(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Al een tijdje horen we hier op de CNNBS redactie dat Nederlandse coffeeshops worden overspoeld met Amerikaanse en Canadese wiet. De overproductie aldaar vindt zijn weg dus blijkbaar naar Europa, waardoor Nederlandse kwekers moeten concurreren met legaal gekweekte high end overzeese cannabis. Maar hoe doe je dat, als Nederlandse zolderkweker?

In veel coffeeshops kom je tegenwoordig Canadese, Amerikaanse en zelfs Spaanse cannabis tegen. Dit soort wiet komt vaak uit grote legale kwekerijen en ziet er doorgaans prachtig uit. Het zijn over het algemeen harde toppen met veel trichomen met een intense geur en smaak. Deze cannabis is waarschijnlijk overschot dat in eigen land niet verkocht kan worden, en voor een lage prijs aan coffeeshops wordt aangeboden.

Voor de consument lijkt het op het eerste gezicht een fijne ontwikkeling om de nieuwste Cali-wiet te kunnen roken, maar is dat wel zo? In Amerika zijn de regels voor het gebruik van bepaalde voedingsstoffen of hormonale planten groei regulatoren (PGR) namelijk veel minder streng dan bij ons. De wiet wordt hierdoor wel kogelhard en sterk maar wederom weet je als Nederlandse consument toch niet wat je uiteindelijk rookt.

De beste wiet komt van geselecteerde stekken, niet uit zaad. Foto: picsbydarah, Shutterstock

Voor Nederlandse kwekers die gewend zijn om in de coffeeshop een redelijke prijs voor hun wiet te krijgen, is al die buitenlandse cannabis helemaal een plaag. Enerzijds ziet het er immers uitstekend uit en smaakt het ook nog eens heel bijzonder, en anderzijds wordt het ook nog eens voor een lager bedrag aangeboden. Dus hoe kun je daar nog tegenop kweken?

Gebruik stekken

Iedere thuiskweker weet hoe belangrijk genetica is voor de uiteindelijke wiet na de oogst. De intense geur en smaak van een bepaalde soort en de uiterlijke kenmerken zoals de dichtheid van de trichomen en de hardheid van de toppen zijn allemaal genetisch bepaald. Wietzaden zijn echter allemaal een beetje verschillend, het zijn namelijk zusjes van elkaar en geen klonen van hun ouders. Wil je daarom wiet met een speciale en specifieke geur en smaak, dan zul je met stekken moeten beginnen die deze specifieke kenmerken hebben.

Dit is precies hoe ze in grote legale (en illegale) kwekerijen te werk gaan. Ze spenderen veel geld om een bepaalde stek (een bijzonder fenotype) in handen te krijgen. Het kan ook zo zijn dat ze eerst vele wietplanten uit zaden opkweken, en vervolgens stekken maken van het allerbeste exemplaar.

Wil je met zulke wiet concurreren dan zul je dus ook moeite moeten doen om aan stekken van een geweldig goed fenotype te komen. Deze kun je zelf selecteren uit een aantal zaadplanten maar waarschijnlijk heeft een doorgewinterde stekkenboer nog beter materiaal. Maar ja, waar vind je die nog?

Knip ‘nat’ en zorgvuldig

Als je met legaal gekweekte cannabis wil concurreren dan kun je er maar beter voor zorgen dat jouw wiet eruit ziet om door een ringetje te halen. Bag appeal, oftewel het uiterlijk in het zakje is namelijk van het grootste belang. Zie het als de eerste indruk van jouw wiet op de inkoper van de coffeeshop.

Om je wiet zo mooi mogelijk te maken, kun je het het beste meteen na de oogst knippen. Als de wiet namelijk nog vers is, zijn alle blaadjes die eruit steken nog veel groter. Je kunt ze dan makkelijker en dichter bij de top afknippen, en wat er overblijft droogt in en is bijna niet meer te zien. Knip dus nat en zorgvuldig en probeer de trichomen zo min mogelijk aan te raken.

Knip je wiet zorgvuldig en voor het drogen. Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Verwerk fluffy topjes anders

Als je de importwiet uit de coffeeshop ziet, dan lijkt het wel alsof de wietplanten waaraan dat groeit alleen maar hoofdtoppen hebben. Er zit geen luchtig en fluffy topje bij, en dat komt omdat die bij de ‘grote jongens’ gewoon op een andere manier verwerkt worden. Alle mooie toppen zijn voor de verkoop, en de rest is bijvoorbeeld voor de productie van edibles of wietolie.

Wil je dus concurreren met zulke wiet dan moet je ook alleen je mooiste toppen aanbieden. Sorteer alles dus zorgvuldig, en leg je lichtere en luchtige topjes opzij voor wat anders. Maak er bijvoorbeeld medicinale wietolie van voor patiënten in nood, of bewaar het voor je eigen gebruik. Je kunt er ook Ice-O-Lator hasj van maken en het op die manier aan de coffeeshop aanbieden.

De juiste nabewerking

Het spreekt voor zich dat je je wiet rustig en in het donker laat drogen, en minimaal twee weken de tijd geeft om te rijpen. Dit doe je natuurlijk in glas en in het donker zodat de trichomen op je wiet niet beschadigen. Hierdoor krijgt jouw lokaal gekweekte wiet waarschijnlijk een beter uiterlijk dan dat van de geïmporteerde cannabis. Dat wordt namelijk vaak vacuum verpakt, waardoor de buitenste trichomen en bloeiharen soms helemaal kunnen ontbreken.

Bewaar fluffy topjes voor eigen gebruik of edibles.

Benadruk lokale afkomst

Wanneer je op deze manier je beste en mooiste toppen hebt gekweekt, benadruk dat dan ook als je ze aanbiedt. Geef aan dat jouw wiet lokaal gekweekt is en daardoor verser is dan de wiet uit het buitenland. Laat zien dat de buitenste trichomen er prachtig uitzien en behandel je eigen wiet als top shelf. Een goede coffeeshophouder zal de meerwaarde van een lokaal gekweekt product erkennen, en je moeite met een goede prijs belonen. Zeker wanneer hij de hele dag dezelfde importwiet voor zijn neus krijgt, heeft jouw Hollandse craft-cannabis een streepje voor.

[Openingsfoto: Tawin Mukdharakosa, Shutterstock]
(advertentie)