(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hasj maken kan op velerlei manieren. Met een simpel zeefraam, een automatisch draaiende pollinator of met water en ijs. Met alle methodes kun je goede hasj maken, maar ook slechte. Het gaat erom dat je de kunst van het hasj maken in de vingers hebt.

Hasj is heerlijk, maar helaas niet altijd van dezelfde heerlijke kwaliteit. Wie écht goede hasj wil maken, moet er rekening mee houden dat je aan veel wiet maar een klein beetje topkwaliteit hasj overhoudt. De echte kunst van goede hasj die smelt als boter, schuilt hem namelijk in het schoonmaken ervan.

trichs-milky

Trichomen zijn net paddestoelen wanneer je ze onder een microscoop bekijkt.

Over trichomen

Trichomen zijn de piepkleine harsdruppeltjes – ook wel harskristallen – op wiet. In deze harskristallen bevinden zich de werkzame stoffen en de aromatische stoffen uit cannabis. Hasj bestaat uit samengeperste harskristallen. Ongeperste kristallen zijn ook erg lekker om te roken, alleen noem je dit geen hasj, maar kief.

De kristallen van de rest van de wiettop scheiden kan met behulp van een of meeredere zeven. Het kan droog of met behulp van water en ijs. De droge zeefmethode is zonder twijfel het oudst, op deze manier maakt met in typische hasjlanden al honderden jaren de hasj die wij in de Nederlandse coffeeshops kennen als buitenlandse hasj. De zogenaamde ice-hasj wordt ook door middel van een of meerdere zeven gemaakt, maar dan met behulp van water en ijs. Door het ijskoude water worden de trichomen hard zodat ze gemakkelijk afbreken. Tegelijkertijd wordt het plantmateriaal door het water minder broos, zodat de kans dat er piepkleine delen van afbreken en in de hasj terecht komen, een stuk kleiner is. Zie hier een tipje van de sluier van het geheim van goede hasj – namelijk dat er zo min mogelijk plantmateriaal in terecht komt.

Trichomen van formaat

Met het blote oog zie je de trichomen als kleine schitteringen op een top. Zou je echter met een microscoop kijken, dan zie je dat ze de vorm hebben van minuscuul kleine paddenstoeltjes. Het zijn bolletjes die groeien op een eigen steeltje. Niet alle trichomen hebben ook hetzelfde formaat, eigenlijk hebben ze allemaal een verschillend formaat. Welke maat trichomen de beste hasj oplevert verschilt van soort tot soort. De kunst van het maken van de beste hasj, is om de trichomen van ongeveer gelijke formaten zoveel mogelijk bij elkaar te houden en nog belangrijker; ze te scheiden van hun steeltjes. Maar hoe doe je dat?

Bubble hasj is hasj die zo puur is dat het smelt wanneer je het verhit. De allerbeste bubble hasj kun je dan ook ‘dabben’ zoals je ook concentraten kunt dabben. Bubble hasj kun je maken op de droge manier of op de natte manier, de kunst schuilt hem in het zuiveren van de trichomen van het plantmateriaal.

user194_pic997583_1358018408

Bubble hasj is zo puur dat het smelt als boter

Bubble hasj maken – droge methode

Om op de droge mannier bubble hash te maken, heb je een aantal verschillende zeeframen nodig. Ieder zeefraam heeft een andere maat openingen en laat een andere maat trichomen door. De kwaliteit van de wiet waarmee je start is ook zeer belangrijk, wat je erin stopt haal je er ook uit.

Met drie verschillende maten zeven kun je aan de gang. De eerste moet mazen hebben van 140 tot 150 micron en dient als eerste run. De tweede moet mazen hebben van ongeveer 100 micron en dient ervoor om het meeste plantmateriaal eruit te krijgen. De derde zeef dient om de stammetjes van de trichomen te verwijderen en heeft een maaswijdte van 70 micron. Op Amsterdam Seed Center kun je zulke zeeframen kopen, los of in een handige box, al zijn deze helaas niet altijd op voorraad. Je kunt ze ook zelf maken, maar de ervaring leert dat het een lastig karwei is om de juiste zeefdoeken te kunnen vinden. Doek voor zeefdrukken wordt hier vaak voor gebruikt.

Het verpulveren van je wiet is de eerste stap in het maken van bubble hasj. Met een bankpasje of een ander soort kaartje haal je het poeder door de eerste zeef heen. Er zal een hoop plantmateriaal meekomen maar maak je daarover geen zorgen, daar zijn de andere twee zeeframen voor. Hoe langer en grondiger je doorgaat met de eerste run, hoe meer plantmateriaal er ook mee zal komen. Probeer voorzichtig te werken want hoe meer plantmateriaal (vervuiling), hoe langer het schoonmaken later ook zal duren.

user194_pic997293_1357970988

Haal je kief voorzichtig door alle zeeframen heen met een bankpasje.

In de tweede stap neem je de hasj die je na stap 1 hebt overgehouden en ga je deze heel voorzichtig met je bankpasje over de tweede zeef (107 micron) heen en weer halen. Waarschijnlijk valt alles er op deze manier doorheen, maar dat maakt voor deze stap niet uit. Wat je in feite aan het doen bent is je trichomen van de trichoom-stammetjes aan het halen zodat je deze in de laatste stappen van elkaar kunt scheiden.

In de derde stap ga je de trichomen van hun stammetjes scheiden met behulp van de 70 micron zeef. Hoe langer je met deze stap bezig bent, hoe mooier je eindresultaat. De stammetjes van de trichomen zullen door het gaas vallen en je eindproduct blijft op het 70 micron gaas liggen. Als je tenminste voorzichtig te werk gaat met je bankpasje. Blijf je kief heel voorzichtig heen en weer halen over de zeef. Je kunt ook voorzichtig op het doek trommelen. Na een minuut of tien lijkt het al een stuk schoner, maar de echte 95% pure trichomen krijg je pas na ongeveer een half uur doorzeven. Het resultaat ziet er dan, als je alles goed hebt gedaan, onder een microscoop ongeveer zo uit.

Lees voor een uitgebreide bubble hash instructie dit artikel nog eens na.

user194_pic997326_1357976903

Heerlijke trichomen, zonder plantmateriaal en zonder ‘steeltjes’

Bubble hasj maken – natte methode

Ook wanneer je ice-hasj maakt kun je het schoonmaken om bubble hasj te verkrijgen. Dit is eigenlijk nog makkelijker dan wanneer je de droge methode gebruikt. We nemen even in vogelvlucht door hoe je ice hasj maakt. Het schoonmaken ervan is eigenlijk alleen een kwestie van je oogst uit iedere ice-o-lator zak goed schoon te spoelen met een harde waterstraal. Ook bij ice-o-lator maak je natuurlijk de beste hasj van de beste wiet.

20150526_192135_resized

Spoel de oogst uit iedere zak goed na met een harde waterstraal, dit is het geheim van de schoonste ice-o-lator.

Ice-o-lator hasj maak je door je wiet (eventueel bevroren) in een emmer met water en veel ijs te mengen. Dat roer je dan 15 minuten goed door met een houten lepel. Hierna kun je het overgieten in een nieuwe emmer met daarin de ice-o-lator zakken over elkaar heen. De zak met de kleinste maaswijdte onderin en de zak met de grootste maaswijdte bovenop. Een voor een neem je de zakken eruit, doe geen moeite voor de eerste zak, daarin zul je alleen plantmateriaal vinden. Bewaar dit plantmateriaal trouwens voor een tweede en zelfs derde run want dan komt er nog minstens zoveel vanaf.

Vervolgens neem je een voor een de zakken uit het water en spoel je de oogst goed af met een koude waterstraal. Gooi het spoelwater niet weg maar vang dat op in de volgende zak. Bewaar de hasj uit de verschillende zakken per maaswijdte bij elkaar. Lees voor een uitgebreide ice-o-lator instructie dit artikel nog eens na.

(advertentie)