(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Aan de stand, de kleur en de stevigheid en dikte van bladeren kun je van alles aflezen over de gezondheid van wietplanten. Maar soms tast je als kweker in het duister over de oorzaak van een bladprobleem. Neem Bjorn bijvoorbeeld, wiens wietplanten nu al twee kweekrondes gerimpelde bladeren hebben. Hopelijk weet Muna de oorzaak van de gerimpelde bladeren wel te achterhalen.

De vraag die ik deze week van Bjorn kreeg is kort en duidelijk: wat hebben deze rare bladeren te betekenen? Jammer genoeg mis ik het een en ander aan kweekinformatie, zoals de temperatuur en het voedingsschema, maar er zijn wel foto’s. Het probleem is in ieder geval niet genetisch, want Bjorns vorige wietplanten hadden ook al gerimpelde bladeren, en dat was een andere wietsoort. Kijken of ik kan achterhalen wat het probleem wél is.

 

Naam
Bjorn
Onderwerp
Misvormd blad
Bericht
Lieve Muna, wat betekenen deze rare bladeren? Dit gebeurde bij mijn vorige planten ook al, terwijl dat hele andere wietplanten waren. Dit is de Gorilla Glue en de vorige was Afgooey.
Bijlagen (Maximaal 2MB per stuk)

 

Rara wat veroorzaakt gerimpelde wietbladeren?

Hallo Bjorn, bedankt voor je vraag. Zoals ik al zei is het jammer dat je me niet wat meer informatie hebt verteld over de kweekomstandigheden. Zijn er bijvoorbeeld dingen die je deze ronde anders hebt gedaan dan de voorgaande ronde? Hoe zit het met de temperatuur in je kweekruimte? En ’s nachts? Ik zie dat je planten in kokos groeien, hoeveel voeding geef je? Welke soort voeding gebruik je?

Ik begin niet voor niets over kweekinformatie. Daar kun je namelijk een hoop dingen uit afleiden en mee uitsluiten als oorzaak. Gerimpelde bladeren kunnen namelijk nogal wat oorzaken hebben. Een ding is in ieder geval zeker, aan de wietzaden ligt het niet. Daarnaast kun je alles wat je deze ronde duidelijk anders hebt gedaan als de vorige ronde, ook uitsluiten als oorzaak.

Misvormde bladeren

Misvormde en gekreukelde wietbladeren zijn vaak een teken dat de bladeren niet goed kunnen groeien. Er is iets aan de hand wat ervoor zorgt dat de bladeren groeien in een patroon van snelle groei en stilstand, groei, stilstand enzovoorts. Dit veroorzaakt waarschijnlijk de rimpels in het blad, zoals ze op jouw foto’s te zien zijn.

Hoe zit het bijvoorbeeld met de temperatuur in jouw kweektent? Zijn de nachten (donkere periodes) veel kouder dan de dagen (lichte periodes)? Dit zou goed kunnen verklaren waarom de bladeren gerimpeld zijn. ’s nachts en ’s ochtends hebben de planten moeite met groeien en overdag groeien ze erg snel.

Wat ook een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn is een zinktekort. Omdat zink een element is dat niet binnen de plant kan verplaatsen (een immobiel element), zie je tekorten (rimpels) het eerste bij de nieuwe bladeren. Als ik even naar de linker wietplant hierboven kijk, dan klopt dat wel. Tekorten ontstaan vaak in basische bodems (hoe is de pH van je kokos?) en onder droge omstandigheden (hoe is de luchtvochtigheid?) en worden meestal veroorzaakt omdat de pH-waarde te hoog is (hoe is de pH-waarde van het voedingswater?). Meestal gaat een zinktekort ook samen met bruine vlekken en wanneer bladvingers zich een kwartslag draaien is dat helemaal een duidelijk teken van een zinktekort.

Mogelijk zullen er nog meer oorzaken zijn die gerimpelde bladeren bij wietplanten kunnen veroorzaken. Wat de oorzaak precies is kun je het beste achterhalen door zaken uit te sluiten. Ga na of er omstandigheden niet in orde zijn zoals de waterhuishouding, de pH-waarde, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zorg dat er geen wietplanten op de tocht staan of direct in de luchtstroom van koude lucht. Mocht je het probleem nou echt niet kunnen achterhalen, dan kun je nog altijd een anti-rimpel creme proberen 😉

-xxx- Muna

(advertenties)