(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zo’n 15 jaar geleden wist nog bijna niemand van het bestaan ervan maar tegenwoordig worden ze verreweg het meest gebruikt om wietplanten uit te kweken: gefeminiseerde wietzaden. Handig, want uit gefeminiseerde wietzaden komen nagenoeg alleen vrouwelijke wietplanten. Dit is gefeminiseerd wietzaad.

Je staat er misschien niet elke dag bij stil maar een jaar of tien geleden moesten de meeste hobbykwekers voor iedere ronde nog het dubbele aantal wietzaden laten ontkiemen, simpelweg omdat grofweg de helft van hun planten mannelijk bleek. Om die reden kweekten de meeste kwekers hun planten ook niet uit wietzaad maar uit stekken. Alleen door stekken te gebruiken was je een jaar of tien geleden verzekerd van vrouwelijke wietplanten.

Alleen door stekken te gebruiken was je een jaar of tien geleden verzekerd van vrouwelijke wietplanten

Tegenwoordig zijn verreweg de meeste verkochte wietzaden gefeminiseerd en weten de meeste hobbykwekers niet meer hoe je een mannelijke van een vrouwelijke plant kunt onderscheiden. Logisch ook want waarom zou je, uit gefeminiseerde wietzaden komen toch alleen vrouwelijke wietplanten. Maar wat zijn gefeminiseerde wietzaden eigenlijk? En hoe worden ze gemaakt?

Uit gefeminiseerde wietzaden komen alleen vrouwelijke wietplanten.

Gefeminiseerd wietzaad

Mocht je het nog niet weten; alleen vrouwelijke wietplanten produceren rookbare toppen. Om die reden moesten kwekers voor de komst van gefeminiseerde wietzaden, twee keer zoveel zaden laten ontkiemen dan ze wilden hebben. De kans dat uit een zaadje – tegenwoordig noemen we het een regulier zaadje – een vrouwelijke wietplant kwam, was ongeveer 50 procent. De mannelijke planten moesten direct nadat ze hun mannelijke knoppen lieten zien, verwijderd worden. Voordat de mannelijke knoppen zich openden en hun stuifmeel loslieten en de vrouwelijke planten in dezelfde kweekruimte zouden bevruchten.

Gefeminiseerd wietzaad kun je gewoon online of anoniem in een winkel kopen, zonder zaken te hoeven doen met een clandestine stekkenboer

Een omslachtig proces dat kwekers omzeilden door hun planten niet uit zaden, maar uit stekken van een vrouwelijke wietplant te kweken. Je begrijpt waarom gefeminiseerde wietzaden een enorme hit werden. Uit gefeminiseerde wietzaden komen alleen vrouwelijke planten. Gefeminiseerd wietzaad kun je gewoon online of anoniem in een winkel kopen, zonder zaken te hoeven doen met een clandestine stekkenboer.

Hoe worden gefeminiseerde zaden gemaakt?

Net als bij mens en dier, bepalen de geslachtschromosomen bij wietplanten het geslacht. De vrouwelijke plant heeft twee X geslachtschromosomen en de mannelijke plant heeft een X en een Y chromosoom. Het stuifmeel van een mannelijke wietplant bepaalt daarom normaal gesproken het geslacht van het nieuw te vormen zaadje.

Geeft het stuifmeel een Y chromosoom door dan heeft het nieuwe zaadje dus een X en een Y chromosoom en wordt het zaadje mannelijk. Geeft het stuifmeel echter zijn X chromosoom door, dat heeft het nieuwe zaadje dus een X en nog een X chromosoom en wordt het zaadje vrouwelijk.

Een zogenaamde reversed female is een vrouwelijke plant behandeld met hormonen, zodat ze mannelijke bloemen produceert. Dit stuifmeel geeft alleen vrouwelijke X chromosomen door en wordt gebruikt om gefeminiseerde wietzaden mee te produceren.

Bij het maken van gefeminiseerde wietzaden wordt een vrouwelijke wietplant behandeld met speciale hormonen waardoor ze in feite hermafrodiet wordt. Deze vrouwelijke plant maakt dan mannelijke bloemen en stuifmeel aan waarmee een andere vrouwelijke plant wordt bestoven. Omdat het stuifmeel van een vrouwelijke wietplant afkomstig is, heeft het alleen de vrouwelijke X geslachtschromosomen. Aangezien de vrouwelijke plant die bestoven wordt, ook alleen X geslachtschromosomen heeft, is het resultaat dus altijd een zaadje met twee X chromosomen, en wordt het dus een vrouwelijke plant.

[Openingsfoto: Yarygin, Shutterstock]
(advertentie)