)