(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

”Ik heb nu al zin om naar de Netflix-serie over JuicyFields te gaan kijken”, schreef ik in juli vorig jaar in mijn CNNBS column, een paar dagen nadat dit wiet-investeringsplatform in rook was opgegaan. Die Netflix-serie is er – nog – niet, maar wel een spannende podcast serie: Cannabis Cowboys.

Grote wietwolken

JuicyFields ging in maart 2020 van start en bood via hun website de mogelijkheid “e-grower” te worden. Je kocht dan één of meer cannabisplanten die je nadat ze waren geoogst kon verkopen via JuicyFields. Honderd procent legaal, claimde het platform, en met een rendement van tientallen procenten.

Vermoedelijk honderdduizenden mensen hapten toe en staken er geld in. Aanvankelijk maakten zij ook daadwerkelijk winst. Tijdens Spannabis in Barcelona, de grootste wietbeurs van Europa, zag ik vorig jaar maart een promoteam van JuicyFields in actie. Ze bliezen met een omgebouwde bladblazer grote wietwolken naar het enthousiaste publiek.

Drie maanden later stortte de boel in. JuicyFields leek een klassieke “Ponzi scheme”, waarbij investeerders worden betaald met de inleg van nieuwkomers, zonder dat er daadwerkelijk ergens in wordt belegd.

Promotieteam van JuicyFields aan het werk op Spannabis…

Wie zit er achter JuicyFields, dat is de grote vraag

Ook de Duitse journalisten Andreas Becker en Nicholas Martin waren vorig jaar op Spannabis. Ze waren toen al bezig met een journalistiek onderzoek naar JuicyFields voor hun werkgever DW, een Duitse nieuwszender die te horen is in ruim dertig talen.

Het duo bezocht ook de International Cannabis Business Conference (ICBC), voorafgaand aan Spannabis. In de tweede aflevering van hun podcast serie is ICBC-presentator Ngaio Bealum te horen, die bij de afterparty de hoofdsponsor bedankt. Je raadt het al: dat was JuicyFields.

Eén van de belangrijkste vragen die Becker en Martin willen beantwoorden: wie zit er achter JuicyFields? Dat blijkt ook één van de moeilijkste vragen. Is het de Russische maffia? Of gaat het om Duitse aristocraten? In hun achtdelige podcast serie Cannabis Cowboys spreken ze niet alleen gedupeerden, maar ook voormalige werknemers. In veel gevallen werden zij zelf ook slachtoffer van de mensen aan de top van de JuicyFields piramide.

Gigantische wi(e)twas-operatie?

Becker en Martin ontdekken dat er twee kampen zijn ontstaan binnen het platform, die elkaar fel bestrijden. En hoe meer mensen ze spreken, hoe meer aanwijzingen ze krijgen dat JuicyFields eigenlijk een dekmantel is geweest voor een witwasoperatie. Hard bewijs is daar op dit moment niet voor, benadrukken de podcast-makers.

Maar het zou wel erg logisch zijn, zeggen ze in de vijfde aflevering “Two Tribes”: ‘Er stroomde constant veel geld van duizenden investeerders naar het JuicyFields platform en er stroomde constant veel geld uit, als uitbetalingen aan investeerders uit de verkoop van virtuele cannabis. Zou dit niet de perfecte machine zijn om enorme hoeveelheden zwart geld in te stoppen, te verbergen en wit te wassen? Geld dat niet zou worden opgemerkt tussen alle andere in- en uitgaande betalingen? En wat als sommige mensen bij JuicyFields op de hoogte waren van deze witwasoperatie en andere niet?’

Screenshot op Valentijnsdag 2023 van de site van JuicyFields, die dus nog altijd online staat…

JuicyFields verhaal nog niet afgelopen

Opmerkelijk genoeg is de JuicyFields website nog steeds online en werft in acht talen nieuwe “E-growers”, die nu “Potpreneurs” worden genoemd, wietondernemers. Het verhaal is dus nog niet afgelopen en dat geldt ook voor de Cannabis Cowboys podcast.

Er staan nu vijf van de acht afleveringen online, elke donderdag verschijnt een nieuwe. In de zesde, “Juicy Nobility”, die deze week online gaat, reizen de makers naar een Zwitsers kasteel waar de nieuwe garde van JuicyFields aanvankelijk gevestigd was. In de raad van bestuur van deze nieuwe JuicyFields zaten “mensen met namen die naar geld klonken, oud geld, Europese aristocratie, twee graven en een prins”.

De serie is voorbeeldig gemaakt, door een groot team. De afleveringen duren ongeveer een half uur en het Engels van Andreas Becker en Nicholas Martin is uitstekend. Van harte aanbevolen.

[openingsbeeld: FGC/Shutterstock]
(advertentie)