(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Er zal onder het genot van een joint deze week in de vaderlandse coffeeshops vast over het nakende totale rookverbod zijn gediscussieerd (zie ook onze poll deze week). Wat betekent dit voor onze branche en dan natuurlijk met name voor al die blowers die gewend zijn om hun geestverruimende waar te verspreiden op een bedje tabak? Mauro van The Stoned Society denkt even hardop met ons mee…

De gevolgen

Natuurlijk gaat een rookruimte verbod een grote rol spelen op het uitgaansleven. En op onze geliefde coffeeshop. Maar om eerlijk te zijn, ik zit op de lijn dat dit nu eenmaal onvermijdelijk is geworden. Dat sigaretten überhaupt nog bestaan en genuttigd worden, is vreemd voor een gewoonte die werkelijk niks oplevert en alleen maar geld en levensjaren kost.

Zelf heb ik eigenlijk nog nooit voor mezelf een pakje sigaretten gekocht. Natuurlijk rook ik wel joints met blauwe American Spirit shag en heb ik me echt wel schuldig gemaakt ooit aan het maken van shaggies of het aannemen (en vragen) naar een sigaret. Waarom ik het nog steeds toevoeg aan joints is vanwege dat ik nu eenmaal betere hasj op de kop weet te tikken dan wiet, die wel goed puur te roken is.

Tabaksverkoop via voorgedraaide joints

Maar ik snap ook best de paar dingen die de sigaret in het uitgaansleven biedt, onder andere even die geforceerde trek naar buiten of zelfs makkelijk excuus om uit een gesprek te lopen… om er twee te noemen.

Overigens vind ik het ook al lange tijd vreemd dat een coffeeshop voorgedraaide joints verkoopt. Ze verkopen tabak. Je zou zelfs kunnen stellen dat sommige shops puur op gewicht van de inhoud meer tabak verkopen dan wiet of hasj.

Je zou kunnen zeggen: gedoog drugsgebruik op feesten, waaronder tabak valt. Alleen tabak is en blijft meer schadelijk, niet alleen voor jou maar ook voor de mensen die je het opdringt

Iets wat onder de aanstaande wietexperimenten mij niet zou verbazen als dat niet meer gangbaar is. Tot dan was het makkelijk om van je gruis af te komen met voorgedraaiden, maar coffeeshops: je kan er ook een drysift van maken, of rosin, of ice-o-lator… Er zijn zoveel mogelijkheden!

Oplossingen

Maar goed, in oplossingen denken. Dat is misschien het idee van een rookcafé. Hier mag alcohol worden geschonken, maar ook gerookt. Als je wel eens in Amsterdam bij de Hill Street Blues bent geweest, Batavia of in Eindhoven bij de Bakkerij, snap je wat ik bedoel. En ja, dat zou betekenen dat de coffeeshop tabaksvrij gaat. Het is immers iets wat het gezondheidsaspect van cannabis in Nederland niet ten goede komt. Evenmin het opdringen aan andere mensen om jouw schadelijke rook in te ademen.

Geestvernauwend

Waarschijnlijk maak ik met deze woorden meer vijanden dan vrienden en lost het daarnaast een ander probleem niet op: het willen roken tijdens bijvoorbeeld techno (of in het algemeen elektronische muziek). Alleen heeft dit juist vaak te maken met combi gebruik waarin gezondheid niet voorop staat. Mensen op die feesten zijn over het algemeen aan de zogenaamde partydrugs, meestal coke of xtc/mdma en/of speed. Ze (denken te) ervaren een comedown van de sigaret tijdens hun high, eigenlijk een negatief effect van tabak: het is geestvernauwend.

Daarom zou je kunnen zeggen: gedoog drugsgebruik op feesten, waaronder tabak valt. Alleen tabak is en blijft meer schadelijk, niet alleen voor jou maar ook voor de mensen die je het opdringt.

Dus geef (feest) gelegenheden wel de mogelijkheid de rookruimte te behouden. De reguliere horeca bepaalt of ze een rookcafé willen worden en de coffeeshop gaat tabaksvrij.

[openingsfoto:  Gtranquillity/Shutterstock]
(advertentie)