(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het nieuwe jaar is nog vers en je bent zeker nog niet te laat om jezelf het een en ander voor te nemen voor 2023. Niet alleen voor je mentale of fysieke gezondheid maar ook op kweekgebied valt er namelijk altijd wel wat te verbeteren. Hier zijn daarom 9 goede kweekvoornemens voor 2023.

Januari is het ideale moment om de dingen voortaan net even wat gezonder, voordeliger, efficiënter, leuker of vriendelijker aan te pakken. Ook op kweekgebied kun je jezelf nu bij uitstek een of meer nieuwe gewoontes aanleren. Verandering is misschien lastig maar kan je op de lange termijn een hoop goeds brengen. Lees maar mee wat er zoal in de kweekkast te verbeteren valt.

#1. Kweek voortaan je eigen wiet

We weten natuurlijk niet hoe jij er financieel voor staat maar als dat wel wat beter zou kunnen, dan kunnen we je van harte aanbevelen om voortaan je eigen wiet te kweken. Zelf kweek je wiet namelijk voor nog geen €2,00 euro per gram en dat is een stuk voordeliger dan de €8 tot €12 die je in de coffeeshop betaalt. Dat niet alleen want als je zelf kweekt weet je ook 100 procent zeker dat je wiet schoon is en vrij van bestrijdings- of verzwaringsmiddelen. Tot slot is een cannabis binnentuin ook nog eens heel ‘zen’ voor je mentale gezondheid.

#2. Go hydro!

Als voornemen #1 voor jouw allang een realiteit is, overweeg dan ook eens een hydrologische kweek. Er zitten namelijk veel voordelen aan hydrokweken op het gebied van efficiëntie. En aangezien de stroom ook steeds duurder betaald wordt, is het nu misschien wel het juiste moment om over te stappen. Wietplanten groeien namelijk veel sneller in een hydrosysteem dan op aarde, en leveren doorgaans ook meer op bij de oogst. Dat niet alleen maar een hydrokweek vraagt ook minder van je tijd omdat je wietplanten automatisch water en voeding krijgen.

#3. Kweek voortaan organisch

Als opbrengst en efficiëntie voor jouw ondergeschikt zijn aan de kwaliteit en de een natuurgetrouwe manier van kweken, dan kweek je waarschijnlijk op aarde. Dan is het een voor de hand liggende stap om voortaan helemaal biologisch te kweken. Je hoeft dan namelijk niet veel aan je kweekgewoontes te veranderen. Verruil je aarde dus maar vast voor biologische aarde en je plantenvoeding voor biologische voeding. Als je dan ook nog wat nuttige bodembacteriën en schimmels toevoegt ben je al lekker biologisch bezig. Daarnaast kun je ook je eigen voeding maken en gebruik je natuurlijke vijanden voor de bestrijding van eventuele plagen.

#4. Maak gebruik van een VPD kaart

Een van de grote belangrijke factoren voor een geslaagde kweek, is het klimaat in een kweekruimte. Daarvoor kun je natuurlijk gewoon de juiste temperatuur (23 tot 28 graden) aanhouden, maar dat staat in direct verband met de luchtvochtigheid. De Vapour Pressure Deficit (VPD-waarde) helpt je de juiste temperatuur aan de juiste luchtvochtigheid te koppelen. De waarde geeft namelijk het verschil aan tussen de hoeveelheid vocht in de lucht, en de maximale hoeveelheid vocht in de lucht. Een handige VPD-kaart laat zien hoe welke temperatuur je bij welke luchtvochtigheid aan zou moeten houden.

#5. Stap over op LED

De afgelopen jaren zijn LED kweeklampen steeds beter geworden. Hierdoor zijn ze inmiddels niet alleen energiezuiniger dan HPS kweeklampen, maar zorgen ze ook voor meer en betere cannabis. Toppen worden namelijk harder onder LED-licht én bevatten meer trichomen en terpenen (smaakstoffen). Daarnaast zijn ze veiliger dan HPS kweeklampen of andere hoge druk assimilatielampen. Als je dus nog steeds onder HPS licht kweekt, dan is het nu echt wel tijd om over te stappen. Welke soort en hoeveel LED je nodig hebt lees je hier.

#6. Start met plantentraining

Niet alleen is het een goed voornemen om zelf te gaan trainen in de sportschool, ook wietplanten kunnen wel een beetje training gebruiken. Als je dat nog niet deed, probeer je planten dan voortaan te trainen. De meest eenvoudige plantentraining zoals toppen en dieven, kan namelijk al voor behoorlijk wat meer opbrengst zorgen. Met scroggen of gewoon door de takken van je planten open te spreiden kun je nog meer van plantentraining profiteren.

#7. Maak je eigen nieuwe kruising

Voor de gevorderde kwekers die hun planten allang trainen, is het maken van een nieuwe kruising wellicht een mooi voornemen voor het nieuwe jaar. Niet alleen kun je daarna je eigen unieke wietsoort kweken en roken maar je leert er ook enorm veel van. Daarnaast bestaat er natuurlijk de kans dat je een nieuwe hitsoort creëert, zoals Amnesia, White Widow, Kush, Cheese, Chem Dawg, Gelato, Cookies, Blueberry, Tangie of Haze. Hier lees je hoe je een eenvoudige kruising maakt, en als je echt de diepte van het veredelen in wil, lees dan onze uitgebreide serie over het maken van een nieuwe wietsoort.

#8. Maak wietboter of -olie

Een klassiek goed voornemen is natuurlijk om te stoppen met roken van tabak. Als je je longen ook qua wietrook een beetje wil ontzien dan kun je natuurlijk overstappen op een verdamper maar denk dan ook eens aan edibles. Door wietboter van je knipafval te maken, heb je een ideaal basisingredient voor allerlei snelle en uitgebreide cannabishapjes. Wietboter is eenvoudig te maken met keukengerei. Het gaat helemaal gemakkelijk in de POT by NOIDS, waarmee je ook nog eens heel sterke wietolie kunt maken.

#9. Maak je eigen hasj

Als je niet van de edibles bent en gewoon liever blowt, maak dan op zijn minst hasj van je knipresten in 2023. Moeilijk is dat allerminst, en het kan zelfs zonder speciale hulpmiddelen zoals een dry sift zeef, ice-O-lator of Pollinator. Gumby hasj maak je namelijk al met ijswater alleen. Wil je het wat professioneler aanpakken dan gebruik je een Pollinator voor de droge methode, of een Ice-O-Lator voor ijs-hasj.

[Foto’s: via Shutterstock]
(advertentie)