(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De Britse wietactivist Gary Youds is op 2 februari veroordeeld tot drie jaar cel voor het gratis verstrekken van wietolie aan een kankerpatiënt. Youds (53) runde jarenlang de Chillin’ Rooms, een alleen voor leden toegankelijke coffeeshop in zijn woonplaats Liverpool. 

The Dutch Experience

Coffeeshops worden in Engeland meestal cannabis cafés genoemd en ze bestaan sinds 2001. In dat jaar opende Colin Davies in Stockport, vlakbij Manchester, The Dutch Experience, een coffeeshop naar Nederlands model. Binnen enkele minuten sloot de politie de tent en arresteerde Davies, die hulp kreeg van de legendarische Haarlemse coffeeshopeigenaar Nol van Schaik.

The Dutch Experience kreeg veel navolgers. Gary Youds is een van hen. In februari 2002, nog geen half jaar na de tumultueuze start van The Dutch Experience, vraagt hij het stadsbestuur van Liverpool of hij een voormalig taxibedrijf tot besloten cannabisclub mag ombouwen. De aanvraag levert veel publiciteit op, maar geen toestemming.

Menubord in de legendarische coffeeshop Chillin’ Rooms in Liverpool…

Chillin’ Rooms, licht aan het einde van de tunnel

Youds besluit toch door te zetten en opent het Tea Cafe. Een grote, keurig ingerichte ruimte met houten vloer en pooltafel in de centraal gelegen wijk Kensington. De eerste politie-inval laat niet lang op zich wachten. Door de jaren heen wordt Gary Youds zeker vijftig keer gearresteerd.

In 2006, het Tea Cafe heet inmiddels Chillin’ Rooms, veroordeelt de rechter hem tot een jaar celstraf voor overtreding van de drugswet. Maar Youds geeft niet op, de Chillin’ Rooms gaan weer open en in 2017 wordt hij weer tot celstraf veroordeeld, negen maanden deze keer.

In 2020 vertelt Youds tegen de Liverpool Echo dat hij nog steeds trots is op de club. “Het was een besloten plek, je moest uitgenodigd worden door een vriend. We hadden geen aanduiding op de gevel, geen marketing, alleen mond-tot-mond reclame. Er was geen criminaliteit, het was uniek, like one in a million. Het was het licht aan het einde van de tunnel en er zijn duizenden mensen geweest. Ik ben trots op wat ik heb gecreëerd.”

Politie blijft Gary op de huid zitten

De politie laat Youds niet met rust. Als hij in oktober 2020 onderweg is om Alan Tisdale, een terminale kankerpatiënt, wietolie te gaan brengen, arresteren ze hem op het treinstation. Hij heeft veertig 1 milliliter spuitjes met cannabisolie bij zich, twee joints en zes gram hasj. Een huiszoeking levert een kleine hoeveelheid olie en wiet op.

In februari vorig jaar vindt de politie bij een nieuwe inval in Gary’s huis zes “zeer grote en goed verzorgde” wietplanten en wiet met – volgens justitie – een straatwaarde van 7.000 Britse pond, zo’n 7.800 euro.

Bij het meest recente proces tegen Youds getuigden de vrouw en de zoon van Alan Tisdale, de inmiddels overleden kankerpatiënt naar wie hij onderweg was bij zijn arrestatie. ‘Ik geloof dat hij bekend staat als cannabis martelaar’, zei Tisdale’s echtgenote, ‘en zijn olie is bekend als een van de beste in het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft veel mensen geholpen. We hebben niets betaald. Gary wilde ons gewoon helpen en we zijn eeuwig dankbaar voor die hulp.’

Ondanks begrip van rechter toch 3 jaar cel

Rechter David Swinnerton erkende de ideologische motivatie van Gary Youds, maar oordeelde dat hij “commercieel voordeel” had gehad van de cannabis die hij thuis kweekte. ‘U bent duidelijk iemand die er van overtuigd is dat cannabis gelegaliseerd zou moeten worden en dat het heilzame effecten heeft voor mensen’, aldus de rechter. ‘Er zijn manieren waarop u campagne kunt voeren om de wet te veranderen die legaal zijn, maar u heeft opzettelijk gekozen om de wet keer op keer te schenden.’

Youds moet op legale wijze campagne voeren als hij gelooft dat cannabis moet worden gelegaliseerd, vindt de rechter.  ‘Want u verspilt uw leven als u naar de gevangenis gaat’ en ‘daar is niemand mee geholpen’.

Waarna hij de verdachte veroordeelde tot drie jaar gevangenisstraf.

Stuur Gary eens een kaartje

Sympathisanten van Gary organiseren op 20 maart een demonstratie bij de gevangenis waar hij vast zit. Zijn vrienden modereren de Instagram account: @chillinrooms_Liverpool.2

Wil je Gary een kaartje of brief sturen, dit is het postadres:

Gary Youds
Prison nr A4312DX
HMP Altcourse
Brookfield Drive
Fazakerley L9 7LH
United Kingdom

(advertentie)