(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Met de uitgebreide set van liefst 7 bubble bags, wat goede wiet, water en ijs kun je geweldige ice hasj maken die zelfs zo puur is dat je hem kunt dabben. Headshop Apollyon verkoopt zo’n complete set voor de zeer scherpe prijs van slechts 79,95 euro, en wij leggen je uit hoe je daar zo’n pure hasj mee kunt maken dat hij smelt.

De tips die we je in dit artikel zullen geven, komen van de extractiespecialist Nikka-T die ze ons toevertrouwde toen we hem vorig jaar op Jamaica spraken. Zijn bedrijf maakt uitsluitend ijs extracties en ze zijn er trots op dat hij dus geen (gevaarlijke) oplosmiddelen gebruikt. De Extracties van Essential Extracts zijn zo goed dat ze op cannabis cups kunnen concurreren met BHO concentraten uit geavanceerde closed loop systemen.

Omdat de trichomen van verschillende wietsoorten in maat verschillen, heb je aan één bubble bag niet genoeg. Je weet van tevoren ook niet precies in welke zak je de beste dab-bare hasj zult vinden. De set van Apollyon komt dus als geroepen. De set bevat 7 verschillende extractiezakken met de verschillende benodigde zeefmaten, te weten 25μ, 45μ, 73μ, 120μ, 160μ, 190μ en 220μ micron.

bbags

Ice hasj maken zoals Nikka T

Om de allerbeste hasj te krijgen moet eigenlijk alles kloppen, zegt Nikka T. Om te beginnen is het belangrijk waar je je hasj mee maakt want trichomen en terpenen die niet in de wiet zitten, kun je er ook niet uithalen, simpel. Je kunt gedroogde en gecurede wiet gebruiken, maar het smakelijkste eindproduct maak je van vers bevroren wiettoppen. Stop je droge wiet trouwens ook een nacht of twee in de vriezer voor je ermee aan de slag gaat.

Schoonmaken is ook een groot deel van het werk van een concentratenmaker dat vaak wordt onderschat. Nikka begint zijn routine met het schoonmaken van de emmers met schoonmaakalcohol. Mix het wiet-ijswater het liefst niet in de bubble bags zelf maar in een emmer die je overgiet in een andere emmer met daarin de bubble bags. Je hebt dus twee emmers nodig, in de ene mix je en in de andere emmer hang je de extractiezakken van klein naar groot zodat de bovenste zak de 220μ micron zak is en de onderste de 25μ micron zak.

Wat veel mensen niet weten, is dat je je wiet meerdere keren kunt gebruiken. Sterker nog, meestal is de opbrengst de tweede ronde nog hoger dan de eerste ronde. Nikka T gaat zelf altijd net zo vaak door met extraheren tot er niets meer uit de zakken komt. Gooi je wiet dus niet na de eerste ronde weg.

Hou het koud

Geweldige extracten maken begint al bij de oogst. Je oogst direct van de grote schutbladeren te ontdoen en meteen in te vriezen werkt het beste. Je moet je wiet trouwens ook geen maanden in de vriezer laten liggen maar maximaal 2 weken. Als je het langer bevroren laat, kunnen trichomen kapotvriezen. Vers materiaal werkt het beste omdat de verse plant wat meer kan hebben en je dus alleen de trichomen extraheert zonder dat er plantmateriaal meekomt. Vers bevroren wiet bevat ook de meeste terpenen en levert daarom een smakelijker concentraat op.

Nog een handige tip is om je wiet niet zomaar in de emmer met ijswater te mieteren. Zeker wanneer je meerdere rondes gaat doen, en dat ga je, is het handig om de wiet ergens in te stoppen. Gebruik daarvoor een wasmachinezak voor damesondergoed. Deze zijn ideaal en kosten maar een paar euro. De zakken worden verkocht om damesondergoed in de wasmachine te beschermen, maar ze beschermen wiet in ijswater ook heel goed.

Werk snel

Hou het water, ijs en wietmengsel niet langer dan 15 minuten in beweging. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een houten pollepel en probeer het ronddraaien van een wasmachine na te bootsen. Zet een stopwatch want je wil het geheel niet te lang in het water houden. Wanneer het namelijk wel te lang in water zit, gaat een deel van de kostbare terpenen verloren. 15 Minuten dus en niet langer. Hierna haal je de wiet gemakkelijk met de beschermzak voor lingerie eruit. Knijp het overtollige vocht eruit en stop het terug in de vriezer voor de volgende ronde.

20150526_185748_resized

De eerste zak van 220 micron bevat meestal niets waar je wat aan hebt, voornamelijk plantmateriaal en de ijsblokjes

Nu kun je het ijswater met de ijsblokjes overgieten in je emmer met daarin de extractiezakken. De eerste zak van 220 micron bevat meestal niets waar je wat aan hebt, voornamelijk plantmateriaal en de ijsblokjes. Nu neem je de zakken een voor een uit het water, maar spoel de trichomen eerst af met een vrij harde waterstraal. Dit is een belangrijke stap, je verliest er weliswaar wat gewicht door maar je product wordt er zo veel schoner door. Dit spoelt namelijk de kleine stammetjes van de trichomen en ander plantmateriaal weg. Wat je overhoudt zijn puur de trichomen met alle smaak en geurstoffen. Dit spoelen duurt gewoonlijk wel 10 minuten.

Drogen

Als je alle zakken hebt gehad wordt het tijd om de hasj te verzamelen. Door het eerst uit te laten druipen en de hasj vanuit de buitenkant met een tissue te knijpen trekt een groot deel van het water eruit en klontert de hasj samen zodat je het makkelijk kunt pakken.

Om de hasj zo snel mogelijk te laten drogen, wat ook een belangrijke stap is in het proces, drukt je de klonten hasj met een lepel door een grove zeef. De zeef kan hierdoor verstopt raken maar dit is gemakkelijk af te borstelen met een schone harde tandenborstel. Zorg ervoor dat je de hasj over een stuk bakpapier verdeelt en niet als een berg laat liggen. Laat het een nachtje drogen bij kamertemperatuur en hou de hasj uit de verschillende zakken gescheiden.

Nog een laatste tip: maak je extractiezakken na het werken meteen schoon met water en laat ze goed drogen aan de waslijn. Als je dit niet meteen doet gaat de hasj de filters verstoppen of kunnen je zakken gaan schimmelen.

Samenvattend

  • Mix het ijswater niet langer dan 15 minuten draaien, hierdoor verlies je namelijk kostbare terpenen.
  • Geef het water even de tijd om zo koud mogelijk te worden, dus wacht een paar minuten voor je begint.
  • Stop je wiet een nacht van tevoren in de vriezer.
  • Gebruik ook eens vers bevroren wiet die niet gedroogd is om ‘live resin’ te maken.
  • Maak je polmfilterzakken na gebruik meteen schoon en hang ze goed te drogen, anders kunnen ze gaan schimmelen.

20150526_192135_resized

  • Spoel je hasj in de filterzak goed af met een harde straal onder de kraan, je verliest hierbij wel een deel van je trichomen maar die vang je op in een andere (38 micron) filterzak. Het spoelen zorgt ervoor dat je hasj superschoon wordt!
  • Druk de natte hasj met de achterkant van een lepel door een stalen keukenzeef om het los te maken zodat het goed droogt. Vang het op op bakpapier en laat het drogen.
  • Gebruik je wiet of knipafval gerust nog een keer, of zelfs nog twee keer. De tweede keer haal je er net zoveel of soms zelfs nog meer vanaf dan de eerste keer.

De set met de 7 extractiezakken kost 79,95 euro en is te koop bij Apollyon.nl

(advertenties)