(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het lijkt nog ver weg maar de tijd gaat sneller dan je denkt. Voor je het weet is het buitenwietseizoen weer aangebroken en mogen de bloemetjes weer buiten gezet worden. Zoals je weet worden vijf wietplanten buiten gedoogd, dus als je dit jaar nou een keer maximaal wil oogsten ga je voor vijf reuzenplanten!

Je ziet ze de laatste jaren steeds vaker in YouTube video’s van Amerikaanse kwekers opduiken maar ook in de lage landen kun je prima metershoge wietplanten kweken. En dat is nog interessant ook, aangezien slechts vijf wietplanten buiten gedoogd worden. Wat je nodig hebt zijn goede wietzaden, een tuin met veel licht en ruimte en een paar groene vingers.

Stap 1. Koop de juiste wietzaden

Een monsterlijk grote wietplant kweek je niet uit zomaar een zaadje, en zeker niet in ons klimaat. Je zult om te beginnen dus op zoek moeten naar een wietsoort die én lekker groot kan worden én goed bestand is tegen schimmels én vroeg genoeg klaar is voor de oogst. Autoflowers zijn uitgesloten wanneer je een megaplant wil kweken en ook mannelijke wietplanten kun je er niet bij hebben. Gefeminiseerde wietzaden dus met een korte bloeifase en goede schimmelresistentie.

Ga voor gefeminiseerde wietsoorten die kort bloeien en goed bestand zijn tegen ons natte klimaat.

Je kunt voor de klassiekers gaan zoals Hollands Hoop, Skunk of Super Skunk of Purple maar er zijn ook andere wietsoorten die het buiten goed doen. Wat dacht je van de goed gecamoufleerde Frisian Duck of de cupwinnaar Biddy Early van Serious Seeds? Sensi’s zusterbedrijf White Label maakt een lekkere Pure Power Plant en zelf hebben ze een smakelijke Jamaican Pearl die ook nog eens flink groot wordt. Anyhoe, er is keuze genoeg. Zolang de wietsoort maar aan de vereisten voldoet. Weet je het niet zeker? Kweek je toch gewoon vijf verschillende wietsoorten en laat je verrassen. Sativa dominante variëteiten worden doorgaans het grootst maar let op dat de bloeifase niet te lang duurt.

Stap 2. Start vroeg in het seizoen

Hoe je het ook wend of keert, wanneer je je wietplanten niet verduistert (en dat ga je waarschijnlijk niet met vijf monsterplanten doen) zullen ze ongeveer halverwege augustus, aan de bloeifase beginnen. Tot dan hebben ze de tijd om te groeien. Dus hoe eerder je ze laat ontkiemen, hoe groter ze kunnen worden. Start daarom niet in april of mei maar laat je zaden al in maart ontkiemen of zelfs in februari. Hier is een handige kalender om te zien wánneer je wát zou moeten doen.

Je zult je jonge wietplanten dan echter wel binnen moeten laten voorgroeien omdat het tot aan ijsheiligen nog te koud voor ze is buiten. Hiervoor heb je op zijn minst een paar spaarlampen (die met de koele witte daglicht kleur) nodig en een schakelklok om ze minimaal 18 uur per dag van licht te voorzien. Hang de spaarlampen of andere kweeklampen niet te ver van de planten af om ze mooi compact te houden. Klinkt misschien tegenstrijdig aangezien je monsterplanten wil kweken maar groeien dat zullen ze nog genoeg. Een briesje van een ventilator helpt om je wietplanten stevig en sterk te laten worden voor ze naar buiten kunnen.

Laat altijd wat meer zaden ontkiemen dan je nodig hebt, en kies de beste exemplaren.

Top de hoofdstam van je wietplant liever niet want een Y-splitsing in de stam wordt later een zwakke plek. De takken zullen zo groot en zwaar worden dat de stam hier gemakkelijk inscheurt. Gebruik in plaats daarvan liever wat low-stress trainingstechnieken om je wietplant breed te laten groeien.

Stap 4. Graaf gaten en plant in de volle grond

Hoe groter de pot die je gebruikt, hoe groter je wietplanten kunnen worden. Monsterplanten kweek je daarom in de grootste pot die er is: rechtstreeks in de aarde. In de meeste tuinen is de aarde echter zo compact dat er geen doorkomen aan is voor de wortels.

Graaf, voordat je je wietplanten in de grond zet daarom een paar grote gaten in de tuin. Hoe groter hoe beter, maar minimaal een vierkante meter (ezelsbruggetje). Schep de aarde die eruit komt goed om en voeg er wat compost en vaste meststoffen zoals bloed en beendermeel of kippenmestkorrels aan toe, dit alles is in het tuincentrum te koop. Doe er ook maar meteen wat krantensnippers bij want dat trekt wormen aan. Vul de gaten weer met de losse omgeschepte en verbeterde aarde en plant je voorgegroeide wietplant in het midden.

Kies voor de gaten een paar goede plekken in je tuin. Aangezien de wietplanten in de volle grond staan, kun je ze later niet even verplaatsen. De beste plekken liggen uit het zicht en in de zon. Wind is goed maar teveel wind kan er later voor zorgen dat takken breken. In de bloeifase helpt wind om toppen droog te houden.

Hoe groter het gat hoe beter, maar minimaal een vierkante meter! Beeld: Spliff Seeds

Stap 5. Kijk en handel als nodig

Wanneer je wietplanten eenmaal op hun plek staan, hebben ze zo’n vier maanden de tijd om verder te groeien. In het vochtige Nederlandse klimaat en met een beetje hulp van de zon zullen ze in rap tempo groter worden en uitgroeien tot metershoge wietplanten. Maak je over voeding maar geen zorgen; omdat ze in de volle grond staan zullen ze niets te kort komen. Let in de eerste twee weken na het planten wel goed op tijdens droge periodes en geef ze dan voldoende water.

Naarmate je wietplanten groter worden moet je ze verstevigen. Ze zullen zo groot worden dat ze later in het seizoen gemakkelijk breken tijdens een zomerstorm. Gebruik daarom grote bamboestokken voor ondersteuning en netten om de takken van je wietplanten bij elkaar te houden.

Bescherm grote wietplanten met stokken en netten tegen de wind die vroeg of laat gaat komen.

Maak je niet teveel zorgen om slakken of andere beestjes; de grote vijand voor wietplanten in Nederland en België is regenwater en vocht in de lucht, en dan met name tijdens de bloeifase. Wanneer de toppen beginnen te komen en daarna, zul je je wietplanten dan ook vrijwel dagelijks op schimmels zoals meeldauw en toprot moeten inspecteren. Desnoods moet je voortijdig oogsten maar aangezien je vijf monsterlijk grote wietplanten hebt, kán dat gewoonweg niet tegenvallen.

(advertentie)