(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nu we ruim een half jaar bezig zijn, krijgen Rens en ik steeds meer reacties van luisteraars op onze tweewekelijkse potcast High Tea met Derrick & Rens. Naar aanleiding van een mail van een Vlaamse luisteraar maakten we van aflevering 20 een Hasj Special. Oftewel: alles wat je altijd al wilde weten over hasj, maar niet durfde te vragen…

Hasj was ondergeschoven kindje

Luisteraar Kristof schreef ons: ‘Eerst en vooral bedankt voor jullie Potcast! Ik kijk er telkens naar uit tegen dat jullie nieuwe er is. Wat ik een leuk onderwerp in jullie show zou vinden is hasj. Eigenlijk is alles hieraan wel interessant, maar het zou kunnen gaan van de geschiedenis van hasj, verschillende consumptiemethoden tot hoe komt hasj hier terecht, waarom hoor je nooit dat smokkel is ontdekt? Wat zijn de verschillen in de traditionele soorten, zelf maken…’

Hasj was inderdaad een ondergeschoven kindje geweest in onze potcast, realiseerden Rens en ik ons. Dus besloten we de eerstvolgende aflevering helemaal aan hasj te wijden. Vanwege corona bleek het onmogelijk om Hash Queen Mila Jansen in de studio te ontvangen, maar gelukkig vonden we twee vervangers met veel kennis en ervaring: Karma van Karma Genetics en John van Southern Terps.

Club des Hachichins

We doken diep in de geschiedenis en bespraken hoe de Egyptische campagne van Napoleon er vanaf 1798 voor zorgde dat goede hasj Europa bereikte, met dank aan de Franse soldaten die het in Egypte hadden leren kennen. Ik vertelde over de befaamde Club des Hachichins, in 1843 in Parijs opgericht door arts en hasj-fan Jacques Moreau. De leden, onder wie meerdere wereldberoemd geworden schrijvers, kwamen geregeld samen om in Oriëntaalse sfeer hasj te eten.

Karma vertelde beeldend over de drie belangrijkste productiemethoden van hasj: zeven, wrijven en waterextractie. John van Southern Terps legde uit wat de verschillen zijn tussen hasj en moderne concentraten. We zijn van plan om dit jaar nog een concentraten special  te maken, over de wondere wereld van dabs, live rosin, C02-extractie en ander moois.

Potentiële hasjkopers die zelf niet rookten in de jaren zestig en zeventig werden buiten gesloten

In de rubriek ‘De Ouwe Doos’ las ik een fragment uit een interview dat ik ooit had met een Nederlandse hasjsmokkelaar van de eerste generatie. Hij vertelde hoe potentiële kopers die zelf niet rookten in de jaren zestig en zeventig buiten werden gesloten. “Als iemand een kilootje Afghaan kwam kopen, dan rookten we eerst wel drie, vier chillums en zat zo iemand vier uur lang, tot elf uur ’s avonds, aan tafel… Die test deden we altijd, dat hadden we geleerd in Libanon en Afghanistan.”

Nepal, India, Marokko en Afghanistan

Natuurlijk rookten we alle vier de hele aflevering hasj. En wat voor hasj. Karma had samples van uitmuntende kwaliteit meegebracht uit Nepal, India, Marokko en Afghanistan. Hij vertelde dat veel mensen nog steeds denken dat zachte hasj per definitie goede hasj is. Dat is dus niet zo. Een van zijn tips om de kwaliteit te beoordelen: “Als je zachte hasj in de koelkast legt, dan moet dat heel snel hard worden. Na dertig seconden tot een minuut moet het hard zijn. Als het nog steeds zacht is, dan ben je gewaarschuwd: dan klopt er iets niet.”

Prijzen en goodies dankzij groene sponsors

De Hasj Special is de eerste aflevering waarin we echte jingles hebben (bedankt Simon en Camille!) én de eerste aflevering die gesponsord is. Vier groene Nederlandse bedrijven sponsoren om beurten een aflevering van High Tea met Derrick & Rens: BioTabs, Super Sativa Seed Club, Seedstockers en Dutch Passion. Deze steun betekent dat we de potcast nog beter en interessanter kunnen maken én dat we meer prijzen en goodies weg kunnen geven aan onze luisteraars.

Er komen dus meer prijsvragen en we belonen de leukste luisteraarsreactie voortaan elke aflevering met een fijn prijzenpakket. Reageren kan in de comments onder de aflevering of per mail: highteapotcast@gmail.com. Je kunt de potcast beluisteren via iTunes, Spotify, YouTube en Soundcloud. Veel luisterplezier!

(advertentie)