(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Kweker en CNNBS lezer Mike heeft een wietplant waarvan hij vermoedt dat het misschien een hermafrodiet exemplaar is. Lieve Muna kijkt even met hem mee maar kan het vanaf de foto’s niet duidelijk zien. Wel heeft ze natuurlijk het nodige advies voor Mike, over wat hij nu het beste kan doen.

Of een wietplant helemaal vrouwelijk of hermafrodiet is, is niet altijd heel duidelijk te zien. In dit geval weet Mike het ook niet helemaal zeker, en kan ik het op de foto’s zelf ook niet goed zien. Uiteraard heb ik wel het nodige advies voor Mike, voor het geval het toch een hermafrodiete wietplant blijkt te zijn. Lees maar mee…

 

Naam
Mike
Onderwerp
Hermafrodiet?
Bericht
Lieve Muna, ik denk dat ik een herma tussen mijn planten heb staan. In plaats van bloemkelken met twee witte draden in de knopen, is er één knoop aan de plant waar een bloemkelk hangt zonder witte draden die eruit komen.
Een andere plant heeft aan een knoop precies een klein balletje hangen ipv een bloemkelk met witte draden. Kan jij zien of het herma is?En als het herma is, ben ik nog op tijd om ze te verwijderen of hebben ze al bestoven?
Bijlagen

 

Hoi Mike, bedankt voor je vraag. Helaas kan ik vanaf de foto’s niet goed zien of dit een hermafrodiete plant is. Ik heb de drie foto’s wel even naast elkaar gezet, en omcirkeld waar ik denk dat volgens jou een mannelijke knop zou moeten groeien. Als je meeleest kun je op de foto klikken om hem groter te maken maar ook dan kan ik het niet helemaal goed zien.

Het is jammer dat de foto’s het niet goed laten zien maar als het klopt wat je beschrijft, dan denk ik dat je inderdaad een hermafrodiete plant hebt. Zolang de mannelijke knoppen nog niet open zijn, dan hebben ze nog geen stuifmeel losgelaten. Ik zet hieronder even een foto van een mannelijke bloem die al open is, met daarnaast een mannelijke knop die nog gesloten is, zodat je het zelf kunt zien.

Op deze foto zie je omcirkeld een dichte mannelijke knop, en rechts een geopende mannelijke bloem. Foto: 2P Studio, Shutterstock

Controleer even goed of het inderdaad mannelijke knoppen zijn, en je het zeker weet. In dat geval raad ik je aan om de plant in zijn geheel uit je kweekruimte te verwijderen. Zeker als je nog andere planten hebt staan, is het risico groot dat die namelijk door de hermafrodiet bevrucht gaan worden. Er zullen namelijk steeds meer nieuwe mannelijke knoppen ontstaan, die je gemakkelijk over het hoofd ziet.

Mocht je besluiten om deze plant wel te houden, houd er dan rekening mee dat je constant op zoek moet gaan om ballen (mannelijke bloemknoppen) te blijven verwijderen, voordat ze openen. De kans is echter heel groot dat je er eentje mist, en dat je planten dan toch bevrucht worden. Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je deze plant daarom beter nu verwijderen, voordat hij stuifmeel loslaat.

-xxx-
Muna

(advertentie)